English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 31 August 2009, 14:47   #1
Moose
 
Posts: n/a
WinUAE running @ 20fps with stuttering sound

PC spec is Dual core AMD Opteron @ 2Ghz with 2GB of RAM.

Even running something like WorldOfCommodore, fps is in the 20-30 range. Bottom of UAE screen says SND: -164% CPU: 0% FPS: 29.4. With windows task manager open, UAE is apparently using 19% of the processor, and complete processor utilization is 21%. System idle 75%.

GFX: NVidia 7800 GT
SFX: Creative SB X-Fi

This is a desktop PC, not a note/lap/netbook.

Oh, and the WinUAE configuration is the default, so that'll be A500 speeds, right?

Any ideas?
 
Old 31 August 2009, 14:58   #2
TCD
Registered User

TCD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 41
Posts: 24,012
Hi Moose and welcome to EAB.

Please include both logs for Toni. You activate it on the 'Miscellaneous' panel. Also please use the A500 most common quickstart for that.
TCD is offline  
Old 31 August 2009, 18:13   #3
Moose
 
Posts: n/a
Here you go. I deleted the directory and reinstalled (extracted the zip file) first. Still the same problem.

This is version 1.6.1
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (8.1 KB, 190 views)
File Type: txt winuaelog.txt (4.0 KB, 127 views)

Last edited by Moose; 31 August 2009 at 18:33.
 
Old 31 August 2009, 18:28   #4
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,504
Dual core AMDs may have problem with power saving features, make sure you have latest bios and try also disabling Cool&Quiet feature in bios. (to confirm if this is power saving problem, this is not a proper fix)
Toni Wilen is online now  
Old 31 August 2009, 18:30   #5
Moose
 
Posts: n/a
Hmmm, I found an old version of WinUAE - 1.2.0. It works without problems at the full frame rate and perfect sound.

Here's the log files for this version just in case it helps.
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (6.6 KB, 136 views)
File Type: txt winuaelog.txt (4.3 KB, 136 views)
 
Old 31 August 2009, 18:35   #6
Moose
 
Posts: n/a
Hi Toni,

Thanks for the suggestion. Before I try it however, would that affect older versions too, or is there some new code in later versions that tries to be more "compliant" ?
 
Old 31 August 2009, 20:13   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,504
Quote:
Originally Posted by Moose View Post
Hmmm, I found an old version of WinUAE - 1.2.0. It works without problems at the full frame rate and perfect sound.
I don't remember.. Could you try newer versions until you find the first slow version?
Toni Wilen is online now  
Old 01 September 2009, 12:18   #8
gimbal
cheeky scoundrel

gimbal's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Spijkenisse/Netherlands
Age: 38
Posts: 3,511
is the performance timer used by WinUAE? It might be the dual core AMD "bug" in combination with it. I know there is a firmware fix for it somewhere on the AMD website.
gimbal is offline  
Old 01 September 2009, 12:40   #9
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,504
Quote:
Originally Posted by gimbal View Post
is the performance timer used by WinUAE? It might be the dual core AMD "bug" in combination with it. I know there is a firmware fix for it somewhere on the AMD website.
I meant the same thing, afaik it is power saving related.

BIOS/driver bug that causes performance timers to stop or change speed very randomly. (like enabling "too deep sleep" too quickly or something..)
Toni Wilen is online now  
Old 02 September 2009, 18:42   #10
Eclipse
Turpentine
Eclipse's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Kent, United Kingdom
Posts: 743
Disabling cool n quiet in the BIOS will probably work as well.
Eclipse is offline  
Old 02 September 2009, 23:20   #11
Moose
 
Posts: n/a
I've had time to try WinUAE 1.4 & WinUAE1.5 tonight and both work fine, although the CPU usage monitor at the bottom of the screen reports nearly double the value that 1.2 reports. Not sure how thats calculated.

so.
1.2 - OK
1.4 - OK
1.5 - OK
1.6 - Jerky.

Does WinUAE have a public CVS?

I checked and I do have the AMD "patch" installed. Not sure if it's doing anything, but it seems to be installed and I've not had problems with any other software.
 
Old 03 September 2009, 01:29   #12
Skylight
Crazy Collector
Skylight's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Munich/Bavaria + Saxony + Thailand
Age: 48
Posts: 150
Go to the WinUAE display settings and choose "Fullscreen" (WITHOUT "VSync"!) or "Windowed" mode.

Then try again.


Ciao, Rick ...
Skylight is offline  
Old 08 September 2009, 19:55   #13
tsm
 
Posts: n/a
I had the same problem. I run Task Manager and change "Affinity settings" (I don't know how it is called in the English version of Windows) for winuae.exe to CPU 1 only. Then it works perfectly!
 
Old 08 September 2009, 21:08   #14
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,504
Quote:
Originally Posted by tsm View Post
I had the same problem. I run Task Manager and change "Affinity settings" (I don't know how it is called in the English version of Windows) for winuae.exe to CPU 1 only. Then it works perfectly!
Performance timer bug, again

This may also help: http://support.microsoft.com/kb/895980
Toni Wilen is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.4.1 not running Lord Riton support.WinUAE 0 06 August 2012 20:15
"Hard drive" access causes sound & video stuttering Gameboi project.WHDLoad 3 15 January 2009 18:59
Running WinUAE from A CD RokChild support.WinUAE 8 24 May 2007 23:37
stuttering problem in winuae 1.2 with ClassicWB_ADVSP Lukasz support.WinUAE 1 06 April 2006 20:10
Sound running slow only in windowed mode andreas support.WinUAE 0 15 June 2002 02:42

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08041 seconds with 14 queries