English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 01 January 2013, 01:12   #1
Loedown
Precious & fragile things

 
Join Date: Feb 2009
Location: Victoria, Australia
Posts: 1,946
A600 Obscure Fault Of The Day, Takes 15 Minutes To Switch On

Symptom it takes 15 minutes to start up but will start immediately on a keyboard reset.

U14 controls Amiga hard / soft reset, simple NE555 timer through Q511.

C612 eats out the traces and leaves R611 missing Vcc, so the voltage to pin 2 of U14 ( Trigger ) VERY slowly rises until Amiga boots.

Similar circuit used in A500.
Loedown is offline  
Old 01 January 2013, 01:15   #2
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,753
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Loedown View Post
Symptom it takes 15 minutes to start up but will start immediately on a keyboard reset.

U14 controls Amiga hard / soft reset, simple NE555 timer through Q511.

C612 eats out the traces and leaves R611 missing Vcc, so the voltage to pin 2 of U14 ( Trigger ) VERY slowly rises until Amiga boots.

Similar circuit used in A500.
What rev cause some revs are completely different in layout.
FOL is offline  
Old 01 January 2013, 02:05   #3
Loedown
Precious & fragile things

 
Join Date: Feb 2009
Location: Victoria, Australia
Posts: 1,946
Rev 1.5
Loedown is offline  
Old 01 January 2013, 09:12   #4
Arnie
R.I.P Smudge 18-08-16

Arnie's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Leicester/UK
Age: 62
Posts: 3,924
Hmm, interesting. Is it the same (u14) for a A1200?
Arnie is offline  
Old 01 January 2013, 09:57   #5
Loedown
Precious & fragile things

 
Join Date: Feb 2009
Location: Victoria, Australia
Posts: 1,946
A1200 uses a different method of reset. If you suspect a reset line fault look at the status of the line, should be drawn high after a short period of time or high - low - high.
Loedown is offline  
Old 01 January 2013, 13:41   #6
FOL
PSPUAE DEV

FOL's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Barry / UK
Age: 42
Posts: 5,753
Send a message via MSN to FOL
Quote:
Originally Posted by Loedown View Post
A1200 uses a different method of reset. If you suspect a reset line fault look at the status of the line, should be drawn high after a short period of time or high - low - high.
I remember a nightmare of an A600 where it had been eaten away effecting the power on. Took me ages to find all damaged track as it destroyed copper through hole links by the expansion connector.
I think it also damaged Q555 or the U14 IC, cant remember now though.

I have seen on a few A4000 where the post amp gets damaged by the leakage, so even after repairing all track fault still shows until IC is replaced.
FOL is offline  
Old 02 January 2013, 09:55   #7
Loedown
Precious & fragile things

 
Join Date: Feb 2009
Location: Victoria, Australia
Posts: 1,946
Quote:
Originally Posted by FOL View Post
I remember a nightmare of an A600 where it had been eaten away effecting the power on. Took me ages to find all damaged track as it destroyed copper through hole links by the expansion connector.
I think it also damaged Q555 or the U14 IC, cant remember now though.

I have seen on a few A4000 where the post amp gets damaged by the leakage, so even after repairing all track fault still shows until IC is replaced.
I hope people read this post and get scared because it's a bastard job to repair a badly corroded main board. I won't be repairing any more A600 because of it.

The one I had needed about 6 traces replaced or repaired.
Loedown is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CD32 - Is NTSC/PAL switch and 50/60 switch possible? missyrelm Hardware mods 71 13 January 2019 05:21
Bastard Fault A600 Composite Video Loedown support.Hardware 17 14 November 2012 11:55
HOLY CRAP! This A600 takes it! amiga600user Hardware mods 13 07 March 2009 05:23
a600 video fault elmasta support.Hardware 14 03 January 2009 14:34
Help needed with a video fault on an A600 Merlin support.Hardware 15 20 November 2007 22:55

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.12174 seconds with 13 queries