English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 13 February 2009, 21:13   #201
derSammler
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Posts: 927
Interesting. I tried it again a couple of times and it always crashes after it loaded from disk 2. All I do is to select A500 in the Quickstart menu and choose one of the two Kickstart 1.3 configs with 512k chip and slow ram. All other options are untouched.
derSammler is offline  
Old 14 February 2009, 00:07   #202
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by pcGTW_Webmaster View Post
Interesting. I tried it again a couple of times and it always crashes after it loaded from disk 2. All I do is to select A500 in the Quickstart menu and choose one of the two Kickstart 1.3 configs with 512k chip and slow ram. All other options are untouched.
Do you see any exception messages in the log when it crashes?
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 12:07   #203
derSammler
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Posts: 927
Not really...

Code:
2009-02-14 11:07:11
11-375: WinUAE 1.6.0 (Public Beta 11, 2009.02.05) (5.1 Service Pack 1 [2]) 32-bit 6.801 1
(c) 1995-2001 Bernd Schmidt   - Core UAE concept and implementation.
(c) 1998-2009 Toni Wilen      - Win32 port, core code updates.
(c) 1996-2001 Brian King      - Win32 port, Picasso96 RTG, and GUI.
(c) 1996-1999 Mathias Ortmann - Win32 port and bsdsocket support.
(c) 2000-2001 Bernd Meyer     - JIT engine.
(c) 2000-2005 Bernd Roesch    - MIDI input, many fixes.
Press F12 to show the Settings Dialog (GUI), Alt-F4 to quit.
End+F1 changes floppy 0, End+F2 changes floppy 1, etc.
11-375: EXE: 'C:\WinUAE\', DATA: 'C:\WinUAE\'
11-375: NATMEM: Our special area: 0x06950000-0x07950000 (01000000 16M)
11-375: uaegfx.card magic code: 00F015F4-00F01732 ABI=00000000
11-375: Entered action_replay_load ()
11-421: Building CPU table for configuration: 68000 prefetch and cycle-exact 24-bit
11-500: 1885 CPU functions
11-500: Building CPU, 44316 opcodes (0 -1 1)
11-500: CPU=68000, FPU=0, JIT=0.
11-500: CPUID level=1, Family=6, Model=8, Mask=1, Vendor=AuthenticAMD [2]
11-500: JIT: Setting signal handler
11-500: JIT: Building Compiler function table
11-500: JIT: Supposedly 42101 compileable opcodes!
11-515: JIT: cache=0. b=1 w=1 l=1 fpu=1 nf=1 const=1 hard=0
11-515: DirectDraw GUID=NULL
11-515: W=1024 H=768 B=32 CT=9
11-531: winuae_active(0)
11-546: Created 720x568x32 (001860A8) surface in DefaultRAM (1)
11-546: Created 48x48x32 (00170A78) surface in DefaultRAM (1) hardware colorkey
11-546: Created 48x48x32 (0017ADF0) surface in DefaultRAM (1)
11-546: DDRAW: primary surface 00183FC0, secondary 001860A8 (720x568x32)
11-546: set_ddraw: 720x568@32-bytes
11-562: Reset at 00000000
11-562: 00000000    2048K/4 =     512K Chip memory
11-562: 00200000    8192K/0 =    8192K <none>
11-562: 00A00000    2048K/0 =    2048K CIA
11-562: 00C00000     512K/1 =     512K Slow memory
11-562: 00C80000    1024K/0 =    1024K Custom chipset
11-562: 00D80000     256K/0 =     256K <none>
11-562: 00DC0000      64K/0 =      64K Battery backed up clock (none)
11-562: 00DD0000      64K/0 =      64K <none>
11-562: 00DE0000     128K/0 =     128K Custom chipset
11-562: 00E00000     512K/2 =     256K Kickstart ROM (C4F0F55F)
11-562: =KS ROM v1.3 (A500,A1000,A2000) rev 34.5 (256k) [315093-02]
11-562: 00E80000      64K/0 =      64K Autoconfig
11-562: 00E90000     960K/0 =     960K <none>
11-562: 00F80000     512K/2 =     256K Kickstart ROM (C4F0F55F)
11-562: =KS ROM v1.3 (A500,A1000,A2000) rev 34.5 (256k) [315093-02]
11-578: BEAMCON0 0000 -> 0020
