English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 01 October 2019, 08:00   #1
nobody
Registered User

nobody's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: GR
Age: 42
Posts: 1,316
Any good reason to buy an A1200 accel. for ACA500+?

If I get an A1200 accelerator like a1230 what will be the benefits? What would run better/emulators run 100% speed/games that didn't work on 68000 Amiga?
Is it worth it or no?
nobody is offline  
Old 01 October 2019, 09:49   #2
ajk
Registered User
ajk's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Helsinki, Finland
Posts: 1,288
If you have the 68000 running at the full 42MHz, there probably aren't very many titles that would significantly benefit from an 68030. Perhaps some. You can get much more RAM with a separate accelerator, if you need it.
ajk is offline  
Old 01 October 2019, 10:54   #3
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 1,475
You could run software that requires an 020+. That might be worthwhile?
trixster is offline  
Old 01 October 2019, 14:21   #4
Photon
Moderator

Photon's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Eksjö / Sweden
Posts: 4,781
Almost all games that require 68020+ also require AGA, so... the best use case would be utilities I think.

I haven't seen a benchmark comparison between a Blizzard 030/50 and an ACA1233n, or between 42MHz 68000 and ACA1233n, but I think the ACA card is pretty zippy cos of the faster fastram and will be several times faster than a 42MHz 68000.

The double buses to the chip RAM might make tight games stutter in WHDLoad, IIRC.

Maybe as a test to see what it's like, but then I'd put the card in an A1200 I think.
Photon is offline  
Old 01 October 2019, 21:58   #5
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 330
Games that are CPU limited will definitely run better, e.g. stuff with 3D graphics like Frontier. Later CPU models had massive IPC improvements over the 68000, so they will run faster than the 68000 even at a lower clock rate. In addition you will be able to run some fully 32-bit stuff like Dungeon Master II (DM2 says AGA on the box but it is really ECS).

You'll have more fast RAM available with a fully 32-bit CPU, which means that you can run larger stuff entirely out of RAM without hitting the disk (BASS, MI2, etc.)
AmigaHope is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking to buy an ACA500+ case KKR75 support.Hardware 4 07 November 2018 17:53
Why are there no good A1200 accelerators to buy? Toryglen-boy support.Hardware 30 21 April 2017 01:06
A1200 memory or accel ?? Methanoid MarketPlace 8 14 October 2009 18:10
WTB A1200 RAM expansion or 030 Accel DDNI MarketPlace 0 12 September 2008 16:36
WHDLoad games resetting? [aka: yet another good reason to buy a legal key] Mclane project.MAGE 2 17 September 2007 11:28

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06225 seconds with 15 queries