English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 12 October 2018, 22:13   #1
eventhorizon
Registered User

 
Join Date: Oct 2018
Location: Berlin
Posts: 3
create workbench disk

Hi there,
Just got this Amiga 500 from ebay but it came with no workbench disk.....
I purchased a box of brand new 3.5 inch floppies and an external USB floppy drive from a department store in Berlin but not sure how to proceed.
I have downloaded an adf file of workbench 1.3.
Is there a way to format a floppy to an Amiga format and then write the workbench file to the floppy using a pc and an external floppy drive?

I also just purchased one of those gotek drives but had no time to install it yet.
Either way I'd rather just create a workbench disk first if possible at all.
Any ideas?

cheers.
eventhorizon is offline  
Old 12 October 2018, 22:53   #2
Nobby_UK
Registered User
Nobby_UK's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Liverpool
Posts: 964
I don't think you can...
without extra hardware or
software already running on the Amiga
Nobby_UK is offline  
Old 12 October 2018, 22:53   #3
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 3,678
You can't write Amiga floppies from a PC drive.
idrougge is offline  
Old 12 October 2018, 23:04   #4
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 897
No Berliner friends with an Amiga ?
As a last resort there is always this option :https://www.vesalia.de/d_workbench13.htm
There is an horrible sticker on it but ...
malko is offline  
Old 12 October 2018, 23:16   #5
eventhorizon
Registered User

 
Join Date: Oct 2018
Location: Berlin
Posts: 3
Thanks for the replies!
Unfortunately no friends in Berlin since I haven't lived here very long and I'm not German.
Since option A is not feasible, is there a way accomplishing that task using that Gotek drive I bought?
eventhorizon is offline  
Old 12 October 2018, 23:53   #6
desiv
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Salem, OR
Posts: 1,393
Quote:
Originally Posted by eventhorizon View Post
Since option A is not feasible, is there a way accomplishing that task using that Gotek drive I bought?
Yep.
Is your Gotek already flashed for Amiga use and you have a thumbdrive ready?
If so, just copy the ADF you have to the thumbdrive.
Done. ;-)


If not, you just need to flash the Gotek with the right firmware (Cortex, FlashFloppy or HxC - there are threads and youtube vids on how to do that), prep the USB drive (usually a matter of copying a file or 2 if that) and copy the ADF over.


You can do that and run everything from the Gotek.
Now, if you have an external drive, you can copy from the Gotek to the External to create floppies.
If your Gotek is external, this can work IF you have Kickstart 2. or higher. You need to go into the early boot menu (hold both mouse buttons while powering up/restarting) and boot from the Gotek with your WB ADF. Then you can copy to the internal floppy.
If we are talking something like Workbench, to copy, just open a shell (in the System drawer usually).
Then something like:
copy DF0: DF1: ALL CLONE
(That is from memory, so might be wrong. That should copy FROM the internal (DF0) to the external (DF1)
(Note: You'll probably have to format that blank floppy first. It should show you it is bad when you plug it in. Select it and go to the menu choice for FORMAT. Also, you "might" need to prep the floppy so it is bootable??? (memory fading) In that case, diskcopy might be better than copy. diskcopy df0: df1: )
desiv is offline  
Old 13 October 2018, 00:03   #7
eventhorizon
Registered User

 
Join Date: Oct 2018
Location: Berlin
Posts: 3
Great thanks! will give that a try.
Now I can start producing my own copies of workbench and sell them online and soon I'll be so rich that I'll be able to buy all these fancy Amiga upgrades.
eventhorizon is offline  
Old 13 October 2018, 00:16   #8
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 897
Hope you have nice stickers...
malko is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do I create a save diskā€¦ gb_pdx support.FS-UAE 8 26 January 2017 23:48
Can't Create Workbench 3.1 Disks Tempest 2084 support.Apps 14 25 January 2016 08:22
How to create game disk from SEUCK Dreedo support.Apps 23 10 February 2012 18:11
how to create save disk jonricky support.Games 3 10 July 2009 02:33
how to create save disk with winuae? corchians support.Games 0 08 March 2003 13:30

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 06:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06714 seconds with 15 queries