11-593: P96FREQ: 312*50 = 15600 / 50 = 312
11-593: PAL mode V=50Hz H=15600Hz (227x312)
11-609: hardreset, memory cleared
11-656: SOUND: 00140004 1:00000000 2:00000000 4:00000033 4:00000603 4:00000107 6:0000003F 6:0000060F 
11-656: SOUND: 00000000,CH=2,FREQ=44100 'Primärer Soundtreiber' buffer 16384 (65536), dist 4096
11-687: SOUND: 815 = (882 - 67)
11-687: SOUND: bs=128 w=10240 max=16384 tof=21845 tuf=29127
2009-02-14 11:07:12
12-796 [56 177x170]: Illegal instruction: 4e7b at 00FC0564 -> 00FC0582
12-796 [56 144x229]: SERIAL: period=372, baud=9600, hsyncs=16, bits=8, PC=fc2234
2009-02-14 11:07:13
13-781 [105 000x000]: P96FREQ: 275*56 = 15400 / 56 = 275
13-781 [105 000x000]: PAL mode V=56Hz H=15400Hz (227x275)
13-812 [106 000x000]: P96FREQ: 312*50 = 15600 / 50 = 312
13-812 [106 000x000]: PAL mode V=50Hz H=15600Hz (227x312)
2009-02-14 11:07:25
25-125 [671 117x281]: Illegal instruction: 4e7b at 0007EC5A -> 0007EC98
2009-02-14 11:08:21
21-234 [3466 000x000]: winuae_inactive(0)
2009-02-14 11:08:30
30-453 [3466 000x000]: winuae_active(0)
30-484 [0 207x043]: SOUND: 0 = (441 - 441)
30-484 [0 207x043]: SOUND: bs=128 w=10240 max=16384 tof=21845 tuf=29127
2009-02-14 11:08:32
32-671 [107 177x225]: Illegal instruction: 92ff at 0000058E -> 00FC081C
2009-02-14 11:08:38
38-562 [401 000x014]: Reset at 00FC05FA
38-562 [401 000x014]: 00000000    2048K/4 =     512K Chip memory
38-562 [401 000x014]: 00200000    8192K/0 =    8192K <none>
38-562 [401 000x014]: 00A00000    2048K/0 =    2048K CIA
38-562 [401 000x014]: 00C00000     512K/1 =     512K Slow memory
38-562 [401 000x014]: 00C80000    1024K/0 =    1024K Custom chipset
38-562 [401 000x014]: 00D80000     256K/0 =     256K <none>
38-562 [401 000x014]: 00DC0000      64K/0 =      64K Battery backed up clock (MSM6242B)
38-562 [401 000x014]: 00DD0000      64K/0 =      64K <none>
38-562 [401 000x014]: 00DE0000     128K/0 =     128K Custom chipset
38-578 [401 000x014]: 00E00000     512K/2 =     256K Kickstart ROM (C4F0F55F)
38-578 [401 000x014]: =KS ROM v1.3 (A500,A1000,A2000) rev 34.5 (256k) [315093-02]
38-578 [401 000x014]: 00E80000      64K/0 =      64K Autoconfig
38-578 [401 000x014]: 00E90000     960K/0 =     960K <none>
38-578 [401 000x014]: 00F80000     512K/2 =     256K Kickstart ROM (C4F0F55F)
38-578 [401 000x014]: =KS ROM v1.3 (A500,A1000,A2000) rev 34.5 (256k) [315093-02]
38-593 [401 000x000]: P96FREQ: 312*50 = 15600 / 50 = 312
38-593 [401 000x000]: PAL mode V=50Hz H=15600Hz (227x312)
38-921 [416 207x200]: Illegal instruction: 4e7b at 00FC0564 -> 00FC0582
2009-02-14 11:08:39
39-906 [465 000x000]: P96FREQ: 275*56 = 15400 / 56 = 275
39-906 [465 000x000]: PAL mode V=56Hz H=15400Hz (227x275)
39-921 [466 000x000]: P96FREQ: 312*50 = 15600 / 50 = 312
39-921 [466 000x000]: PAL mode V=50Hz H=15600Hz (227x312)
2009-02-14 11:08:43
43-359 [635 000x000]: winuae_inactive(0)
2009-02-14 11:08:44
44-875 [635 000x000]: winuae_active(0)
44-890: SOUND: 0 = (441 - 441)
44-890: SOUND: bs=128 w=10240 max=16384 tof=21845 tuf=29127
44-921: winuae_inactive(0)
44-937: SOUND: DirectSound driver freed
derSammler is offline  
Old 14 February 2009, 14:46   #204
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by pcGTW_Webmaster View Post
32-671 [107 177x225]: Illegal instruction: 92ff at 0000058E -> 00FC081C
I finally managed to duplicate this. Keep disk 1 in DF0: when screen flashes (asks for disk 2) Does not appear to be emulation problem
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 14:52   #205
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
http://www.winuae.net/files/b/winuae_1600b12.zip

Beta 12:

