English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 05 March 2017, 13:22   #1
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
How to setup AmigaOS 4.1FE in 1080p 24/32bit?

Due to Picasso IV (with 4MB VRAM) limitation I've seen I can't set WB in 1080p 24bit fullwindow/screen... Is there a workaround?
hexaae is offline  
Old 05 March 2017, 15:08   #2
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 608
Use ZIII UAEgfx with higher memory settings instead of Picasso IV and it's 4 MB limit.
SnkBitten is offline  
Old 12 March 2017, 16:12   #3
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Quote:
Originally Posted by SnkBitten View Post
Use ZIII UAEgfx with higher memory settings instead of Picasso IV and it's 4 MB limit.
When you set ZIII OS4.1FE won't boot: black screen.
Tried to copy also my old DEVS:Monitors/UAEgfx from the other HD with OS3.9 but it doesn't work: UAEgfx fake gfx card won't be listed in the available screenmodes.
hexaae is offline  
Old 12 March 2017, 16:54   #4
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 608
I use it so it would works. There are a number of posts on how to configure it under 4.1.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
SnkBitten is offline  
Old 12 March 2017, 17:25   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,876
Right.. "Doesn't work"..

Switch off JIT (especially if 32-bit Windows, it is useless in PPC emulation anyway). Make sure Z3 RAM mapping mode is Real. More information required.
Toni Wilen is online now  
Old 12 March 2017, 17:37   #6
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Never mind, found how to make it work.
1. put in DEVS:Monitors the old UAEgfx monitor driver
2. set WinUAE 3.4.0+ "RTG Board": UAE Zorro III and only "Scale if smaller than display size settings" checked, refresh rate "Chipset", "Triple buffering", "Automatic".
If I change any setting in 2, black screen.
hexaae is offline  
Old 12 March 2017, 17:40   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,876
You have other problems, none of those options make any difference.
Toni Wilen is online now  
Old 12 March 2017, 18:16   #8
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Only thing I changed to make it work was that. Previously I had in RTG Board:
  • Hardware vertical blank interrupt
  • Hardware sprite emulation
checked (= black screen booting).
It also didn't work without UAEgfx monitor driver in DEVS:Monitors because WB's ScreenMode didn't display 1080p 32bit resolutions for Picasso IV...


Windows 10 x64 14393.693, Nvidia drivers 378.78 WHQL

Last edited by hexaae; 12 March 2017 at 18:23.
hexaae is offline  
Old 28 January 2018, 01:38   #9
Reth
Registered User

 
Join Date: Feb 2015
Location: Germany
Posts: 49
Tried the settings mentioned but cannot get UAEGFX working with AOS4.1FE.
Do not see any screenmodes besides PAL when using UAEGFX ZIII. JIT is disabled and ZIII RAM mapping mode is Real. The UAEGFX is available in DEVS:Monitors as described here.

Monitor is listed in screenmode-prefs but no resolutions at all shown with this monitor. Inside the resolution tab nothing besides PAL is available.

Does anybody know what I have to config in order to get UAEGFX working with AOS4?

Last edited by Reth; 28 January 2018 at 01:46.
Reth is offline  
Old 28 January 2018, 11:00   #10
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 332
@Reth
Hi, I used uaegfx because it has more memory and I can use video players etc.
Do it this way I hope you can help.
When you install OS4.1FE use picassoIV with winUAE as you normally do
However, when installing the system from ISO or CD-ROM select AGA
(not picasso IV)
and continue to the end normally with your settings.
Done this on reboot when asked if you want to select the screen answer "NO"
Finish the installation until confirmation of the installation.
At that point restart WinUAE by directly selecting "uaegfx" disable PicassoIV and its rom launching it in the window (not in full screen)
The screen will look bad is not a problem this is normal!
Keep your UAEgfx package on the desktop aside
Drag it into WinUAE and copy by hand in devs / monitor / uaegfx and in libs the libraries and its drawer.
This will be very slow you will have to be patient.
Done this always restart in uaegfx
Go to prefs / screenmode and select your preferred resolution not automatically and deselect the flag keep proportions then press test (this is important)
At that point if everything is the way you prefer, save.
Ok, you're done.

This applies to pc screen resolutions!
Excuse me if I do not do a video or else at the time I have various problems.
I hope it is useful for you.
White is offline  
Old 28 January 2018, 16:10   #11
Reth
Registered User

 
Join Date: Feb 2015
Location: Germany
Posts: 49
@White:
Thank you. So I do have to reinstall AOS4.1FE?
Which UAEGFX package did you use? I used the Picasso96.lha from Aminet as described in the instructions I provided above.
Is using UAEGFX faster in displaying everything then PIV?
Reth is offline  
Old 28 January 2018, 17:17   #12
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 332
@Reth
For other useful tips, ask Toni will certainly help you better than me
this is the file
If you do not have anything important, please reinstall it
Attached Files
File Type: lha uae_gfx.lha (143.8 KB, 119 views)
White is offline  
Old 28 January 2018, 18:25   #13
Reth
Registered User

 
Join Date: Feb 2015
Location: Germany
Posts: 49
Thank you! Using these files and the additional tips from Toni within the other thread everything worked fine now!
Reth is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AmigaOS 4.1FE Mediator Sound Card Options grelbfarlk support.Hardware 2 20 January 2017 23:36
Installing 3.9 and 4.1FE - please help!! SpaceFlightO support.FS-UAE 3 02 July 2016 09:51
Seems that 1080p is ideal for Amiga on PC Foebane support.WinUAE 9 19 September 2015 10:53
GODS game classic gets an overhauled 1080p Intro remake Neil79 Amiga scene 42 28 March 2015 01:24
WinUAE in 32bit mode Unregistered support.WinUAE 1 20 August 2004 15:17

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.94904 seconds with 16 queries