English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Main > Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 14 May 2020, 21:55   #21
Antiriad_UK
OCS forever!

Antiriad_UK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Birmingham, UK
Posts: 265
Thanks for the explanation - I was getting there but that helps. I’ve just got phx’s replayer plugged into my framework and that’s playing normal mods fine. I found a c program he also did to split the mods into pattern and sample data and that works fine too. Now time to add the amigaklang part.

I probably won’t even use it after all this, but looks very cool and it’s all fun in lockdown
Antiriad_UK is offline  
Old 16 May 2020, 10:36   #22
Antiriad_UK
OCS forever!

Antiriad_UK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Birmingham, UK
Posts: 265
Hi, I've got the code working with one of the test modules. But the precalc code seems to overwrite memory. Readme says call precalc like this:
Code:
It needs following adresses in registers:
a0: startaddress where to render the samples to chipmem .
a1: startaddress of a temporary render buffer (32768 byte)
a2: startaddress of external samples (if used. Include Ismp.raw)
a4: address where the synth puts the rendering progress (e.g. for a progressbar)
In the test module Ismp.raw was 0 bytes so I've set a2 to 0 (no idea if that's needed). For a4 I wasn't sure if that could be zero so pointed that to a valid memory location.

Problem seems to be the temporary area in a1. At 32768 bytes it was getting overrun. If I increased the size to double it seems to be ok. Is there a chance that this area needs to be 32768 words and not bytes?

Cheers
Antiriad_UK is offline  
Old 16 May 2020, 13:09   #23
virgill
Registered User

 
Join Date: Apr 2020
Location: Ibbenbüren
Posts: 11
wooho. Sorry, you´re right. You need twice the bytes for the temp buffer. Will update the readme
virgill is offline  
Old 17 May 2020, 15:13   #24
Antiriad_UK
OCS forever!

Antiriad_UK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Birmingham, UK
Posts: 265
For any coder wanting to use this I've just knocked up a little readme file describing how to use the phx replayer with AmigaKlang GUI to precalc samples. Anything to make the initial use in intros a little easier

I've also extended phx's code to split the module into song data and samples and added some output and a way to export the sample size similar to what Dan suggests.
Code:
>SplitMod.exe optimalworkflow.mod
>
>Written song data: optimalworkflow.mod.trk (30780 bytes).
>Written sample data: optimalworkflow.mod.smp (168198 bytes).
>Written assembler include for SPLITMOD_SMP_SIZE: optimalworkflow.mod.i.
Contents of mod.i:
Code:
SPLITMOD_SONG_SIZE = 30780
SPLITMOD_SMP_SIZE = 168198
I've uploaded the readme and splitmod.exe to my website:

Virgill, if anything in there is useful to you, you are welcome to hack it and include it with your main archive.

http://www.autoitscript.com/files/am...lang_extra.zip

Enjoy!
Antiriad_UK is offline  
Old 17 May 2020, 15:52   #25
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 2,652
If you write sample data direct to a Protracker mod file, does it mean that by this method the limit of loading samples > 64 kb can be bypassed? That would be really nice, because to use samples > 64 kb and < 128 kb in Protracker you need to copy/paste samples in its sample editor.
Especially for synth sounds I think up to 128 kb samples could be interesting.
daxb is offline  
Old 18 May 2020, 19:29   #26
virgill
Registered User

 
Join Date: Apr 2020
Location: Ibbenbüren
Posts: 11
Antiriad: Fantastic <3

daxb: I´m sorry to disappoint, but no
virgill is offline  
Old 19 May 2020, 12:59   #27
falken
Registered User
falken's Avatar
 
Join Date: Feb 2018
Location: Spain
Posts: 73
Works fine! Thank you for that awesome tool....
falken is offline  
Old 23 May 2020, 13:29   #28
h0ffman
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Salisbury
Posts: 478
Quote:
Originally Posted by DanScott View Post
We had issues with P61 player, as the converter also seems to do some stuff to the samples... meaning that the resulting module sample offsets were not correct for the aklang sample renderer.
Correct, P61 converter removes unused sample slots and remaps all the samples. A dirty hack around this is to include a pattern in the song data which triggers every sample, then they don't move because the converter thinks everything is used.

In terms of mapping the samples to P61, the way I did it was to add a hook near the end of the P61_Init which jumps into the sample rendering part. As each sample is rendered you can patch the pointers into the table P61_Samples.

At some point i'll look to rebuild the P61 converter into a modern language. Having to fire up an emu just to convert song data is a royal PITA.
h0ffman is offline  
Old 26 May 2020, 17:13   #29
abbub
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Location: Fort Collins, CO USA
Posts: 37
Nice! Looks very cool!
abbub is offline  
Old 06 June 2020, 11:28   #30
virgill
Registered User

 
Join Date: Apr 2020
Location: Ibbenbüren
Posts: 11
Here´s a little update:
https://www.pouet.net/prod.php?which=85351

improvements:
- less crashes
- external samples are stored in delta format to please the shrinkler packer
- render and play via functions keys
- numerical input for parameters.
- fast sample display
- added the mod splitter tool by Antiriad (thx mate)
virgill is offline  
Old 11 June 2020, 19:50   #31
Antiriad_UK
OCS forever!

Antiriad_UK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Birmingham, UK
Posts: 265
Virgill, if you see this, PM me your email address. I have a buggy patch/module that won't play back properly one of the samples. Cheers.
Antiriad_UK is offline  
Old 18 June 2020, 18:48   #32
abbub
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Location: Fort Collins, CO USA
Posts: 37
This looks very cool!
abbub is offline  
Old 21 July 2020, 21:30   #33
saimon69
J.M.D - Bedroom Musician

 
Join Date: Apr 2014
Location: los angeles,ca
Posts: 1,493
Anyone did a more comprehensible tutorial on how to create instruments? I got the basics but AK assume i know what am doing on creating instruments, and sometimes i don't;
saimon69 is offline  
Old 22 July 2020, 07:42   #34
saimon69
J.M.D - Bedroom Musician

 
Join Date: Apr 2014
Location: los angeles,ca
Posts: 1,493
By the way how do you set the loop in the 0.952?
[edit]never mind, i found it[/edit]

Last edited by saimon69; 22 July 2020 at 21:30.
saimon69 is offline  
Old 01 August 2020, 18:12   #35
virgill
Registered User

 
Join Date: Apr 2020
Location: Ibbenbüren
Posts: 11
@saimon69: I would be glad to help you. PM
virgill is offline  
Old 07 September 2020, 11:59   #36
virgill
Registered User

 
Join Date: Apr 2020
Location: Ibbenbüren
Posts: 11
Small update:
AmigaKlang V0.953

improvements:
- new player (Frank Wille) that supports CIA timing (thx Antiriad)
- loading bar while rendering on the Amiga side (thx again Antiriad)
- new offset parameter for the clone sample node.
- little orange markers beneath "wrong" wired nodes to keep track of errors.
- elimination of some rendering bugs on the amiga side (thx Tecon)
virgill is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08946 seconds with 12 queries