English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 03 February 2020, 09:54   #1
Bmt_HR
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: Bisag
Posts: 4
Amiga A500, booting workbench from SD card question

Hi Amiga friends

I have an Amiga 500 Rev. 6A and already bought TF530 accellerator card with IDE to SD card adapter. Kickstart Rom in AMiga is 2.0 (37.300) and I don't have an floppy disks.

How I can booting my Amiga Workbench from SD card and playing games from SD card.. I Found some instructions for WinUAE, but I'm without success to make this.

Maybe someone can help me or give some good instructions link?

Thank you all!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	0-02-0a-ea2f346c994d20b3c1487e8b694e337c58f156e898c4c681760e89827bd9a9d5_3c8e2542.jpg
Views:	32
Size:	170.2 KB
ID:	66079   Click image for larger version

Name:	0-02-0a-0d3e68d8ad22f869f575ce5059ba5537c15fda5f2ac38dff1bb65eba25a3141a_fb3a767f.jpg
Views:	29
Size:	245.3 KB
ID:	66080  

Last edited by Bmt_HR; 03 February 2020 at 17:47.
Bmt_HR is offline  
Old 03 February 2020, 10:21   #2
psoma
Registered User

psoma's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: Melbourne, Australia
Posts: 166
Your problem is the 37.300 ROM. Despite what others claim, 37.300 will only boot a DH0 partition under 40MB. To save yourself a world of pain, get your hands on a 37.350, or better yet, Kickstart 3.1 ROM and it should all fall into place...
psoma is offline  
Old 03 February 2020, 10:29   #3
Bmt_HR
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: Bisag
Posts: 4
Ok, Thank you! I'll bought KS3.1
Bmt_HR is offline  
Old 03 February 2020, 14:51   #4
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 40
Posts: 7,993
Quote:
Originally Posted by psoma View Post
Your problem is the 37.300 ROM. Despite what others claim, 37.300 will only boot a DH0 partition under 40MB. To save yourself a world of pain, get your hands on a 37.350, or better yet, Kickstart 3.1 ROM and it should all fall into place...
So where does this 40MB number come from? :-) A great mystery if there ever was one.
Jope is offline  
Old 03 February 2020, 17:24   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,047
Quote:
Originally Posted by psoma View Post
Your problem is the 37.300 ROM. Despite what others claim, 37.300 will only boot a DH0 partition under 40MB.
No. It still isn't true.

I just tested (yet again). Real A600 + official 37.300 ROM + 2G partition (CF in CF adapter). It boots normally.
(And there is no technical reasons whatsoever that would somehow cause problems if drive is >40M)

Last edited by Toni Wilen; 03 February 2020 at 17:31.
Toni Wilen is online now  
Old 03 February 2020, 17:44   #6
Bmt_HR
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: Bisag
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
No. It still isn't true.

I just tested (yet again). Real A600 + official 37.300 ROM + 2G partition (CF in CF adapter). It boots normally.
(And there is no technical reasons whatsoever that would somehow cause problems if drive is >40M)
Great, Can you give some instructions how I can make bootable SD card for my A500?
Bmt_HR is offline  
Old 03 February 2020, 17:53   #7
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,047
You really need floppy drive or some other working media to confirm if drive is detected (scsi.device appears in device list and hdtoolbox detects the drive) or if there are some other problems.

Most likely reason is simply incompatible hardware if drive boots normally in emulation when mounted as full drive using IDE emulation with matching KS ROM and hardware.
Toni Wilen is online now  
Old 03 February 2020, 18:05   #8
Bmt_HR
Registered User

 
Join Date: Jan 2020
Location: Bisag
Posts: 4
OK, I loose my workbench disks (get Amiga from attic after 25 years) and I cannot boot my Amiga from floppy... somewhere I found that I can make bootable SD card in Amiga emulator on PC, is that true?
Bmt_HR is offline  
Old 03 February 2020, 18:52   #9
arnljot
Registered User
arnljot's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Oslo
Posts: 74
Yes, using either WinUA or FS-UAE you can prepare a SD card that can be used on a real amiga.

I recommend buying Amiga Forver, you can have it for instant download. You'll then get ADF versions of the Amiga OS floppies that you can use to install to the SD card.

I once set up a tutorial on Amibay on how to do this under WinUAE, but it's obsolete now since the images are not hosted anylonger on Dropbox public. I might fix it some day, but for now it's text only which isn't so helpful.

Point is that you need to give WinUAE hw access to the SD card, then you can write a real RDB (Ridgid Disk Bootblock) to it. This way it'll be usable to the Amiga.

The upside is that you can also take a directory on your PC and also have it as a hd in WinUAE, so here you can put tools and files from Aminet that you then can copy over to your SD card after you have formatted it with your Amiga running in WinUAE.
arnljot is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500, ACA500Plus, 4GB CF Card, Workbench 1.3 install jagLally support.Hardware 10 01 May 2018 22:54
Amiga A1200 keeps crashing as its booting Workbench with my 9 mb in..? spannernick support.Hardware 14 06 June 2016 20:18
Is there a way of booting Workbench 1.3 on Amiga 1200 spanner support.Other 10 20 March 2013 16:50
GVP IMPACT Series II A500-HD+ Workbench Installation Question Peter Hardware pics 9 19 February 2010 16:47
CF card booting in Winuae but not on real Amiga 4000 Sandman support.Hardware 1 03 July 2008 08:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07157 seconds with 14 queries