English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Other Projects > project.CD32 Conversion

 
 
Thread Tools
Old 14 October 2018, 23:23   #1
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 2,559
Marble Madness CD32 with arcade audio tracks

That one was really hard work because the way the game is coded (in C), multiplayer mode, disabling music took me a lot of time but now here it is.

Marble Madness CD32 with CD music directly from the arcade tunes. It's really awesome to play with those. It was very close to the arcade version, now it's even closer.

https://www.dropbox.com/s/yhxgy7so96..._CD32.zip?dl=0

Credits:

- JOTD: WHDload slave, CD32load & CD audio extra fixes
- Toni Wilen: CD audio routines for CD32load

controls (if a pad is plugged in)

Play (or P): pause. Resume with either fire button
Bwd (or F1): add 10 seconds to the party
Fwd+Bwd (or ESC): quit game

You know previous releases didn't run on real hardware, but for that one I'm pretty confident it will, because it pre-caches all files in memory so it doesn't have to perform CD data read at all. Testers are welcome.

(in the meanwhile got my old CD32 working (YESSS!) by opening it, fiddling the contacts, and tweaking the laser pot, now flawlessly reading a lot of discs, but I'm out of CD-Rs except for one which doesn't seem to be recognized or maybe the burning process wasn't right, or ImgBurn is not working for me... talking of bad luck...)

Last edited by jotd; 14 October 2018 at 23:49.
jotd is offline  
Old 14 October 2018, 23:39   #2
ross
Omnia fert aetas

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 48
Posts: 1,156
Whooaa! Super!

Thanks jotd.
ross is offline  
Old 15 October 2018, 00:23   #3
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 761
Wonderful !!!
Thanks you jotd.
malko is offline  
Old 15 October 2018, 00:33   #4
nujack
Zone Friend
nujack's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Leipzig/Germany
Age: 44
Posts: 377
Awesome! Thank you.
nujack is offline  
Old 15 October 2018, 03:20   #5
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 42
Posts: 3,306
Will try this tomorrow,
Thanks j-f !
turrican3 is offline  
Old 16 October 2018, 21:21   #6
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 761
Marble Madness : I gave a try but did not succeed in making it working.
On another post I setted up a CD32.
- First tried with the above-mentioned configuration → saw the HD blinking but it resulted in a black screen.
- I then tried to do it manually (mount, assign, etc.) → saw the main screen, clicked on "go". Level 1 appeared but was not able to move the marble at all...
I don't say it's not working, only that so far was not able to play it
malko is offline  
Old 16 October 2018, 22:09   #7
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 2,559
@malko: I don't understand. Just select CD32 quickstart, put the .cue file as CD drive. That's it. All CD32 games with audio WORK on a recent WinUAE. That I can guarantee at least.

It's just that people try to be smarter than the .ISO/.cue file and extract them/rename/whatever (happened with other games too).
If you extract the files or whatever, that isn't going to work. If the game starts but freezes it's probably a CD play/lockup issue, either wrong setup with ISO (use .cue! not ISO) or old WinUAE.
jotd is offline  
Old 17 October 2018, 01:48   #8
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 761
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
@malko: I don't understand. Just select CD32 quickstart, put the .cue file as CD drive. That's it. All CD32 games with audio WORK on a recent WinUAE. That I can guarantee at least. [...]
I forgot to mention that I first did it like this. Game is playable but no arcade music, just the usual game sound.
Then I tried with the config I setted up (A1200 emulating a CD32). In this situation I did not manage to play (previous post).

Quote:
Originally Posted by jotd View Post
[...] It's just that people try to be smarter than the .ISO/.cue file and extract them/rename/whatever (happened with other games too).
If you extract the files or whatever, that isn't going to work. [...]
Wrong guess . Used your files as is .
When I mentioned the "manually (mount, assign, etc.)", I was mentioning the launch of the CD32 emulation under the A1200 (not the most direct way, but a test is a test ). I have also noticed that I don't have the black screen and can click on "go"* if I keep the FastMem.
*(but can't play. No difference if I choose Joystick or mouse. Timer stays at 60.)


Quote:
Originally Posted by jotd View Post
[...] If the game starts but freezes it's probably a CD play/lockup issue, either wrong setup with ISO (use .cue! not ISO) or old WinUAE.
Maybe then... I still have WinUAE 3.6.0 (2018.01.17). Will update soon

Better wait a real CD32 feedback on MM. Will keep playing with my unusual config
malko is offline  
Old 17 October 2018, 02:49   #9
turrican3
Moon 1969 = amiga 1985

turrican3's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: belgium
Age: 42
Posts: 3,306
Marble madness works really great for me !
winuae 3.6 beta 4.
my config file attached
Attached Files
File Type: uae marble madness cd32.uae (27.4 KB, 3 views)
turrican3 is offline  
Old 17 October 2018, 10:13   #10
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 761
Quote:
Originally Posted by turrican3 View Post
Marble madness works really great for me !
winuae 3.6 beta 4.
my config file attached
Thanks turrican3
but... even with your config. don't have arcade sound.

No worries yet, I don't have so much time for investigations. Will check another day.
malko is offline  
Old 17 October 2018, 12:17   #11
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 12,409
I tested last night with WinUAE 4.0.1 using a "Quickstart CD32" and all good
DamienD is online now  
Old 17 October 2018, 14:37   #12
jotd
Cat freak
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 47
Posts: 2,559
@malko CD32 emulators don't work with this game. It loads because loading uses the OS (all files are cached here) but as soon as the CD plays it hits the AKIKO hardware so you need real CD32 emulation (winuae) not software emulation (IDEFix and all)

BTW this should be moved to the Marble Madness CD thread here: http://eab.abime.net/showthread.php?t=94657

DamienD: thanks for this

|
\/

Last edited by jotd; 17 October 2018 at 18:46.
jotd is offline  
Old 17 October 2018, 14:53   #13
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 41
Posts: 12,409
Quote:
Originally Posted by jotd View Post
BTW this should be moved to the Marble Madness CD thread here: http://eab.abime.net/showthread.php?t=94657
Done.
DamienD is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playing CD audio tracks on CD32 MickGyver Coders. Blitz Basic 11 29 April 2017 05:28
marble madness honx support.Games 17 18 October 2016 15:22
WHDLoad without CD32 audio tracks Another World project.WHDLoad 36 23 December 2008 02:12
Best CD32 audio tracks jotd Retrogaming General Discussion 28 15 May 2008 11:33
Marble Madness 2003 Big-Byte Retrogaming General Discussion 7 11 December 2002 23:50

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07655 seconds with 16 queries