- file comment was not reset when file already existed and file was opened mode = MODE_NEWFILE, also caused lost file comment if file was opened and old comment was set again (probably another "since the beginning bug") Thanks to TC for finding easy test case.
- mousehack/tablet support "mouse sync" updates (still not fixed)
- "Magic mouse cursor" mode configuration added.
* Both = show standard Windows and Amiga cursors
* Native = show Amiga cursor only
* Host = show Windows cursor only (with colors and shape copied from real hidden Amiga cursor) This mode fakes really smooth looking cursor movement (as long as positioning is correct..)
- 'e' debugger command OCS/ECS color register contents are shown correctly in AGA mode
- sprite garbage in some rare situations (reason not fully known..)
- floppy drives were emptied if quickstart was enabled, show gui on startup was not enabled and GUI was entered for the first time
- sprite attachment fixed. Surprisingly it works as documented
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 14:57   #206
derSammler
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Posts: 927
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
I finally managed to duplicate this. Keep disk 1 in DF0: when screen flashes (asks for disk 2) Does not appear to be emulation problem
It is an emulation problem. See, it works perfectly with WinUAE 1.5.3. I'm not sure what you mean with "Keep disk 1 in DF0: when screen flashes". If it asks me to swap the disks, I have to.

Will give it a try with the new beta now.

Last edited by derSammler; 14 February 2009 at 15:06.
derSammler is offline  
Old 14 February 2009, 15:06   #207
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by pcGTW_Webmaster View Post
It is an emulation problem. See, it works perfectly with WinUAE 1.5.3. I'm not sure what you mean with "Keep disk 1 in DF0: when screen flashes".

Will give it a try with the new beta now.
It means for some reason you didn't change the disk (or emulator refused to change it)

Still works here in both 1.5.3 and 1.6 betas.

EDIT: How do you change disks?
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 15:10   #208
derSammler
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Posts: 927
There must be something wrong with WinUAE's disk change code then. I tried via the GUI (both variants, drop-down box and "Select disk image"), and also via End+F1. Always the same result.

Any suggestions what else I could try?

ps: The intro looks perfect now.

//EDIT:
Got it working now by ejecting disk 1 before inserting disk 2. That was, however, not needed with WinUAE 1.5.3.
derSammler is offline  
Old 14 February 2009, 15:19   #209
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by pcGTW_Webmaster View Post
Got it working now by ejecting disk 1 before inserting disk 2. That was, however, not needed with WinUAE 1.5.3.
Hmm.. I never eject disks. Weird.. Can anyone else duplicate this?

Does it also work incorrectly in WB? (insert some disk, check that disk icon and label is correct, switch to another disk, check if icon changes)

Does GUI still show correct disk? (exit GUI, wait few seconds, enter GUI and check the disk path)
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 16:01   #210
derSammler
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Germany
Posts: 927
For whatever reason, the game works 50% of the time now. It's now complete randomness whether it crashes or not. However, I noticed something that might be of interest: When it crashes, it only loaded tracks 5 to 16 from disk 2 or no tracks at all, but it should load tracks 0 to 16 (and when it does, it doesn't crash).

No errors in WB, GUI shows correct disk, too. I second your question if someone else can duplicate this.
derSammler is offline  
Old 14 February 2009, 16:27   #211
TCD
Registered User

TCD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 41
Posts: 24,012
Just had a look here with the Turrican 3 Hoodlum crack and it seems that loads fine if DF1 is enabled (Deja Vu time ). Tried it with various floppy speeds and the most common A500 quickstart. When both DF0 and DF1 are enabled it loads fine and if only DF0 is enabled it crashed for me every time. Maybe you can try to enable DF1 pcGTW_Webmaster and see if that causes your problem
TCD is offline  
Old 14 February 2009, 16:33   #212
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Then you click mouse button too early. Disk change without eject requires ~1.5s to finish (switch disks, exit GUI, old disk gets ejected, 1.5s delay, new disk gets inserted. Without delay most disk change detections would fail)
Toni Wilen is offline  
Old 14 February 2009, 16:43   #213
TCD
Registered User

TCD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Germany
Age: 41
Posts: 24,012
Okay, forget what I've written You're of course right. It runs nicely here even with one drive if I wait a bit after I change the disks
TCD is offline  
Old 18 February 2009, 21:57   #214
hrmes
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Athens Greece
Posts: 90
Autoscaling breaks aspect ratio with certain resolution/linemode settings

I believe that I have found a Autoscaling bug:
With filter set to Null filter, Automatic scaling active and Keep aspect ratio checked try the following:

In the Display settings set Resolution to Hires (normal) and Line Mode to Normal and the screen becomes too short and wide.
When Resolution is Lores and Line Mode is Double the screen becomes too tall and narrow.
The correct aspect ratio is maintained only if Resolution is Hires and Line Mode is Double, or if Resolution is Lores and Line Mode is Normal.

