English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 07 February 2020, 16:47   #1
RetrogamerRhys
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: United Kingdom
Posts: 12
Frontier elite 2 on Amiga500

A newbie question but I've tried Frontier elite 2 on my system and it runs quite slowly, I'm not sure if my Amiga 500 has expanded memory. If not I'd like to expand upto 1meg or do anything else I can to improve the performance of the game. I heard something about the vampire 600 as being the best in terms of performance is that a mod you can make to the 500 or a completely new system to buy?
RetrogamerRhys is offline  
Old 07 February 2020, 16:54   #2
eXeler0
Registered User

eXeler0's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Sweden
Age: 46
Posts: 1,633
Quote:
Originally Posted by RetrogamerRhys View Post
A newbie question but I've tried Frontier elite 2 on my system and it runs quite slowly, I'm not sure if my Amiga 500 has expanded memory. If not I'd like to expand upto 1meg or do anything else I can to improve the performance of the game. I heard something about the vampire 600 as being the best in terms of performance is that a mod you can make to the 500 or a completely new system to buy?
Frontier runs nicely on a fast 40-50MHz 030 CPU which you can add as an accelerator to the A500. There a bunch of accelerators called "TerribleFire" which are quite affordable.
Go check out the threads on AmiBay
http://www.amibay.com/forumdisplay.php?24-Amiga

The Vampire is also an accelerator available for A500, A600 and now also A1200. Theres also a standalone version (That one is actually a standalone system that doesnt need an Amiga to run) (The Vampiire is based on FPGA tech as opposed to other accelerators which use old stocks of actual Motorola 68k CPUs.)
eXeler0 is offline  
Old 07 February 2020, 16:54   #3
ajk
Registered User
ajk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Helsinki, Finland
Posts: 1,305
To run games such as Frontier faster, you need a faster processor. Since you can't just replace the existing 68000 processor with a faster one, you need what is known as an accelerator board. These can either have a faster, original Motorola CPU (such as an 68020 or 68030), or more recently an FPGA.

FPGAs are modern, programmable chips that can be used to implement a super fast version of the original 68000, and this is what the Vampire does. Accelerator boards usually also have extra memory on them.
ajk is offline  
Old 07 February 2020, 16:59   #4
roondar
Registered User

 
Join Date: Jul 2015
Location: The Netherlands
Posts: 1,733
Two cheap(ish) options to speed up the game would be to add a RAM expansion that slots into the side of the A500 (offering "real fast ram") or adding a fast 68000 based accelerator such as the ACA500+.

The first will boost performance by about 10-15%, the second can make the game run significantly smoother.
roondar is offline  
Old 08 February 2020, 13:32   #5
RetrogamerRhys
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: United Kingdom
Posts: 12
Thanks for the help.
RetrogamerRhys is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Elite II - Frontier mancity support.Games 78 29 August 2013 17:13
Elite II : Frontier Rock_Lobster support.Games 6 05 August 2005 22:00
Frontier Elite Dr. Dude support.Games 10 25 October 2004 13:47
Frontier Elite II Enverex Games images which need to be WHDified 6 04 April 2004 14:02
Frontier Elite Gryphon support.Games 2 25 July 2001 07:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07399 seconds with 14 queries