English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 26 June 2020, 00:41   #1
Bazzietuk
Registered User
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 5
WinUAE, HDD, AGA & WHDLOAD.

Hi all,

First post on this forum. I installed AIAB (Amiga In A Box) on WinUAE and have updated all the programs that comes with it (WHDLOAD, Scaleos etc) but I'm finding that most WHDLOAD games that I try to run in it just gives me a black screen with no games loading. My setup of it is to use a 68020 chip with AGA chipset. Originally I used a standard install of workbench and most games seemed to load find, just WHDLOAD on Amiga in a box doesn't seem to load most games.

Most of the games I'm trying aren't AGA games so may require a downgrader like the original A1200 needed to play some standard A500 games, I've always assumed though that most automatically downgrade when ran through WHDLOAD and didn't need any downgraders set up.

Anyone have any idea how to fix this problem or to configure Amiga in a box so that i can automatically run A1200 (AGA games) and standard A500 games?

Does Amiga In A Box need relokick (Or whichever downgraders it was updated to after I left the Amiga scene for the PC scene)? If so where do I put them on a PC setup (which folder and files)?

Alternatively what would be the best setup to make for a fully useable and compatible Amiga system so it can play games from all generations of Amiga without having to have multple HD images setup and having to quit and load between different Amiga systems. Sort of an all in one setup.

I should also mention I'm using Igame as a launcher for the WHDLoad files as well as trying to use the WHDload directly from their folders.

I'd appreciate any help from more knowledgeable users
Bazzietuk is offline  
Old 26 June 2020, 06:51   #2
chip
Amiga Demoscene Archive !
 
Join Date: Oct 2012
Location: Italy
Age: 45
Posts: 1,638
Hi Bazzietuk !

I'm sorry i can't help with WHDLoad, since i don't use it

You will surely get help from other forum members

Anyway, welcome to the forum
chip is online now  
Old 26 June 2020, 08:38   #3
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,806
AIAB works well with WHDLoad, make sure you have KickStarts and Soft-Kicker in DEVS/KickStart
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	KickStarts.jpg
Views:	39
Size:	136.0 KB
ID:	67964  

Last edited by AMIGASYSTEM; 26 June 2020 at 09:02.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 28 June 2020, 15:44   #4
Bazzietuk
Registered User
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 5
Thanks for the reply Amigasystem. Okay I've downloaded those and unpacked them, I know where to put the kickstart files (now, which I had some in there already but not some you showed in the image) but where do I put the Allockick, Kickstat, Skick and Skick346 files?

Also do I edit the startup sequence and put this:

SKick .... FORCE
AddMem ....
AllocKick
...


At the top of it?
Bazzietuk is offline  
Old 28 June 2020, 20:35   #5
sneeker
Registered User

 
Join Date: Mar 2008
Location: Manchester!
Posts: 235
Nothing needs adding to the startup sequence, just the .pat and .rtb files from skick and then the actual roms from elseware named to match the various .pat files, so for example kick 1.3 is called kick34005.A500 and kickstart 3.1 for a 1200 is called kick40068.a1200.

Just those two files should have the majority of things running ok.
sneeker is offline  
Old 29 June 2020, 13:40   #6
Bazzietuk
Registered User
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 5
Click image for larger version

Name:	Image2.jpg
Views:	27
Size:	140.2 KB
ID:	67991

This is my Devs\kickstarts folder so that should be fine to downgrade then and the games should access the files to work without having to restart the emulator and boot into an installed workbench with another configuration?
Bazzietuk is offline  
Old 29 June 2020, 22:00   #7
sneeker
Registered User

 
Join Date: Mar 2008
Location: Manchester!
Posts: 235
Do the files ending a500 a600 a1200 and a4000 with no other extension have a size of 256k? AS from memory they exist as funny files as well that need overwriting.
sneeker is offline  
Old 29 June 2020, 23:12   #8
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 4,183
1.2, 1.3 (.a500) files have a size of 256k. Newer versions (4006x.A600/A1200/A4000) have a size of 512k.

whdload needs the kick & .RTB files for some slaves, but not for all slaves, and it depends on the requirement of the slave. For instance Turrican 2 doesn't need kickstart, while Test Drive 2 needs kickstart 1.3 (.A500), and an A1200 game like Virocop AGA needs A1200/A4000 40068 kick.

We try not to use kickstarts in whdload, and when it's needed we use A500 (kickstart 1.3), unless it doesn't work for this particular game, in which case we can use A600 3.1 kick (68000 compatible 40063 kick), or A1200/A4000 kicks for 020+/AGA games.

.PAT files aren't used.
jotd is offline  
Old 30 June 2020, 00:08   #9
Bazzietuk
Registered User
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 5
Click image for larger version

Name:	Image5.png
Views:	16
Size:	84.9 KB
ID:	67994

This is my complete devs folder with files and their sizes listed. Hopefully it's all that's needed. Alternatively can someone package up their devs folder and upload that please so I can just remove mine and unpack the one that's needed by WHDLoad games.

I've also noticed a lot of the games show as being older versions and needing updating but I updated them through a post on this site, is there somewhere else that has a complete up to date set of WHDload games on it for download? Can PM the link if it's not allowed to be put in a post.
Bazzietuk is offline  
Old 30 June 2020, 04:09   #10
coldacid
Registered User

coldacid's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Canada
Posts: 159
Anyone who'd pack up their Kickstarts and upload them would get (at least temporarily) banned for doing so. If you don't have all the kicks, just buy Amiga Forever since it includes them.
coldacid is offline  
Old 30 June 2020, 04:17   #11
Minuous
Coder/webmaster/gamer
Minuous's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canberra/Australia
Posts: 2,105
Or better yet just use a search engine to find what you need and avoid rewarding the IP parasites at Cloanto.
Minuous is online now  
Old 30 June 2020, 09:00   #12
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 5,806
The KickStart can also be captured by your Real Amiga
AMIGASYSTEM is offline  
Old 30 June 2020, 13:10   #13
Bazzietuk
Registered User
 
Join Date: Jun 2020
Location: England
Posts: 5
My Amigas are stored in the attic somewhere so capturing them isn't an option right now. I have an image of the files I already have on my PC but not sure if they're the required ones so if someone could look at the image I uploaded and confirm to me they're right or list what I am missing so I can find them I'd appreciate it.

As for buying Amiga forever, never is the answer to that one. Same as their C64 forever is never going to be purchased by me, I have the original machines (C64, A500, A600, A1200) with workbench disks etc so there's no reason to purchase their efforts.
Bazzietuk is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDD/WHDLoad on A500 Kurasiu New to Emulation or Amiga scene 31 24 August 2015 18:30
CF-HDD with WHDload N-Ed support.Apps 11 19 March 2011 12:37
'clone' virtual HDD in winuae to real Amiga HDD? gizmomelb support.Other 1 11 December 2009 09:13
Ishar I-III AGA HDD problem HOBORG support.WinUAE 1 04 April 2003 06:01
WinUAE/WHDLoad AGA problem MethodGit support.WinUAE 8 15 June 2001 16:38

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08082 seconds with 15 queries