English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 11 October 2020, 21:05   #881
duga
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sweden
Posts: 490
Is CD-ROM the chosen physical release format?
duga is offline  
Old 11 October 2020, 22:42   #882
eXeler0
Registered User

eXeler0's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Sweden
Age: 47
Posts: 1,949
Quote:
Originally Posted by Rotzloeffel View Post
With Picasso96 3.0 you can soon use Cybervision PPC and Warp3D. It will be released soon
"P96" surely ;-)
And is it Thomas R co-developing that one too for iComp?
eXeler0 is offline  
Old 12 October 2020, 04:54   #883
hammer
Registered User

 
Join Date: Aug 2020
Location: Australia
Posts: 94
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
Greetings fellow Amigans,

I believe we need to establish a two way communication channel between
us, AmigaOS 68k developers, and you, the user.

For us, developers, it is important to get your ideas and opinions
regarding AmigaOS right. We don't want to lose the feedback loop that
is required for the constant improvement we aim for our beloved OS.

My idea is to simply invite you to this talk, since we have a lot to
tell you, but more importantly, there is a lot we need to learn and
understand from you as a user.

We are amiga fans too, and much like you, we also had enough of these
toxic repetitive rants polluting threads about my option is better
than yours, lawsuit wars, companies and source model. We haven't got
the power to change any of the above. If you want to cover these
topics, please go somewhere else and create your own thread, do not
attempt to hijack this one.

Lets have a civil conversation on technical, and perhaps much more
mundane things about our hobby and passion.

Thanks in advance.
AmigaOS 4.1 backported to 68K e.g.
Official AmigaOS 4.x theme support for AmigaOS3.2
Click image for larger version

Name:	ValenA1200install.png
Views:	391
Size:	82.6 KB
ID:	69237
The attached WinUAE screenshot is from a SD card for my physical A1200 with 8MB fast ram(cheap add-on card from Amigakit). The theme was created by Davide "Turrican" Michelini which I modifed.


Besides Birdie and VisualPrefs, I'm using following 3rd party addons
CGX-AGA to further conserve chip ram.
CGX v4 for CGX-AGA.
CyberbugfixAGA
BlazeWCP
CMQ030

My AmigaOS install is based on version 3.9+BB patches with SetPatch from Workbench 3.1.4 A1200.

I paid two AmigaOS 3.1.4 packages for A500 (with Wicher 508i, A500 machine for my younger brother) and A1200. I also paid AmigaForever 8 and AmigaForver2016 with AmigaOS4.1FE combo package for Windows 10 machines. I signed up for AC68080 for A1200.

A500 has the full Workbench 3.1.4 + Glow Icons install on the CF card and chip ram conservation is not as good when compared to A1200's AOS install.

Last edited by hammer; 12 October 2020 at 15:14.
hammer is offline  
Old 12 October 2020, 06:53   #884
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,047
Quote:
Originally Posted by eXeler0 View Post
"P96" surely ;-)
And is it Thomas R co-developing that one too for iComp?
No. I have no clue about Warp3D.
Thomas Richter is offline  
Old 12 October 2020, 07:25   #885
gulliver
BoingBagged

gulliver's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 43
Posts: 2,249
Maybe if you Thomas, and of course, IComp are interested in accessing Warp3D in the future, I can speak with Hyperion and arrange some sort of cross-licensing agreement that benefits everyone involved.

Just an idea.
gulliver is offline  
Old 12 October 2020, 08:08   #886
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 802
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
No. I have no clue about Warp3D.

You're making CVPPC function without the use of Warp3D's HWdriver in P96? Or you meant that reply differently?
AC/DC HACKER! is offline  
Old 12 October 2020, 08:14   #887
gulliver
BoingBagged

gulliver's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 43
Posts: 2,249
Warp3D is Hyperion IP and P96 is IComp IP.

Both have different owners.

