English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 18 July 2019, 17:11   #1
jurassicman
Registered User

jurassicman's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Bologna/Italy
Posts: 246
[REQUEST] Subway USB Controller for Amiga 1200 clockports - Request of repair

Hi there!
I have a Subway USB Controller that suddenly stopped working.

Since I switched from OS 3.9 to OS 3.1.4 I thought that it was due to some incompatibility but unfortunately now I'm pretty sure that it is broken.
I tried the Subway on a new OS 3.1 installation without success and, above all, I found out that the PSU of my A1200 Tower is having troubles (the power led sometimes flashes intermittently, the computer restarts, I get Guru messages, etc...). I've now replaced the PSU and the system seems much more stable but the Subway still doesn't work.
The error message in Poseidon is always a "failure to start subway.device". I have done my tests with a Viper MK2 40 MHz so the subway should work http://amiga.resource.cx/exp/subway.

I'd prefer to ship this within Italy in order to save on shipping costs but being a quite "rare" piece of hardware I think that it would be very useful if the repairer already had one of this card in working order, so, please, contact me if you think you can fix this card so that we can discuss about costs.
Thanks for reading!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190718_111259.jpg
Views:	33
Size:	758.6 KB
ID:	63806   Click image for larger version

Name:	IMG_20190718_111321.jpg
Views:	31
Size:	741.3 KB
ID:	63807  
jurassicman is offline  
Old 04 August 2019, 16:33   #2
jurassicman
Registered User

jurassicman's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Bologna/Italy
Posts: 246
Hi There!
I haven't received any help offer so I did some more tests and... there is still hope!
As you can see from the pictures, after various attempts. anaiis was able to see the card so something is still working.

I tried to plug a usb keyboard but unfortunately it doesn't seem to be "seen" by the system.
There are several possible reasons for that, maybe I connected wrongly the USB 5 pins cable with the usb ports to the subway.

Or/and the cable that connects the subway to the clockport is damaged. Actually I'm sure that there is something wrong with it because, after unplugging/re-plugging it to the clockport the system doesn't start or the card isn't shown in anaiis. Also, anaiis "state" on the Hardware tab has been either "2" or "1" or "0" (which one is the correct state???).

Not finding any more clues, I tried the subway on another A1200 where I installed Poseidon and, after various attempts, it was able to "start" the card (usually I received the following error: "20-poseidon.library: Opening DEVS:USBHardware/subwayusb.device unit 0 failed device/unit failed to open (-1)."):

However I plugged a USB pendrive know to work with my Amigas and it wasn't "mounted" by the system.
Now, in order to go ahead with the troubleshooting, I need to exclude as a possible failure cause the cable that connects the subway to the clockport.
Is there anyone that can provide me with a new (or used but 100% working) 22 pins cable like the one in the following picture?

Can someone with a working configuration post a picture of the 5 pins usb cable connected to the their subway?
Thanks in advance for any help.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Subway_USB_6.jpg
Views:	24
Size:	477.3 KB
ID:	63983   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_8.jpg
Views:	23
Size:	457.2 KB
ID:	63984   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_12.jpg
Views:	27
Size:	866.1 KB
ID:	63985   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_1.jpg
Views:	29
Size:	905.3 KB
ID:	63986   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_2.jpg
Views:	28
Size:	758.6 KB
ID:	63988  

Click image for larger version

Name:	Subway_USB_13.jpg
Views:	23
Size:	519.7 KB
ID:	63989   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_14.jpg
Views:	22
Size:	622.9 KB
ID:	63990   Click image for larger version

Name:	Subway_USB_15.jpg
Views:	26
Size:	653.8 KB
ID:	63991  
jurassicman is offline  
Old 08 August 2019, 17:37   #3
Gilloo
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Grenoble, Isère, Rhône-Alpes, France, Europe, Earth
Posts: 195
Unlike Poseidon, Anaiis retries some times on initialization of the Subway.
But "Reset cnt=1" means that the Subway responds immediately.
The cable on the clockport is ok.
But it is very strange that a mouse or a keyboard are not detected and working.
Have you unset the Preferences/System/Disable internal drivers ?
If the Disable internal drivers is unset, you should check the usb connectors.
See page 6 of the manual, concerning black wire and positionning...
www.e3b.de/usb/soft/sw_manual.pdf
good luck !
Gilloo is offline  
Old 08 August 2019, 19:30   #4
jurassicman
Registered User

jurassicman's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: Bologna/Italy
Posts: 246
Hi Gilloo and thanks for your reply.

Actually I haven't tried a USB mouse since I don't have any but I'll borrow one tomorrow from my work and I'll see if it is detected. A ps2 keyboard connected through an adapter wasn't "seen" by the system.

I'll check the Preferences/System/Disable settings as you suggested, I think that my usb hub is connected correctly (with the red wire on the outside of the plug) and I probably tried it in both ways but maybe there is something wrong with that cable as well. If possible I'll try to find another cable.

During the weekend I'll do more test, thanks.
jurassicman is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A3000 repair request icbrkr support.Hardware 2 16 May 2016 22:33
Sticky request - hardware repair services checksum support.Hardware 2 01 February 2016 08:54
SUBWAY USB CONTROLLER (A1200 Clockport) CFOU! support.Hardware 59 01 January 2014 03:53
Subway USB controller leongt support.Hardware 14 24 January 2013 15:15
E3B: USB controller 'Subway' - another production run? (Update) Paul News 0 08 September 2004 16:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 16:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06329 seconds with 14 queries