English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware

 
 
Thread Tools
Old 09 September 2017, 15:20   #1
drojman
Registered User

 
Join Date: Jan 2017
Location: Cornwall
Posts: 5
Amiga running slowly for games?

Hi all,

Bit of a noob when it comes to Amiga hardware. I've had one for years, but I'm a bit lost when it comes to what's what.

Anyway, I've had a 1500 since it came out, and it's still chugging along (been recapped and had a new floppy drive).

I know it's not the fastest Amiga released, but when I boot up Monkey Island 1 I'm getting some pretty drastic slow down. The Scumm Bar is pretty bad, especially when walking across it, it's slowing down to a literal crawl, I'm talking 3/4fps. I'm guessing the Scumm Bar is pretty demanding because of all the animation and so on.

Anyway, I thought that could well be normal, but I'm also getting slow down playing Prince of Persia. The sound slows down in places, where I activate the winch gates, and it just doesn't feel smooth at all.

Is this normal? If you need more info, I'll do my best to find it!

Cheers.
drojman is offline  
AdSense AdSense  
Old 09 September 2017, 21:17   #2
demolition
Unregistered User
demolition's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Copenhagen / DK
Age: 37
Posts: 3,385
Is this with the original games running from floppy or a HD-installed version?
With the original floppy version, you should not get those kinds of slow downs.
demolition is offline  
Old 09 September 2017, 23:52   #3
drojman
Registered User

 
Join Date: Jan 2017
Location: Cornwall
Posts: 5
It's from both, MI from floppy or hdd is bad. And from the hdd is the official install rather than hdload.
drojman is offline  
Old 10 September 2017, 07:20   #4
demolition
Unregistered User
demolition's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Copenhagen / DK
Age: 37
Posts: 3,385
Sounds like something is wrong then, but I'm not sure what could cause this..
demolition is offline  
Old 10 September 2017, 14:51   #5
daxb
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Germany
Posts: 1,752
If I remember right MI (A500 from floppy and A1200 040 WHD version) is slow sometimes.
daxb is offline  
Old 10 September 2017, 17:47   #6
demolition
Unregistered User
demolition's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Copenhagen / DK
Age: 37
Posts: 3,385
Yes, the framerate can go up and down a bit but 3-4 FPS sounds excessive. Although thinking about it, perhaps you could get 3-4 FPS scrolling of the screen when you walk to the back room in the SCUMM bar.

I do not remember sound slowdowns in PoP, but then I haven't played it that much. I know it is not completely smooth and seeing slowdowns when the floor slabs fall down is normal.
demolition is offline  
Old 10 September 2017, 19:35   #7
drojman
Registered User

 
Join Date: Jan 2017
Location: Cornwall
Posts: 5
Seems like I was just oblivious when I was younger and this is how it should be.

I extracted my Kick.rom to my PC and used WinUAE to emulate MI1. It's exactly the same.

I'm actually relieved really, the slowdown is one thing, I was worried there might be something wrong, but seems like it's meant to be this way.

EDIT, fiddling with the CPU settings, seems like the CPU in the 1500 is too slow to maintain the higher FPS.

Last edited by drojman; 10 September 2017 at 19:46.
drojman is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga audio filter always on when running games! PaulG support.Hardware 9 24 March 2016 14:47
WinUAE running slowly Petzi support.WinUAE 4 24 July 2014 13:51
Slowly compiling stainy Nostalgia & memories 4 10 September 2002 02:28
head over heels running slowly??? lee uk support.Games 2 22 May 2002 02:04
[Fixed] Running old Amiga games on Kickstart 1.3 Tim Janssen support.Games 7 13 April 2001 09:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.18119 seconds with 12 queries