English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Coders > Coders. General

 
 
Thread Tools
Old 16 April 2020, 18:01   #1
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Asm-One Debugger

I find that the Asm-One Assembler seems to function fairly intuitively although I like the convenience of Vasm better, I still need a debugger for either.

I start Asm-One, r)ead a simple source code file, a)ssemble it, pass1, pass2, no errors, right mouse menu Debugger and the screen clears… F12 still works for WinUAE but otherwise just gray screen. The Asm-One use manual treats Debugging like “no big deal” but I can’t get it to open, tried “d” from the assembler command line, but that looks like a memory dump.

What have I goofed up this time?

Any recommendation on other Debuggers?
Curbie is offline  
Old 16 April 2020, 18:03   #2
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
D is the command for D.isassembling, it is not the debugger.
To open the debugger right after assembling, use AD (A.ssemble D.ebug).
StingRay is online now  
Old 16 April 2020, 18:13   #3
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Thanks for the reply StingRay, AD goes to the same gray screen, I have to F12 back to WinUAE, then Quit or Reset to get back to Amiga.
Curbie is offline  
Old 16 April 2020, 18:14   #4
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
Which ASM-One version are you using? Older versions have problems with 040/60 CPUs.
StingRay is online now  
Old 16 April 2020, 18:20   #5
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
V1.48, should I try an A1200 WinUAE configuration?
Curbie is offline  
Old 16 April 2020, 18:33   #6
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
V1.48 works fine for me, debugger runs without problem. What is your WinUAE config?
StingRay is online now  
Old 16 April 2020, 18:37   #7
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Standard A4000 with exception of full screen window.
Curbie is offline  
Old 16 April 2020, 18:42   #8
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
Is JIT enabled? If so it needs to be turned off.
StingRay is online now  
Old 16 April 2020, 19:05   #9
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
The only JIT I found is in the CPU/FPU tab, and it's not checked.
Curbie is offline  
Old 16 April 2020, 21:05   #10
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Thanks for the replies StringRay, it’s clear to me that if a 14 year member with 6000 posts doesn’t see an immediate solution, I’ve got something seriously screwed up somewhere. I’ll save my Amiga PC directory, then return my VirtualBox XP system back to the way it was before WinUAE, then reload WinUAE, & Asm-One.
Curbie is offline  
Old 17 April 2020, 10:23   #11
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
I have tried several WinUAE configurations but ASM-One's debugger worked fine with all of them so I am unfortunately unable to reproduce your problem. What might make a difference is the stack setting, try increasing it before starting ASM-One. Another thing you could try is using a different ASM-One incarnation, i.e. ASM-Pro. Maybe that one works better on your system.
StingRay is online now  
Old 17 April 2020, 15:24   #12
NorthWay
Registered User
 
Join Date: May 2013
Location: Grimstad / Norway
Posts: 660
For a debugger where the system is running I am a great fan of BDebug from the Barfly package. (And I use BAsm too.)
NorthWay is offline  
Old 17 April 2020, 15:38   #13
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
BDebug is nice, I am using DBug from the OMA package for system-friendly stuff though and can highly recommend it.
StingRay is online now  
Old 17 April 2020, 15:55   #14
Ami
Registered User

 
Join Date: Sep 2014
Location: Poland
Posts: 127
Try V1.29 or V1.49 rc2.
Ami is offline  
Old 18 April 2020, 17:42   #15
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Well, I went back to a copy of the VirtualBox before I originally loaded WinUAE, redid the install tutorial, and reloaded Asm-One, all good practice (I learn best by doing, and both Amiga and WinUAE are making more sense). Asm-One debugger is barfing in the same place, although different chunks, I know this has to be my configuration, so I guess I’ll try a different version of Asm-One, then barfly. I don’t know what Sting-Ray’s reference to “the OMA package” was, but if someone can link me to a download of that, I’ll try it too.
Curbie is offline  
Old 18 April 2020, 18:22   #16
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,497
Quote:
Originally Posted by Curbie View Post
I don’t know what Sting-Ray’s reference to “the OMA package” was, but if someone can link me to a download of that, I’ll try it too.

OMA is an Assembler package ("O.ptimising M.acro A.ssembler") which contains the DBug debugger. Wepl has recently uploaded V3 to the Zone here on EAB where you can download it. I have never really used the assembler but the debugger is excellent for system-friendly stuff.
StingRay is online now  
Old 19 April 2020, 04:13   #17
xaind
Registered User

 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney / Australia
Posts: 106
Quote:
Originally Posted by Curbie View Post
I start Asm-One, r)ead a simple source code file, a)ssemble it, pass1, pass2, no errors, right mouse menu Debugger and the screen clears… F12 still works for WinUAE but otherwise just gray screen.
I've been having this same grey-screen problem with Asm-One*. I first noticed it some years back and figured there was something wrong with my UAE conifg** so if you ever figure it out please post the solution.

In the mean time the debugger in both AsmPro 1.18 and Photon's AsmTwo 0.96w2 work fine for me.

* - Asm-One versions 1.48 and 1.49-RC2.

** - A1200 config with Kickstart 3.1 and 4MB Fast RAM.
xaind is offline  
Old 19 April 2020, 04:37   #18
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by xaind View Post
I've been having this same grey-screen problem with Asm-One*. I first noticed it some years back and figured there was something wrong with my UAE conifg** so if you ever figure it out please post the solution.

In the mean time the debugger in both AsmPro 1.18 and Photon's AsmTwo 0.96w2 work fine for me.

* - Asm-One versions 1.48 and 1.49-RC2.

** - A1200 config with Kickstart 3.1 and 4MB Fast RAM.
I'll keep you in mind should I find a fix for the issue, what version of Windows and WinUAE you on? I'm on XP and 4.2.1.
Thanks for the software pointers.
Curbie is offline  
Old 19 April 2020, 05:34   #19
xaind
Registered User

 
Join Date: Apr 2006
Location: Sydney / Australia
Posts: 106
I'm using Windows 10 with WinUAE 4.3.0.

FYI I have the exact same issues in FS-UAE under Mac OS X running a similar config.
xaind is offline  
Old 19 April 2020, 08:53   #20
Curbie
Registered User

 
Join Date: Feb 2020
Location: USA
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by xaind View Post
I'm using Windows 10 with WinUAE 4.3.0.

FYI I have the exact same issues in FS-UAE under Mac OS X running a similar config.
That, then smells like Asm-One to me. Of AsmPro 1.18 and Photon's AsmTwo 0.96w2 which one do you like?
Curbie is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which asm/debugger is recommended sparhawk Coders. Asm / Hardware 12 21 September 2019 09:24
Debugger updates (was: WinUAE Debugger HH PC history) selco support.WinUAE 8 14 March 2018 22:27
Using the ASM-One debugger on K3.1 zedr Coders. Asm / Hardware 14 28 August 2014 23:01
Tool to convert asm to gnu asm (gas) Asman Coders. Asm / Hardware 6 12 October 2013 12:45
Asm-One debugger problems WayneK Coders. General 2 26 December 2005 07:06

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09305 seconds with 13 queries