English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

View Poll Results: Scanlines for 720x576 games - should I stick with the old or the new method?
Old 3 11.54%
New 11 42.31%
Not sure really 3 11.54%
Don't use scanlines 9 34.62%
Voters: 26. You may not vote on this poll

 
 
Thread Tools
Old 15 October 2018, 00:01   #21
Leandro Jardim
Registered User
Leandro Jardim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Legoland
Age: 39
Posts: 1,269
I prefer the new scanlines, but I prefer using a FullHD resolution instead of 720*576 too.
Leandro Jardim is offline  
Old 17 October 2018, 00:21   #22
enigma776
Registered User

enigma776's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: UK
Age: 35
Posts: 13
Is there no way of making it a simple switch to toggle between them or does each game configuration file need to be amended? No generic option in Winuae?
enigma776 is offline  
Old 17 October 2018, 01:33   #23
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Unfortunately not

...it's either leave as currently is, or I amend all 720x576 configs to use the "mask" detailed here (which is the best I could come up with).

Both have pluses / minuses to be honest...

Suggestions / new masks welcome though
DamienD is offline  
Old 17 October 2018, 22:55   #24
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Ok, changes made... see this post
DamienD is offline  
Old 18 October 2018, 20:45   #25
subone
Registered User
subone's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: France
Age: 46
Posts: 92
Quote:
Originally Posted by speshady View Post
Sorry, i prefer the old. New appears to look blockier than the old.
Maybe its just my eyesight though...

Same ... prefer the old way)
subone is offline  
Old 18 October 2018, 22:05   #26
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Hmmm, been playing around again as I'm not totally happy with the "new scanlines"...

It's hard to tell from the below screenshots as they haven't been slightly "scaled" when going from 720x568 (Windowed) --> 720x576 (Fullscreen); i.e. even the old method of scanlines look fine in "Windowed".

Anyway, here's a comparison:

"720x576_Scanlines.png":



"720x576_Scanlines_MessingAround.png":



If you want to evaluate then download / extract the attached archive into "C:\WinUAE\Plugins\masks" and then alternate between "720x576_Scanlines.png" and "720x576_Scanlines_MessingAround.png" to compare the difference.
Attached Files
File Type: rar 720x576_Scanlines_MessingAround.rar (2.9 KB, 16 views)
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 09:45   #27
Foebane
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Cardiff, UK
Age: 46
Posts: 1,336
Even though I voted "don't use scanlines" in the poll here, I've just carefully looked at the images in Post #3, and something looks off with the new scanlines, because whilst they're more subtle, they don't seem to line up with the vertical pixels like the old scanlines do, even though the old scanlines have a stronger contrast. I'd say, reduce the contrast and line up the pixels and it would look better.

Put it this way, the old scanlines remind me of a CRT display (minus the phosphor dots ) and the new scanlines, well, don't.
Foebane is offline  
Old 19 October 2018, 11:00   #28
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 3,180
Looking at your screenshots... Old Look better
ransom1122 is offline  
Old 19 October 2018, 12:32   #29
WallyGR
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Athens Greece
Posts: 13
I tested the first modified scanline set in 1080p (I do not want to resize my desktop)

They indeed have far less artifacts than the old set (which works wonders in games with resolution of 640*480).

Tonight I will check the new batch.

I do not know how can this be made better.

It is a pitty that WinUAE does not contain HLSL shaders
WallyGR is offline  
Old 19 October 2018, 12:32   #30
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Quote:
Originally Posted by ransom1122 View Post
Looking at your screenshots... Old Look better
Are you talking about screenshots from post #26 ransom1122?

Also, remember that any screenshots in this thread look different to what you actually see when in 720x576 "Fullscreen".
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 12:34   #31
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Quote:
Originally Posted by WallyGR View Post
(I do not want to resize my desktop)
...but you don't ever have to resize your desktop. On my laptop my desktop resolution is always set as 1366 x 768.

Adding the custom resolution of 720 x 576 only gets used in WinUAE when a configuration file is set as this.
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 12:36   #32
wiz12
Registered User

 
Join Date: Feb 2017
Location: Ireland
Posts: 125
To my eyes the old scanlines look better.
wiz12 is offline  
Old 19 October 2018, 12:40   #33
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Quote:
Originally Posted by wiz12 View Post
To my eyes the old scanlines look better.
If looking at the screenshots in post #3 then yes.

