English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 12 September 2009, 20:30   #1
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 285
A600 2mb piggyback mod - help needed!

Hi Everyone

I've tried the mod & ran into a problem.
First the details:

A600 "JuneBug" Rev 1.5 board, unmodified, KS2.05 (37.300).
I got hold of 2 RAM chips from an old CL video card, they were socketed so no desoldering needed .
The chips are Hitachi HM514260CJ-6.

After soldering them (including the NC pins, only 28,29 were not soldered to the original RAMs) I mistakenly shorted the BCASU/BCASL wires.

The unit did boot up (KS screen showed up) but after about 3 seconds the screen went black & I noticed a burning smell

After sorting out the short, I tried booting again. To my surprise, I got the KS screen, but I noticed the new RAM chips became insanely hot (could'nt touch them after only 3 seconds of operation!).
I immediately turned off the A600, to not risk further damage.

Is it safe to assume the new RAMs are fried? If not, what could make them run so incredibly hot in seconds?

I'm at a loss here, any advice on how to proceed will be greatly appreciated!

Thanks.
UberFreak is offline  
AdSense AdSense  
Old 12 September 2009, 20:37   #2
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,675
Quote:
Originally Posted by UberFreak View Post
Hi Everyone

I've tried the mod & ran into a problem.
First the details:

A600 "JuneBug" Rev 1.5 board, unmodified, KS2.05 (37.300).
I got hold of 2 RAM chips from an old CL video card, they were socketed so no desoldering needed .
The chips are Hitachi HM514260CJ-6.

After soldering them (including the NC pins, only 28,29 were not soldered to the original RAMs) I mistakenly shorted the BCASU/BCASL wires.

The unit did boot up (KS screen showed up) but after about 3 seconds the screen went black & I noticed a burning smell

After sorting out the short, I tried booting again. To my surprise, I got the KS screen, but I noticed the new RAM chips became insanely hot (could'nt touch them after only 3 seconds of operation!).
I immediately turned off the A600, to not risk further damage.

Is it safe to assume the new RAMs are fried? If not, what could make them run so incredibly hot in seconds?

I'm at a loss here, any advice on how to proceed will be greatly appreciated!

Thanks.
Do you have a link for this mod ?, i never knew this existed, you've peaked my interest

thanks
kipper2k is offline  
Old 12 September 2009, 20:46   #3
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 285
Hi

You can find it here:

http://eab.abime.net/showthread.php?t=40569
UberFreak is offline  
Old 12 September 2009, 20:53   #4
kipper2k
Registered User

 
Join Date: Sep 2006
Location: Thunder Bay, Canada
Posts: 3,675
perfect, i think i gonna give this a try
kipper2k is offline  
Old 12 September 2009, 21:50   #5
rkauer
I hate potatos and shirts
rkauer's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sao Leopoldo / Brazil
Age: 52
Posts: 3,482
Send a message via MSN to rkauer Send a message via Yahoo to rkauer
As to UF problem: yes, you fried the upper chips. Remove them and use other chips.

Remember to check for short-circuits between legs and with the floppy drive's left screw.
rkauer is offline  
Old 12 September 2009, 22:08   #6
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 285
Thanks, will try to replace them.
The only other pair of RAMs I got here is AS4C256K16E0-60JC, which according to the datasheet are EDO chips.

Will these work or do I need only FPM ones?
UberFreak is offline  
Old 12 September 2009, 22:11   #7
Magno Boots
Zone Friend
 
Join Date: Feb 2006
Location: Hertfordshire
Posts: 685
It's a great mod if you have time and patience!

Here's where it all started..

http://eab.abime.net/showthread.php?t=34707
Magno Boots is offline  
Old 28 September 2009, 15:04   #8
UberFreak
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: the world
Posts: 285
Ok, I've finally attempted the mod again, with another set of chips.
This time i checked & rechecked everything multiple times, and looks like it works now

I am getting some weird stuff with WHDLoad, like "illegal instruction" on Mad Elks's Technological Death demo, or freezes on other demos.
A few games I've tried seem to work fine though.

Is there a program I can use to stress-test chipmem? I want to make sure the problems I'm seeing are not memory related (since the RAM I used is EDO, and mixing FPM & EDO is known to cause problems on occasion).

Thanks!
UberFreak is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2MB PCMCIA SRAM card for A600 TjLaZer MarketPlace 0 01 July 2011 07:00
A600 2mb Chip kick3.1 2GB HDD T_hairy_bootson MarketPlace 0 20 November 2010 15:51
Escort2/2MB ram card for A1000 or 500 if you want to mod Paul_s MarketPlace 0 17 August 2010 13:19
WANTED: A600 2MB chip expansion mancalledSun MarketPlace 19 20 January 2010 11:50
A600 PiggyBack Mod (Pr0n for zetr0, the perv) FOL Hardware pics 30 17 September 2009 01:03

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06533 seconds with 13 queries