I haven't tried using the SuperHires mode but I believe the it will be problematic too.
hrmes is offline  
Old 18 February 2009, 22:46   #215
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by hrmes View Post
I believe that I have found a Autoscaling bug:
With filter set to Null filter, Automatic scaling active and Keep aspect ratio checked try the following:

In the Display settings set Resolution to Hires (normal) and Line Mode to Normal and the screen becomes too short and wide.
When Resolution is Lores and Line Mode is Double the screen becomes too tall and narrow.
The correct aspect ratio is maintained only if Resolution is Hires and Line Mode is Double, or if Resolution is Lores and Line Mode is Normal.

I haven't tried using the SuperHires mode but I believe the it will be problematic too.
Screenshots and more information please..
Toni Wilen is offline  
Old 19 February 2009, 00:41   #216
hrmes
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Athens Greece
Posts: 90
These were taken with Null filter, Automatic Scaling, Keep aspect ratio, aspect ratio set to 4:3 and a full screen resolution of 1680x1050
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Hires-Double.png
Views:	303
Size:	64.4 KB
ID:	20330   Click image for larger version

Name:	Hires-Normal.png
Views:	261
Size:	47.4 KB
ID:	20331   Click image for larger version

Name:	Lores-Double.png
Views:	263
Size:	48.2 KB
ID:	20332   Click image for larger version

Name:	Lores-Normal.png
Views:	291
Size:	64.5 KB
ID:	20333  
hrmes is offline  
Old 19 February 2009, 17:02   #217
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
Quote:
Originally Posted by hrmes View Post
These were taken with Null filter, Automatic Scaling, Keep aspect ratio, aspect ratio set to 4:3 and a full screen resolution of 1680x1050
Only in fullscreen I guess?

(EDIT: forget it, I already know whats wrong..)
Toni Wilen is offline  
Old 22 February 2009, 12:34   #218
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,356
http://www.winuae.net/files/b/winuae_1600b13.zip

Beta 13:

- mousehack mouse sync works in filter modes
- D3D filter display positioning should be correct. maybe.
- full window RTG scaling changes or RTG<>native switches didn't clear old graphics completely
- unofficial/experimental PortAudio audio library support, copy dll (portaudio_x86.dll) to plugins-directory. Main point is very low latency sound API (ASIO, WDM-KS, WASAPI) support. WDM-KS (XP) not tested, WASAPI (VistaSP1/W7 only) confirmed working. Generally can be ignored, do not ask http://www.winuae.net/files/b/portaudio_x86.zip, unpack to plugins-directory.
- file selection dialog uses new IFileDialog interface (if available, Vista or newer only) Dialogs still should look same, shout if something looks weird. (currently this is my workaround for Windows 7b feature/bug of remembering old directory, even if OPENFILENAME structure has lpstrInitialDir set)
- automatic scaling update, very large DIWSTRT/DIWSTOP values are clipped to max overscan size when calculating display size (some demos had really wide autoscaling)
- fixed autoscaling + aspect ratio set + resolution/linedoubling ratio not 1:1 (for example lores + doubling) = wrong aspect ratio.
- clipboard Amiga->PC conversion crashed if clipboard contained no text data (empty FORM FTXT structure without data content)
Toni Wilen is offline  
Old 22 February 2009, 23:50   #219
AmigaSurfer
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Germany
Posts: 53
Clipboard

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Beta 13:

- clipboard Amiga->PC conversion crashed if clipboard contained no text data (empty FORM FTXT structure without data content)
There is still the small bug with the clipboard.
The first time after starting WinUAE selecting text (in YAM or in a console window like shell), pressing Amiga-C and then Amiga-V paste the content of the Windows Clipboard instead of the formerly selected text.
AmigaSurfer is offline  
Old 23 February 2009, 03:02   #220
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 38
Posts: 1,229
Just a quick question Toni: Would setting refresh rate from 60hz to 50hz using Powerstrip make Winuae unpredictable at the speed of 3d parts of demos? (cpu sensitive parts) Is there "any" way this could happen. Using beta13.

Resolution is set to 1280 1024. I have null filter enabled.

I'll be testing the new sound driver with ASIO4ALL

EDIT: The slowdown seems like a problem with PA driver together with ASIO4ALL.

Last edited by ancalimon; 23 February 2009 at 03:10.
ancalimon is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 2.5.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 69 22 December 2012 11:22
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 16:48
WinUAE 2.3.2 beta series Toni Wilen support.WinUAE 79 31 May 2011 20:39
WinUAE 2.3.0 beta series (was 2.2.1) Toni Wilen support.WinUAE 229 22 September 2010 20:20

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 10:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10228 seconds with 14 queries