...but this is not how they look when in 720x576 "Fullscreen"; they are uneven.

It's really hard to explain as you cannot take screenshots that show this. Try running say "Pinball Fantasies", there's a screen which is mainly white where it says "Extra Memory...", pause emulation here and look closely at the scanlines to see the issue.
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 13:20   #34
ransom1122
Registered User
ransom1122's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omnicorp
Posts: 3,180
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Are you talking about screenshots from post #26 ransom1122?

Also, remember that any screenshots in this thread look different to what you actually see when in 720x576 "Fullscreen".
ransom1122 is offline  
Old 19 October 2018, 16:02   #35
wiz12
Registered User

 
Join Date: Feb 2017
Location: Ireland
Posts: 125
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
If looking at the screenshots in post #3 then yes.

...but this is not how they look when in 720x576 "Fullscreen"; they are uneven.

It's really hard to explain as you cannot take screenshots that show this. Try running say "Pinball Fantasies", there's a screen which is mainly white where it says "Extra Memory...", pause emulation here and look closely at the scanlines to see the issue.
It's a tough one, that Pinball Fantasies screen does look brighter overall using the new scanlines however if you look closely at the floppy disk it appears more blocky and distorted especially around its edges, well at least to my eyes anyways or maybe I'll just blame my monitor.
wiz12 is offline  
Old 19 October 2018, 16:35   #36
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
I know, it's definitely a tough one... I'm still not sure whether to keep the original method or the "new scanlines"
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 18:59   #37
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
Quote:
Originally Posted by wiz12 View Post
It's a tough one, that Pinball Fantasies screen does look brighter overall using the new scanlines however if you look closely at the floppy disk it appears more blocky and distorted especially around its edges, well at least to my eyes anyways or maybe I'll just blame my monitor.
The floppy disk is blocky even without scanlines:

Without Scanlines:



Old Scanlines:



New Scanlines:



The reason why I said to load this game is that in 720x576 "Fullscreen" you can easily see how the "old scanlines" are uneven (which won't show in the above images; as they are effectively "Windowed" when you select "Save screenshot")...
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 21:50   #38
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
After days of playing 720x576 games with the "new scanlines" and comparing with the old method; I think I'm going to stick with the old

Ok, it's not perfect and the scanlines are uneven but I think it looks better in comparison; plus you only really notice this issue on a full screen of the same colour.

Sorry guys, was worth investigating but...

For people that liked the "new scanlines", going forward you'll just need to adjust any new 720x576 games that I add to the collection by doing the following (or manually):

Using UltraEdit:

find:
gfx_api=direct3d

replace with:
gfx_api=direct3d
gfx_filter_mask=720x576_Scanlines.png


Using Notepad++:

find:
"gfx_filter_scanlines=50" and "gfx_filter_scanlines=25"

replace with:
"gfx_filter_scanlines=0"
DamienD is offline  
Old 19 October 2018, 21:53   #39
wiz12
Registered User

 
Join Date: Feb 2017
Location: Ireland
Posts: 125
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
The floppy disk is blocky even without scanlines:

Without Scanlines:



Old Scanlines:



New Scanlines:



The reason why I said to load this game is that in 720x576 "Fullscreen" you can easily see how the "old scanlines" are uneven (which won't show in the above images; as they are effectively "Windowed" when you select "Save screenshot")...
After looking at those screenshots Damien you're absolutely right, for some reason though the new scanlines don't look as good on my end, again it's probably has something to do with my monitor.
wiz12 is offline  
Old 19 October 2018, 21:55   #40
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Australian in London
Age: 42
Posts: 12,600
See my post above yours wiz12; I'm going to stick with the old method now
DamienD is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DamienD's WinUAE Collection DamienD project.MAGE 1424 Today 17:02
Scanlines offset in WinUAE lbg83430 support.WinUAE 9 05 November 2018 16:27
Modifying WinUAE's scanlines line mode mark_k support.WinUAE 24 18 November 2013 22:07
Scanlines don't work in new mini WinUAE dreamkatcha support.WinUAE 0 27 July 2003 18:59

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 17:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09696 seconds with 17 queries