English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 17 February 2020, 18:34   #1
richx
Registered User

richx's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: USA
Posts: 5
68040 to 68060 adapter respin with A2000 and Zeus 68040 Accelerator

A KiCAD respin of the 040-060-Adapter_mk2a Eagle project from a few years ago. Size of bottom PCB minimized for better fit, top/bottom PCBs combined into single multi-design, voltage regulator moved to top PCB and a couple of other features. Please excuse the diodes hack, only added in KiCAD after I had the diodes-less version already done.

Works with an A2000 and Progressive Peripherals Zeus 68040 accelerator, but without onboard SCSI. I could only get past crash/black screen if the two original Zeus SCSI boot EPROMs were removed from the accelerator board. SCSI works fine with 68040, but not with the 68060 in place. Luckily, I had DiagROM in Kickstart switcher during first test to hint that adapter worked! Used a GVP SCSI HC+ to boot with hard drive instead.

Simple Kickstart patch in archive. I just wanted to simply patch the original A500/A2000 3.1 40.63 Kickstart to disable the 060 FPU. Also, the patched Kickstart/Exec used by others was nowhere to be found.

For testing, most 68060 demos are AGA only, so it's great that Ghostown/Haujobb made their Beam-Riders demo work on AGA and OCS/ECS, thank you for that, great demo! ADoom demo mode works great as well. I also created a POVRay-68060 script to further test stability, FPU and have replicable results.

KiCAD Preview


Assembled Adapter


Nice fit


Testing Setup


WhichAmiga


SysInfo
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	00_kicad.jpg
Views:	211
Size:	73.2 KB
ID:	66205   Click image for larger version

Name:	01_both.jpg
Views:	217
Size:	74.4 KB
ID:	66206   Click image for larger version

Name:	02_installed.jpg
Views:	216
Size:	67.6 KB
ID:	66207   Click image for larger version

Name:	03_setup.jpg
Views:	209
Size:	71.8 KB
ID:	66208   Click image for larger version

Name:	04_whichamiga.jpg
Views:	208
Size:	101.4 KB
ID:	66209  

Click image for larger version

Name:	05_sysinfo.jpg
Views:	208
Size:	120.5 KB
ID:	66210  
Attached Files
File Type: lha povray31_060_test_script.lha (721.8 KB, 18 views)
File Type: zip 68040_68060_adapter_respin_2019.zip (43.4 KB, 25 views)
richx is offline  
Old 19 February 2020, 19:45   #2
Mathesar
Registered User

Mathesar's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Netherlands
Posts: 272
What's up with the bypass diode patch?
The original design didn't have them but Motorola recommends them.
Are they needed? Did you have any problems otherwise?
Mathesar is offline  
Old 19 February 2020, 19:50   #3
Mathesar
Registered User

Mathesar's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Netherlands
Posts: 272
BTW, LOVE your explanation of the kickstart patch. Goes right into my archive for future reference.
Mathesar is offline  
Old 20 February 2020, 00:10   #4
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 572
Wonder how hard it would be to make fixed 060-clean roms for it.
AmigaHope is offline  
Old 20 February 2020, 00:45   #5
richx
Registered User

richx's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: USA
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Mathesar View Post
What's up with the bypass diode patch?
The original design didn't have them but Motorola recommends them.
Are they needed? Did you have any problems otherwise?
I ran the adapter without the 3 diodes initially, without any noticeable problems. It's mostly for during power on, in case 3V3 060 power is initially too far from 5V (as per spec) as some of the 060 pins get the 5V. I think it's a good idea to have them, but whether it matters in practice I don't know. I think the accelerator board and adapter capacitors slow down the 5V voltage rise time anyway past any 3V3 regulator startup delay. But again, easy enough to include the diodes.

There was some discussion in regards to the TerribleFire accelerator, and consensus seemed to be that including diodes is considered “good practice” for existing 5V system (such as this adapter), which was not the case for TF (all 3V3 design).
richx is offline  
Old 20 February 2020, 00:48   #6
richx
Registered User

richx's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: USA
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by AmigaHope View Post
Wonder how hard it would be to make fixed 060-clean roms for it.

Kickstart ROM or adapter ROM? There's probably enough room in Kickstart to move some code around to make it work with both 060 and non-060.
richx is offline  
Old 20 February 2020, 01:47   #7
esel
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: Kassel
Posts: 147
Quote:
Originally Posted by AmigaHope View Post
Wonder how hard it would be to make fixed 060-clean roms for it.

Just use Kickstart 3.1.4 it is 060 compatible so no need for patching.
esel is offline  
Old 21 February 2020, 03:58   #8
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,573
Anyone have a patched 3.1 ROM that works with 68000 fall back mode? I want to install in my 2000 when I do the 040-060 mod on my Fusion 40. I have the old Cosmos ROM, and I tested in WinUAE and it crashes under the 68000.
TjLaZer is offline  
Old 21 February 2020, 14:55   #9
SpeedGeek
Registered User
SpeedGeek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Wisconsin USA
Age: 56
Posts: 505
Cosmos has an updated version of the 060 FPU Disable patch which supports the 68000. But he usually will not offer it because most users don't need it (e.g. only upon special request).
SpeedGeek is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fusion Forty with Matze 68040->68060 adapter Cktwo support.Hardware 15 20 February 2020 09:01
Conflict with Romulator + PPS Zeus 68040 in an A2000 Huxley_D support.Hardware 0 23 December 2019 06:58
Zeus 68040 board suddenly FUBAR in my A2000 Huxley support.Hardware 1 20 April 2017 04:54
68040-68060 Adapter on Cyberstorm MK1 amigoun support.Hardware 10 07 January 2016 11:18
WTB: 68030 or 68040 accelerator for A2000 Shadowfire MarketPlace 2 19 September 2009 17:52

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07628 seconds with 16 queries