English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 18 October 2019, 05:59   #1
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
What type of RAM do I need for this board?

it seems to be a variation of an amitek hawk
at the moment theres a 4mb module in there, but no descernible marks to tell me what type of ram it is.



http://amiga.resource.cx/exp/marpet1208


so, what type of ram specifically do i need?
liquidsmoke is offline  
Old 18 October 2019, 06:18   #2
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 1,976
Usually you'll be able to see the markings on the chips themselves. A Google search of these will give info on the RAM that's then in this.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
lesta_smsc is offline  
Old 19 October 2019, 16:43   #3
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,001
The linked page says M1207, but if it's the same as yours, it says you need a 72 pin SIMM module. 70ns will probably do.
hooverphonique is offline  
Old 19 October 2019, 19:52   #4
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 677
Quote:
Originally Posted by liquidsmoke View Post
it seems to be a variation of an amitek hawk
at the moment theres a 4mb module in there, but no descernible marks to tell me what type of ram it is.



http://amiga.resource.cx/exp/marpet1208


so, what type of ram specifically do i need?
Depending on Brand Name, you may have issues with Single Sided Simm's.
Kin Hell is offline  
Old 19 October 2019, 20:21   #5
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
does it matter if its EDO ram ? (whatever that means?)
liquidsmoke is offline  
Old 20 October 2019, 01:40   #6
-Acid-
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Shields
Posts: 684
Quote:
Originally Posted by liquidsmoke View Post
does it matter if its EDO ram ? (whatever that means?)
EDO ram is exactly what you need, at least that is what we used to call it

Last edited by -Acid-; 20 October 2019 at 01:58.
-Acid- is offline  
Old 20 October 2019, 02:46   #7
lesta_smsc
Registered User

lesta_smsc's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: United Kingdom
Posts: 1,976
Maybe this article may help:

http://eab.abime.net/showthread.php?t=3540
lesta_smsc is offline  
Old 20 October 2019, 06:29   #8
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
alright,


here is a picture of the ram in the a1200 already


anyone know what type i need to increase to 8mb?
the ram is double sided.


https://imgur.com/a/IeDM1gR

here is also a picture of the front side of the ram expansion board (a marpet m1207)
can anyone help with where the jumpers need to be set for 8mb ram?
(theyre labeled differently from a amitek hawk board)


https://imgur.com/a/KcZWVQh


i have this single sided, 8mb, 72pin simm.
doers anyone know if it will work?

https://imgur.com/a/PvDaMGU

Last edited by liquidsmoke; 20 October 2019 at 11:32.
liquidsmoke is offline  
Old 20 October 2019, 13:06   #9
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 677
EDO can be picky, again around Brand name.

The best SIMM for compatibility is Fast Page Mode, but again, single sided one's can be picky.

I've put a link in the eBay section for you.

8Mb Fast Page Mode 60ns Double Sided 72 Pin SIMM's

Last edited by Kin Hell; 20 October 2019 at 13:15.
Kin Hell is offline  
Old 20 October 2019, 13:29   #10
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,001
Quote:
Originally Posted by liquidsmoke View Post
does it matter if its EDO ram ? (whatever that means?)
No, It doesn't matter, but should work.

All 8MB modules are dual rank, single sided or not, so if it fits physically, there's no general technical reason it shouldn't work.
hooverphonique is offline  
Old 20 October 2019, 20:12   #11
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by Kin Hell View Post
EDO can be picky, again around Brand name.

The best SIMM for compatibility is Fast Page Mode, but again, single sided one's can be picky.

I've put a link in the eBay section for you.

8Mb Fast Page Mode 60ns Double Sided 72 Pin SIMM's



ive ordered one of those simms you linked to, thanks
i dont trust the single sided, edo simm ive got.


i dont want to mess up the working ram ive got at the moment by installing new ram that doesnt work, then the old ram doesnt work either.


pity i cant afford one of those fancy accelerators that have it all onboard.
but theyre expensive and also my a1200 would need timing fixes done to it.
liquidsmoke is offline  
Old 20 October 2019, 22:40   #12
paul1981
Registered User

paul1981's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: England
Posts: 178
I have one of those Marpet cards. Mine has an 8MB EDO simm which was out of an old PC. Originally I bought it with a 2MB simm if memory serves.
paul1981 is offline  
Old 21 October 2019, 00:32   #13
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by paul1981 View Post
I have one of those Marpet cards. Mine has an 8MB EDO simm which was out of an old PC. Originally I bought it with a 2MB simm if memory serves.

do you remember the position of the jumpers needed for 8mb on it?
liquidsmoke is offline  
Old 26 October 2019, 19:44   #14
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 677
Quote:
Originally Posted by liquidsmoke View Post
do you remember the position of the jumpers needed for 8mb on it?
Can you take a Hi Res pic of the Jumpers & post it on here please?

Guessing you have your SIMM now?
Kin Hell is offline  
Old 26 October 2019, 20:13   #15
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by Kin Hell View Post
Can you take a Hi Res pic of the Jumpers & post it on here please?

Guessing you have your SIMM now?



have the simm. havent fitted it yet.


heres the pic of the jumpers. theyre currently set for 4mb i assume.


https://imgur.com/a/76wKPqC
liquidsmoke is offline  
Old 27 October 2019, 10:17   #16
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 677
I doubt you would break anything if you get it wrong. - It just wouldn't show the right amount of Ram.

Looking @ the pic, I'd put the left most jumper to the top two pins to light up all the 8Mb markings.
Kin Hell is offline  
Old 27 October 2019, 11:56   #17
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by Kin Hell View Post
I doubt you would break anything if you get it wrong. - It just wouldn't show the right amount of Ram.

Looking @ the pic, I'd put the left most jumper to the top two pins to light up all the 8Mb markings.

ok, thankyou
liquidsmoke is offline  
Old 27 October 2019, 11:57   #18
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
any recommendations for a good memory tester program
liquidsmoke is offline  
Old 27 October 2019, 12:58   #19
Kin Hell
Registered User
Kin Hell's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cornwall, UK
Posts: 677
Search for Memory Test on Aminet
Kin Hell is offline  
Old 27 October 2019, 17:10   #20
liquidsmoke
Registered User

 
Join Date: Oct 2019
Location: UK
Posts: 79
well the 8mb fast page ram worked and the jumper settings worked aswell.

and a memory test didnt throw up any errors.


only problem now is that, even with kickstart 3.0 roms, the pcmcia is disabled


i was under the belief that if i was using kickstart 3.0 pcmcia would still work.
liquidsmoke is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A500 rev 6a Motherboard Ram Chips Type Mark sealey Hardware mods 10 20 May 2019 12:47
Supra RAM Board Vicky support.Hardware 21 06 May 2014 16:40
ram board help sb1987 support.Hardware 1 18 January 2012 04:44
a1200 ram board penfold_t_mole Swapshop 3 11 January 2010 20:57
A2000 ram board... Paul_s MarketPlace 4 17 December 2006 21:56

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.08986 seconds with 13 queries