English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 10 December 2019, 05:36   #1
Starglider 2
Registered User

Starglider 2's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 1,137
Will an A4000/040 boot without a keyboard

Hi guys, I have an A4000/040 which only shows a black screen on power-up. The fan whirs, and the hard disks unpark. The HDD light stays lit.

I've done the obvious things like push down on the CPU and check all HDD cable directions, as well as floopy.

Before I dismantle everything, I had heard that the A4000 won't boot without a keyboard. Well, I have no keyboard! Is this true though? Doesn't make a whole lot of sense but you never know...
Starglider 2 is offline  
Old 10 December 2019, 08:28   #2
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 38
Posts: 2,302
It's been a while, but I'm certain I used to run one headless with AmiVNC with just power & ethernet plugged in - so I'm going for "yes".
musashi5150 is offline  
Old 10 December 2019, 08:29   #3
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,573
Yes
TjLaZer is offline  
Old 10 December 2019, 08:30   #4
Starglider 2
Registered User

Starglider 2's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 1,137
Ok thanks guys.
Starglider 2 is offline  
Old 10 December 2019, 08:51   #5
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,573
The 4000 is known to have a lot of problems with the CPU slot. Remove the CPU, and make sure contacts are clean, use contact cleaner and reseat. Make sure jumpers are correct. Remove all Zorro cards too. Maybe even the daughterboard too. I usually strip it all the way down when this happens. I went through this on a few of mine recently. I updated one of mine with a new 3660 card recently as it was having issues. Not sure if you know but some 3640 cards had caps on backwards and can go bad. Works great now
TjLaZer is offline  
Old 10 December 2019, 08:56   #6
Starglider 2
Registered User

Starglider 2's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: California
Posts: 1,137
Nice, thank you!

Is there an easy reference somewhere for the correct jumpers? It's an /040 with a PAR card.
Starglider 2 is offline  
Old 10 December 2019, 14:06   #7
Signman
Registered User

Signman's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Michigan
Posts: 279
Yes without a keyboard. Also TjLaser is right about finicky cpu slot. I can’t count how many times my system wouldn’t start because of cpu card not inserted well enough.
Signman is offline  
Old 10 December 2019, 14:21   #8
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 1,584
This goes for the 3000D too - it is easy for the cpu card to work loose, or lose connection
trixster is online now  
Old 12 December 2019, 11:15   #9
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 550
You might have a broken HDD or misconfigured master/slave. The A4000 does not like having a dead IDE device or no IDE device on its bus. If this is the case the firmware will still fire up but you have to wait for a good minute or so of black screen while it madly polling for IDE devices until it proceeds.
AmigaHope is offline  
Old 15 December 2019, 09:55   #10
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,573
Funny I was having issues with my Amiga 4000 again this morning. Black screen with 7--8 fast LED blinks. Tore it down to try and fix it. It as the 2MB Chip RAM SIMM. Reseating it brought it back to life. But then later it was doing the same thing. After a few hours I decided to try a different SIMM. A 8MB SIMM. Seems to be doing better. Not sure what is going on.
TjLaZer is offline  
Old 18 December 2019, 08:55   #11
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 550
Based on Starglider 2's youtube saga with the system, something on the motherboard is probably fried, but in the future to answer the question -- yes the Amiga will fire up with no keyboard, but it will still blackscreen for 30-60 seconds with no functioning IDE devices. See this thread for the mitigation:

http://eab.abime.net/showthread.php?t=25996
AmigaHope is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reunited With My A4000/040 Fluffy support.Hardware 17 25 July 2018 06:23
A4000 040 for sale. alphagemini MarketPlace 7 04 September 2017 21:33
[For Sale] A4000/040 RetroMan MarketPlace 0 01 April 2004 01:15
Got hold of an A4000/040, but... SilentBob support.Hardware 9 28 November 2003 15:34
alienbreed 3d re: a4000 040 torr support.Games 10 09 August 2002 17:12

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07605 seconds with 15 queries