Thomas works only on P96. The drivers he developed are made without any Warp3D involvement at all.
gulliver is offline  
Old 12 October 2020, 08:20   #888
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 802
Hmm.. Clarifying... So, for example, Wipeout 2097, Payback PPC/WOS, NightLong, and others..will function / play without the need of..Warp3D with new P96 with CVPPC?
AC/DC HACKER! is offline  
Old 12 October 2020, 08:26   #889
gulliver
BoingBagged

gulliver's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 43
Posts: 2,249
Quote:
Originally Posted by AC/DC HACKER! View Post
Hmm.. Clarifying... So, for example, Wipeout 2097, Payback PPC/WOS, NightLong, and others..will function / play without the need of..Warp3D with new P96 with CVPPC?
No. Warp3D is needed.
gulliver is offline  
Old 12 October 2020, 11:22   #890
Rotzloeffel
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Wolfach / Germany
Posts: 81
Quote:
Originally Posted by AC/DC HACKER! View Post
Hmm.. Clarifying... So, for example, Wipeout 2097, Payback PPC/WOS, NightLong, and others..will function / play without the need of..Warp3D with new P96 with CVPPC?
You Need to install Warp3D with support for Picasso96 as you allready could for the Voodoo GFX Boards.... yes, These games you mentioned above are testet and working….
Rotzloeffel is offline  
Old 12 October 2020, 12:35   #891
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,047
Quote:
Originally Posted by AC/DC HACKER! View Post
You're making CVPPC function without the use of Warp3D's HWdriver in P96?
Warp3D is just one of many programs that use the P96 API, and the P96 API goes down to the API of the corresponding chip driver. There are no new functions necessary to run Warp3D on top of P96, it just uses what is there, essentially getting the address of the chip, and allocating bitmaps.

All I am doing is maintaining the P96 API, and the chip driver underneath. I have no idea how Warp3D works exactly, nor which functions from P96 are required. Thus, no guarantee that Warp3D works. I do not have it, I do not own it, and I do not maintain it.
Thomas Richter is offline  
Old 12 October 2020, 18:01   #892
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 802
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
No. Warp3D is needed.
Quote:
Originally Posted by Rotzloeffel View Post
You Need to install Warp3D with support for Picasso96 as you allready could for the Voodoo GFX Boards.... yes, These games you mentioned above are testet and working….

Okay, I figured so..but the wording was a little "funky"...so for fun I asked for clarity.


Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Warp3D is just one of many programs that use the P96 API, and the P96 API goes down to the API of the corresponding chip driver. There are no new functions necessary to run Warp3D on top of P96, it just uses what is there, essentially getting the address of the chip, and allocating bitmaps.

All I am doing is maintaining the P96 API, and the chip driver underneath. I have no idea how Warp3D works exactly, nor which functions from P96 are required. Thus, no guarantee that Warp3D works. I do not have it, I do not own it, and I do not maintain it.

Yup, most of this I have understood for over 30 years but again, the reply was worded in a way I figured I'd ask for clarity. I understand P96 makes the hardware and "firmware" available for whatever 3rd party programs. I appreciate the reply, Thomas...and the rest. I didn't Think P96 would be "standing on its own now" for all 3D but I wanted to be sure. I also wasn't sure if that was alluding to new parts of WarpOS. Thanks.
AC/DC HACKER! is offline  
Old 15 October 2020, 11:13   #893
amigakit.com
Registered User

amigakit.com's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: www.amigakit.com
Posts: 1,940
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
Warp3D is Hyperion IP
It is not. Warp3D and Warp3D Nova are owned by A-EON Technology Ltd for some years. It was acquired in 2014. Hyperion do not own the IP.


A-EON Technology Ltd also own the ATIRadeon.chip (P96 2D driver) and PCIgraphics.card which also have been distributed by Hyperion. These were acquired from Forefront Technologies many years ago.
amigakit.com is offline  
Old 15 October 2020, 21:29   #894
gulliver
BoingBagged

gulliver's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 43
Posts: 2,249
Quote:
Originally Posted by amigakit.com View Post
It is not. Warp3D and Warp3D Nova are owned by A-EON Technology Ltd for some years. It was acquired in 2014. Hyperion do not own the IP.
So A-EON bought it? Then I stand corrected.
gulliver is offline  
Old 17 October 2020, 12:47   #895
bni
Registered User

 
Join Date: Feb 2019
Location: Örebro
Age: 44
Posts: 57
How about adding a way to create public screens in Workbench in some way?

