English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 03 May 2011, 23:02   #1
Frankls10
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ludwigshafen Germany
Posts: 12
Send a message via ICQ to Frankls10
ScummVM Sound missing.

Hi just installed ScummVM 030 AGA on my A1200. I installed the AHI package.
It really works, except the sound.
(S)he claims that the openpci.library version 1 couldnīt be opened.
I think version 2 is installed . Is that the simple cause of the missing sound ?
By the way, I donīt have any Soundcard.

Greets and thanks for the help.
Frank
Frankls10 is offline  
AdSense AdSense  
Old 04 May 2011, 01:54   #2
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Hiya,

No AHI is a bit of a bitch. You need to have a look at what it has installed by default. It sticks in all the devices because it doesn't know what you actually have on your system.

Go into System\Devs\AHI and delete everything apart from:
  • device.audio
  • paula.audio

Then go to System\Devs\AudioModes and delete everything apart from:
  • DEVICE
  • PAULA

You can then test that everything is setup correctly by running the AHI prefs, if you see any error messages when you start it up (eg 'openpci.library version 1 couldnīt be opened') then it's still stuffed, otherwise it's all good.

Change the ScummVM AGA tooltype and set 'AUTO_SELECT_AUDIO' to FALSE to display an audio AHI Requestor.

Grab the latest version of ScummVM AGA from the Zone BTW, it's better than the one on AmiNet.

Last edited by NovaCoder; 05 May 2011 at 02:50.
NovaCoder is offline  
Old 05 May 2011, 02:39   #3
Frankls10
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Ludwigshafen Germany
Posts: 12
Send a message via ICQ to Frankls10
thanx NovaCoder.
sound worx :-)
Frankls10 is offline  
Old 26 January 2015, 02:30   #4
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
Grab the latest version of ScummVM AGA from the Zone BTW, it's better than the one on AmiNet.
Is it still possible to get the latest version of ScummVM AGA? I joined "The Zone!" group and searched amongst the uploaded files but I cannot find ScummVM...
eva is offline  
Old 26 January 2015, 10:54   #5
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
It's on AmiNet
NovaCoder is offline  
Old 26 January 2015, 14:24   #6
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
It's on AmiNet
Aah, I got that one. For some reason it does not work for me. I checked the requirements and it should be working. When I start ScummVM, the screen goes multi-colored and then the Amiga hangs. I was thinking there is a different one that does not do that...
eva is offline  
Old 26 January 2015, 14:43   #7
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,670
Send a message via Skype™ to Retrofan
Eva are you using the CyberbugFixAga patch? CWB39 for example? It causes something similar if you don't disable it.
Retrofan is offline  
Old 26 January 2015, 20:53   #8
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by Retrofan View Post
Eva are you using the CyberbugFixAga patch? CWB39 for example? It causes something similar if you don't disable it.
Hello! No, it's just an A1200 with an 030. AmiTCP switched off to avoid interrupts. I have AHI installed (and working). ScummVM starts fine with a grey screen and then after a second or so the screen is completely garbled. I am not sure if the Amiga crashes as well because I cannot see anything except pixel goo.
eva is offline  
Old 27 January 2015, 01:49   #9
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by eva View Post
Hello! No, it's just an A1200 with an 030. AmiTCP switched off to avoid interrupts. I have AHI installed (and working). ScummVM starts fine with a grey screen and then after a second or so the screen is completely garbled. I am not sure if the Amiga crashes as well because I cannot see anything except pixel goo.
Very strange, if your v4.18 of AHI is set up correctly (see above for a guide) then it must be a patch as Retrofan suggested.

Try it with a 'clean' OS boot (or just disable all of your patches).

I just use 3.9 + BB1, BB2 and parts of BB3 + a couple of other well known patches. Basically the more patches you run, then the more chance you'll have some issues.

Last edited by NovaCoder; 27 January 2015 at 04:11.
NovaCoder is offline  
Old 27 January 2015, 02:48   #10
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,670
Send a message via Skype™ to Retrofan
Eva if you solve it, please tell -if you find- the cause. I would like to find a way to avoid that garbled screen with Scummvm. Yours is the same screen Cyberbugfix produces.

What screen mode do you use?
Retrofan is offline  
Old 27 January 2015, 03:00   #11
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by Retrofan View Post
What screen mode do you use?
I use: PAL: High Res Laced @ 640x512 with 16 Colors.

I had MagicTV enabled to reduce the flicker - since I cannot find any better, but I disabled it and I still have the same issue.

I am going to try a patch-free run in a moment as suggested by NovaCoder...
eva is offline  
Old 27 January 2015, 03:10   #12
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Found yer bug! :-) ScummVM apparently conflicts with FBlit
eva is offline  
Old 27 January 2015, 03:21   #13
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
I also have disabled all the FBlit patches in the FBlit_GUI utility except:
  • FBlitBitMap
  • FBlitTemplate

because those make my Workbench go wonko if they are not enabled and then started ScummVM - I get the same corruption.
eva is offline  
Old 27 January 2015, 04:07   #14
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Cool, great find

The problem with coding for the Amiga is that everyone uses slightly different patches and lots.

Mine works fine with Fblit BTW.
NovaCoder is offline  
Old 27 January 2015, 04:31   #15
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
Cool, great find

The problem with coding for the Amiga is that everyone uses slightly different patches and lots.

Mine works fine with Fblit BTW.
Ouch! Then it is not Fblit after all? I have disabled all the patches and just tried with and without Fblit and it seems the only one to be having issues. Is there something else I can check? Perhaps a different version of Fblit? I have used the Aminet one.
eva is offline  
Old 27 January 2015, 04:39   #16
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Quote:
Originally Posted by eva View Post
Ouch! Then it is not Fblit after all? I have disabled all the patches and just tried with and without Fblit and it seems the only one to be having issues. Is there something else I can check? Perhaps a different version of Fblit? I have used the Aminet one.
I use FBlit from AmiNet without any special config.

It could even be another patch that causes a problem when used in combination with Fblit (that's another reason to keep patches to a minimum).
NovaCoder is offline  
Old 27 January 2015, 06:48   #17
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Ok, I have widened the search a bit and noticed that the combo:

- FBlit
- SystemPatch (started after FBlit in user-startup as C:SystemPatch NT Q -LoadSeg NoUtil)

give that messed screen effect. After I comment out SystemPatch but leave FBlit enabled, ScummVM loads up properly. :-)
eva is offline  
Old 27 January 2015, 07:01   #18
NovaCoder
Registered User
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Melbourne/Australia
Posts: 3,444
Well done!

I never use Systempatch

Fblit is solid though

Last edited by NovaCoder; 27 January 2015 at 07:42.
NovaCoder is offline  
Old 27 January 2015, 07:41   #19
eva
Registered User

eva's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Constanta / Romania
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
TWell done!

I never use Systempatch

Fblit is solid though
Thanks! I guess it is time to remove all the installed patches.

My Amiga is so efficient now that it fails to run programs properly.

Off with the patches...

Last edited by eva; 27 January 2015 at 08:06.
eva is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ScummVM??? alkis21 request.Apps 10 22 July 2017 10:14
Missing stereo sound in FS-UAE [Solved] yesplease support.FS-UAE 20 22 January 2013 08:11
A600: missing sound channels cosam support.Hardware 28 23 May 2010 07:43
ScummVM 0.12.0 released! Shoonay News 14 05 September 2008 14:15
DOTT ScummVM sound problem Rochabian support.Games 2 11 January 2007 13:37

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.27285 seconds with 12 queries