English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 26 July 2008, 13:11   #1
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
A4000 IDE just died

My a4000 on board IDE just stopped working. Couldn't access my HD all of a sudden and now it wont boot the HDD. Have tried my 1200 HDD in the 4000 with no luck but the 4000 HDD works in the 1200.

Any ideas? Suggestions?
T_hairy_bootson is offline  
Old 26 July 2008, 15:56   #2
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 39
Posts: 2,318
I remember one of my A4000s started having troubles with it's IDE. I ended up slapping a Buddha in there and she's been good as gold ever since.
musashi5150 is offline  
Old 26 July 2008, 17:34   #3
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
Tempting... might see if I can source an accelerator with onboard scsi first and if that fails might have to go for the buddha. Thanks for the suggestion musashi.
T_hairy_bootson is offline  
Old 26 July 2008, 17:42   #4
Bloodwych
Moderator

Bloodwych's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: I'm behind you!
Posts: 3,763
Blah, I feel for you T_hairy.

Depressing when some Amiga kit starts to bite the dust. They are getting long in the tooth now and I'm guessing these reports are going to be cropping up more and more.

Hope you get it sorted mate.
Bloodwych is offline  
Old 26 July 2008, 18:01   #5
keropi
.
 
Join Date: Oct 2004
Location: Ioannina/Greece
Posts: 5,040
accelerator with scsi? bah, ancient disks, huge cables and no point IMHO...
a buddha is awesome, it just works excellent
keropi is offline  
Old 26 July 2008, 18:16   #6
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
well I could do with an accelerator anyways and some extra ram. May just get the buddha until something better comes along... I just bought a cybervision 64/3D and that was posted yesterday from Sweden, wont be able to use it until I get this sorted.
T_hairy_bootson is offline  
Old 26 July 2008, 22:27   #7
chiark
Needs a life

chiark's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: England
Posts: 1,659
Grounding, or moreover a shorting issue?

I had some weird stuff happen on one machine and I reckon it was down to a short somewhere which eventually took out the warpengine
chiark is offline  
Old 27 July 2008, 03:11   #8
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
You raise a very good point there chiark. When something goes wrong on one of my computers I usually look for something that has changed that could of caused the issue. The only thing different in this case is I have a heavy monitor sat on the a4000 with a round swivel base. Perhaps pushing down on the zorro riser and in turn pushing down the mobo which could be be making contact somewhere. Will strip it down at some stage and test it out.
T_hairy_bootson is offline  
Old 02 August 2008, 05:08   #9
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
Got some time to pull it apart and test it further, no luck I'm afraid, the 4000 seems to work fine besides the internal IDE. I placed a piece of paper under the mobo to make sure it wasnt shorting to the case but the same result. If I plug the IDE cable in the wrong way I get a white screen, if I plug it in the right way it just goes to the kickstart screen. Looks like I may have to order a buddha card just to use it now.
T_hairy_bootson is offline  
Old 02 August 2008, 16:05   #10
T_hairy_bootson
Workbitch 1.3

T_hairy_bootson's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Melbourne, Australia
Age: 43
Posts: 2,052
Bit the bullet and ordered a buddha from amigakit. Spending way more than intended this month on amiga stuff
T_hairy_bootson is offline  
Old 04 August 2008, 19:37   #11
jurgen36
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Perth Australia
Posts: 41
Send a message via Yahoo to jurgen36
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by T_hairy_bootson View Post
Bit the bullet and ordered a buddha from amigakit. Spending way more than intended this month on amiga stuff
Hello friend.
Got a Buddha adapter last week also from amigakit, only took 4 days from the time I ordered it to arrive here in Perth. normally it takes 7 days or more from the eastern states. But we have direct flights from Perth to London.

Anyway, I had initially great problems for the A2000 to recognize the IDE controller. Finally one of our gurus told me to try different zorro slots. Well this did not seem to work either. But then I removed the GVP HD8 scsci card which was in slot 2, plugged the Buddha in and it was recognized straight away. I put the scsci card into slot number 5. All worked fine. I fitted an 80 GB IDE drive and arranged for the first partition to be only 512 MB, if I made it bigger the Buddha adapter could not write to the drive. After installation I split the remaining space into 5 partitions of 15GB each. All got recognized ok. So if you have problems with medium sized drives play around a bit until it works.
Regards

Last edited by jurgen36; 04 August 2008 at 19:45.
jurgen36 is offline  
Old 04 August 2008, 20:06   #12
mfletcher
Bawbag.

mfletcher's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Chicago, USA
Posts: 375
I just got a Buddha from AmigaKit too a couple of weeks ago. Over the weekend I fitted it to the A2000 that Ive been re-habbing. Worked fine out of the box with the CF drive I attached to it. Awesome!
mfletcher is offline  
Old 05 August 2008, 03:25   #13
Fingerlickin_B
Amiga Nut
Fingerlickin_B's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Belco, Australia
Posts: 2,239
Quote:
Originally Posted by mfletcher View Post
Worked fine out of the box with the CF drive I attached to it. Awesome!
Really? I never bothered to try a CF card with mine due to this statement:

Quote:
Originally Posted by Chain View Post
buddha will not work with cf, only with regular ssd.
I dont know why. But i have confirmed it from Jens Schonfeld directly.
Maybe I should just go ahead & try it anyway if it worked for you!

PZ.
Fingerlickin_B is offline  
Old 05 August 2008, 04:29   #14
jurgen36
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Perth Australia
Posts: 41
Send a message via Yahoo to jurgen36
Red face

Quote:
Originally Posted by mfletcher View Post
I just got a Buddha from AmigaKit too a couple of weeks ago. Over the weekend I fitted it to the A2000 that Ive been re-habbing. Worked fine out of the box with the CF drive I attached to it. Awesome!
How did you get the CF drive going??? I tried just about anything and the Buddha Phoenix card will not see the CF cards at all. The three different cards all work in my A600 and A1200 machines. The Buddha will see all normal hard drives ok. Must be something else I am doing wrong. Well we always learn new things.
Regards

Last edited by jurgen36; 05 August 2008 at 04:35.
jurgen36 is offline  
Old 05 August 2008, 05:41   #15
rkauer
I hate potatos and shirts
rkauer's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sao Leopoldo / Brazil
Age: 54
Posts: 3,482
Send a message via MSN to rkauer Send a message via Yahoo to rkauer
The Budha is bitch, concerning CF drives.
rkauer is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A4000 and IDE CD-ROM 8bitbubsy support.Hardware 15 14 December 2011 19:00
Another IDE has died? JackTheKnife support.Hardware 33 28 November 2009 22:06
A4000 IDE Suggestions Olecranon support.Hardware 13 25 March 2007 03:07
A4000 Ide Heavyweight7t6 support.Hardware 22 07 April 2006 14:25
IDE CD-Burner on a4000 th4t1guy support.Hardware 13 03 February 2006 04:29

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.11786 seconds with 13 queries