I have been using http://aminet.net/package/util/cli/newps to create new screen, to put some programs on like, EaglePlayer that can be moved between screens.

When starting to use AmigaOS again after so many years, applications creating their own screens, sliding screens up and down, using Amiga-M to switch screen is really the signature feature of Amiga, in my opinion.

I find it strange that AmigaOS never had this capability from the Workbench GUI in some way.
bni is offline  
Old 17 October 2020, 13:17   #896
Samurai_Crow
Total Chaos forever!

Samurai_Crow's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Waterville, MN, USA
Age: 46
Posts: 1,646
Quote:
Originally Posted by bni View Post
How about adding a way to create public screens in Workbench in some way?

I have been using http://aminet.net/package/util/cli/newps to create new screen, to put some programs on like, EaglePlayer that can be moved between screens.

When starting to use AmigaOS again after so many years, applications creating their own screens, sliding screens up and down, using Amiga-M to switch screen is really the signature feature of Amiga, in my opinion.

I find it strange that AmigaOS never had this capability from the Workbench GUI in some way.
MUI 3.8 comes with PSE to edit and create pubscreens but Reaction doesn't seem to have a corresponding tool.
Samurai_Crow is offline  
Old 17 October 2020, 13:57   #897
gulliver
BoingBagged

gulliver's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: The South of nowhere
Age: 43
Posts: 2,249
Quote:
Originally Posted by bni View Post
When starting to use AmigaOS again after so many years, applications creating their own screens, sliding screens up and down, using Amiga-M to switch screen is really the signature feature of Amiga, in my opinion.

I find it strange that AmigaOS never had this capability from the Workbench GUI in some way.
I have to agree with you that an application for handling public screens is needed.

I will take note for your request for AmigaOS 3.3.

@Samurai_Crow

ReAction had such program since more than a decade. It is called "Screens" and is installed by default on OS4.
gulliver is offline  
Old 17 October 2020, 13:59   #898
Samurai_Crow
Total Chaos forever!

Samurai_Crow's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Waterville, MN, USA
Age: 46
Posts: 1,646
Quote:
Originally Posted by gulliver View Post
@Samurai_Crow



ReAction had such program since more than a decade. It is called "Screens" and is installed by default on OS4.
Last I checked the topic here was 3.2 not 4.x AmigaOS.
Edit: "and beyond" kind of covers it. N/M
Samurai_Crow is offline  
Old 17 October 2020, 14:15   #899
Thomas Richter
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Germany
Posts: 1,047
Creating public screens is a matter of applications, not the operating system. This is because making a screen public means additional responsibility for the application - as in taking it down again, or rather, delaying closing the screen if there are visitors left.

Creating a tool to select a public screen does not require changes on the Os either.
Thomas Richter is offline  
Old 17 October 2020, 18:25   #900
wiser3
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Canada
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by Thomas Richter View Post
Creating public screens is a matter of applications, not the operating system. This is because making a screen public means additional responsibility for the application - as in taking it down again, or rather, delaying closing the screen if there are visitors left.

Using this logic no computer OS should come with calculator.
wiser3 is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AmigaOS 3.1.x v 3.9 steve_mynott New to Emulation or Amiga scene 35 19 April 2020 06:23
AmigaOS 3.9 PoLoMoTo support.WinUAE 8 27 August 2011 18:06
AmigaOS 3.5 or 3.9 maddoc666 support.Apps 12 22 February 2010 08:02
AmigaOS koncool request.Apps 6 04 June 2003 17:45
AmigaOS XL sturme New to Emulation or Amiga scene 4 15 January 2002 02:13

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.22867 seconds with 14 queries