English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 05 October 2020, 03:32   #1
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
installation trouble

I am trying to install winuae onto an old 32 bit laptop with xp. no matter if i use the installer or the zip (for 32 bit, i know) after installing when i try opening the program i keep getting the error "windows cannot access the specified device path or file. you may not have the appropriate permissions to access the item"

There are no user accounts set up, so I am opening it as the 'owner'
pmfman is offline  
Old 05 October 2020, 04:00   #2
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 41
Posts: 6,589
Send a message via MSN to fitzsteve
New versions require Windows 7 or above, you need to use 4.2.1 or older according to:


https://www.winuae.net/requirements/
fitzsteve is offline  
Old 05 October 2020, 04:02   #3
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
i tried 4.2.0, same thing
pmfman is offline  
Old 05 October 2020, 04:10   #4
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Tried running it as an admin?
Aardvark is offline  
Old 05 October 2020, 04:14   #5
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
yes
pmfman is offline  
Old 05 October 2020, 04:29   #6
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Well, I can reproduce this error when installing it on limited user account. No problems on admin account.
Aardvark is offline  
Old 05 October 2020, 05:14   #7
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
i have no limited user accounts, i have administrative rights 100%
pmfman is offline  
Old 05 October 2020, 05:55   #8
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Winuae_Ini.zip

Try the zip version with a portable mode enabled winuae.ini file. Maybe then it won't try access restricted folders and lets you in the GUI. The ini file should go to same folder as Winuae.exe.
Aardvark is offline  
Old 05 October 2020, 12:33   #9
Tomislav
Registered User

 
Join Date: Aug 2014
Location: Zagreb / Croatia
Posts: 241
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
New versions require Windows 7 or above, you need to use 4.2.1 or older according to:


https://www.winuae.net/requirements/
It says recommended... I'm running 4.4.0 and 4.5.0 b3 (latest WinUAE-s) on my XP machine. Only can be problem if laptop don't have SSE2 instructions.

Anyway, here is problem with permissions.
Tomislav is offline  
Old 05 October 2020, 20:32   #10
Saghalie
Registered User

Saghalie's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: FT Lewis, WA
Posts: 338
You have anit-virus software installed? If so
disable it and try to run the program again.
Saghalie is offline  
Old 06 October 2020, 01:00   #11
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
portable as in right click > extract files instead of opening the folder? that makes no difference.

I have no anti virus enabled and it is a laptop with a intel celeron x86
pmfman is offline  
Old 06 October 2020, 01:16   #12
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Tomislav View Post
It says recommended... I'm running 4.4.0 and 4.5.0 b3 (latest WinUAE-s) on my XP machine. Only can be problem if laptop don't have SSE2 instructions.

Anyway, here is problem with permissions.
i am using 4.2.1
pmfman is offline  
Old 06 October 2020, 05:39   #13
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Quote:
Originally Posted by pmfman View Post
portable as in right click > extract files instead of opening the folder? that makes no difference.
Portable mode is enabled in winuae.ini file
Aardvark is offline  
Old 07 October 2020, 02:39   #14
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
there is no portable mode
pmfman is offline  
Old 07 October 2020, 03:22   #15
ma693541
Computer Wizard

ma693541's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Ramberg/Norway
Posts: 794
Quote:
Originally Posted by pmfman View Post
there is no portable mode
Yes there is. You can even install it on an USB stick in portable mode.
ma693541 is offline  
Old 07 October 2020, 03:57   #16
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 738
Quote:
Originally Posted by pmfman View Post
there is no portable mode

At WinUAE configuration menu, Paths at the top. Click it. Then...located at lower bottom right; Portable mode.
AC/DC HACKER! is offline  
Old 07 October 2020, 04:09   #17
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Problem here is he can't access the configuration menu because of the path access error, that's why I attached a Winuae.ini file which has portable mode and relative paths enabled.

Copy it to Winuae.exe folder and see whether it fixes the issue.
Aardvark is offline  
Old 07 October 2020, 04:09   #18
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by AC/DC HACKER! View Post
At WinUAE configuration menu, Paths at the top. Click it. Then...located at lower bottom right; Portable mode.
and if i were able to open winuae at all, i an sure i would be able to navigate the menu just fine
pmfman is offline  
Old 07 October 2020, 04:10   #19
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 53
Seems, we posted at the same time. Check above post.
Aardvark is offline  
Old 07 October 2020, 04:11   #20
pmfman
Registered User

 
Join Date: Oct 2020
Location: canada
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Aardvark View Post
Problem here is he can't access the configuration menu because of the path access error, that's why I attached a Winuae.ini file which has portable mode and relative paths enabled.

Copy it to Winuae.exe folder and see whether it fixes the issue.
i did, no change
pmfman is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installation help EWB support.FS-UAE 0 10 July 2016 17:50
CF Trouble stingray76 support.WinUAE 3 31 December 2013 20:01
New installation Mike_7 New to Emulation or Amiga scene 3 28 December 2013 21:34
Where did my installation go? StarEye project.ClassicWB 3 20 January 2012 13:30
Having trouble getting anywhere. telanduril New to Emulation or Amiga scene 25 29 September 2006 17:12

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09317 seconds with 14 queries