English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Apps

 
 
Thread Tools
Old 19 December 2020, 14:47   #1
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Shapeshifter - CD-ROM Support

Heya guys,

Been playing around with Shapeshifter and CD-ROM support; as I'd love to add "The Settlers II: Veni, Vidi, Vici" into my collection.

Finally figured out how to mount a .BIN & .CUE file and have it appear in MAC emulation

So I get this:
...but when I start the game I get the following, and then it resets:
Any suggestions / help is much appreciated
DamienD is offline  
Old 19 December 2020, 15:45   #2
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 1,845
Hmm, I’ve just made do with having a .toast image of Settlers 2 on a spare drive which I then mount in shapeshifter within OS7. That works fine and the game plays, but I appreciate it’s not the same as cdrom support. Will have a look to see if I can burn a copy of the CD and get it working the way you’re trying.
trixster is offline  
Old 19 December 2020, 15:51   #3
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Yes, yes, yes!!!

Got it working from CD-ROM with audio tracks


I believe the crash above in my original post was something to do with not having QuickTime installed... used the OS that had this and all good
DamienD is offline  
Old 19 December 2020, 16:20   #4
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Hmmm, maybe I spoke too soon.

I don't think audio tracks are working, as if I go to this screen and select tracks, nothing is played:
I wonder why? The CD-ROM is definitely mounted in Shapeshifter.
DamienD is offline  
Old 19 December 2020, 16:22   #5
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
Hmm, I’ve just made do with having a .toast image of Settlers 2 on a spare drive which I then mount in shapeshifter within OS7. That works fine and the game plays, but I appreciate it’s not the same as cdrom support. Will have a look to see if I can burn a copy of the CD and get it working the way you’re trying.
I haven't burning the image. I just mount in WinUAE before starting emulation.

Previously in the Shapeshifter "SCSI" section I set "uaescsi.device", and the CD-ROM get's mounted in Shapeshifter
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:09   #6
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by TroyWilkins View Post
No worries, great work mate. Yes, finding the full CD-ROM disk images including the audio tracks could be difficult, maybe even impossible now, sadly, unless anyone out there still has the originals and can make an image from them.

Regarding the Mac CD-ROM disks, surely we have people here who use "modern" Macs running OS X? As most of the disk images I can find are in toast format, which really needs to be converted to a more standard format for us to use, and I have not found any good, reliable method for doing this under Windows, but apparently it's easy under OS X.
Hmmm, I see what you mean.

I have a Toast file of "Rebel Assault". I can mount this in Toast but not convert...

Afterwards, I managed to convert to an ".IMG" file, but need to use StuffIt in order to re-mount.

Been Googling for quite some time in order to see if I can somehow convert this ".TOAST" file into a ".BIN & .CUE" files.

I don't think it's possible in Mac OS 7.5.5.

Any help would be much appreciated

...but I think we'd need a MAC user with OSX to do this for us.
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:39   #7
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 94
What images needs to be converted and why? Toasts can be mounted in WinUAE just like bin&cue.
Aardvark is online now  
Old 20 December 2020, 15:42   #8
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,173
you can donwload bin/cue version from Macintosh Repository. You must register to download big files
Seiya is offline  
Old 20 December 2020, 15:44   #9
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by Aardvark View Post
What images needs to be converted and why? Toasts can be mounted in WinUAE just like bin&cue.
Oh really, I did not know that.

Will give it a try

Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
you can download bin/cue Mac version from "Macintosh Repository". But first you have to register to download big files.
I couldn't find any .BIN and .CUE files, but will check "Macintosh Repository" now (already registered there).
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:46   #10
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
I found this CONVERTING MAC .toast FILE TO .iso ON WINDOWS

Renamed the ".TOAST" file --> ".ISO", mounted in Daemon Tools and then used ImgBurn to create a ".BIN & .CUE" file.

Seems to work fine
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:50   #11
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
you can donwload bin/cue version from Macintosh Repository. You must register to download big files
I only see the .TOAST file on Macintosh Repository: https://www.macintoshrepository.org/...-rebel-assault

No .BIN & .CUE... unless I'm blind?
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:52   #12
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by Aardvark View Post
What images needs to be converted and why? Toasts can be mounted in WinUAE just like bin&cue.
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Oh really, I did not know that.

Will give it a try
Yup, this works absolutely fine.

Thank you Aardvark
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 15:54   #13
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 94
They only have bin/cues for games which have audio tracks (Rebel Assault doesn't have any).
Aardvark is online now  
Old 20 December 2020, 16:09   #14
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Aardvark; I'm definitely no MAC expert.

Any ideas why I can't play audio tracks in CD-ROMs that I've mounted, as mentioned in these posts?

... http://eab.abime.net/showpost.php?p=...postcount=3758
... http://eab.abime.net/showpost.php?p=...postcount=3763
DamienD is offline  
Old 20 December 2020, 16:42   #15
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 94
I haven't managed to get CDDA working in Shapeshifter under WinUAE either.
It does work on my real A1200 with a regular IDE CD-ROM drive.
Aardvark is online now  
Old 20 December 2020, 21:43   #16
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by Aardvark View Post
I haven't managed to get CDDA working in Shapeshifter under WinUAE either.
It does work on my real A1200 with a regular IDE CD-ROM drive.
Ok, thanks for the info.

It also doesn't work for me under "Basilisk II for Windows":
Which I think is odd.
DamienD is offline  
Old 21 December 2020, 01:22   #17
Aardvark
Registered User

 
Join Date: Jan 2019
Location: Finland
Posts: 94
Yeah, CDDA in Basilisk II doesn't work anymore in new Windows. You can get it to work in Windows XP Virtual Machine with the CD mounted to old Daemon Tools.
Aardvark is online now  
Old 21 December 2020, 01:50   #18
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,565
Quote:
Originally Posted by Aardvark View Post
Yeah, CDDA in Basilisk II doesn't work anymore in new Windows. You can get it to work in Windows XP Virtual Machine with the CD mounted to old Daemon Tools.
Gotcha.

I'm using Windows 7 [64-Bit] and a recent version of Daemon Tools.

I think I still have a quite old version of Daemon Tools; like 4.12.0 or something, on an external HDD.

Anyway, it's good to know these things. I thought that maybe I've misconfigured something.
DamienD is offline  
Old 21 December 2020, 06:33   #19
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,173
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
I only see the .TOAST file on Macintosh Repository: https://www.macintoshrepository.org/...-rebel-assault

No .BIN & .CUE... unless I'm blind?
i thought you speaking Settler 2
Seiya is offline  
Old 21 December 2020, 12:01   #20
Wachi
Registered User

Wachi's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Madrid
Posts: 130
Question

Hi, I'd like to emulate this on my 1200/030 but I have no idea how to start.
I would start to watch tutorials but I am very caught of time, someone has an .img .hdf where I can at least start the emulator without problems ... I also have a Graffiti that I do not use and a DVD drive installed that could help me with this if I'm not mistaken.
Thank you!
Wachi is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Octapussy ROM support Fieldday support.WinUAE 1 01 July 2018 09:07
Kickstart ROM support? HunterZ support.FS-UAE 6 04 September 2017 22:13
ClassicWB CD-ROM Support Tempest 2084 project.ClassicWB 18 04 August 2016 11:19
ShapeShifter support Retrofan support.Apps 5 20 October 2015 16:47

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09333 seconds with 13 queries