English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 23 January 2021, 16:27   #481
falken
Registered User
falken's Avatar
 
Join Date: Feb 2018
Location: Spain
Posts: 96
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
https://download.abime.net/winuae/fi...uae_4500b16.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...e64_4500b16.7z

Beta 16:

- Hard reset leaked indirect mode allocated memory banks (outside of JIT compatible address range), for example Z3 RAM outside of partially outside of first ~2G of address space.
- GUI misc list powerled dims option never worked, option was always cleared. (Only manual config file editing worked)
- fi debugger command now accepts assembly syntax (for example "fi trap #0"). Only max first 3 words (if it is longer than 3 words) are used in breakpoint condition.
- CPU% OSD leading zero removed.
- "Blacker than black" display panel option did nothing in non-AGA modes.
- 68060 unimplemented integer instruction mode + unimplemented instruction with -(A7)/(A7)+ addressing mode in user mode: exception stack frame was created first, then -(A7)/(A7)+ modification was incorrectly restored using supervisor stack pointer.
- 68040/060 unimplemented FPU instructions also update FPIAR. Some invalid instructions don't but this seems to be undefined behavior. 6888x only update FPIAR if FPU exception(s) are enabled.
- 68040/060 unimplemented FPU mode arithmetic exception fixes, all 68060 FPSP test package tests now pass. (and when run using 68040 or 6888x: test errors will match real hardware 100%)
- Fixed FMOVEM.L #xxx,<more than one control register> disassembly.
- Windowed mode status bar height is correctly calculated when window is moved to different DPI monitor.
- Removed ROM scan expansion device result list. It is out of date and code was almost unmaintainable.
- Hopefully last blitter update related fix, copper blitter waits should work correcly again. (This is a hack. Copper emulation also needs an update.)
Thank you Toni, i'll try that beta 16
falken is offline  
Old 23 January 2021, 21:58   #482
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
https://download.abime.net/winuae/fi...uae_4500b16.7z
https://download.abime.net/winuae/fi...e64_4500b16.7z

Beta 16:

- Hopefully last blitter update related fix, copper blitter waits should work correcly again. (This is a hack. Copper emulation also needs an update.)



The OCS demo "TommyKnockers" freezes again with this new hack (I think this may be normal until the next copper emulation because it is a really complicated case). Am I right ? You had already spoken about it during the first report. Thanks.
Zarnal is offline  
Old 24 January 2021, 19:45   #483
ross
Defendit numerus

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 50
Posts: 3,126
Hi Toni, with the latest beta I've a black stripe at the bottom, visible in any windowed mode (this is a 'Quickstart' A500 one, but also on my usual configurations).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	stripe.jpg
Views:	109
Size:	20.3 KB
ID:	70585  
ross is offline  
Old 24 January 2021, 20:14   #484
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,627
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
The OCS demo "TommyKnockers" freezes again with this new hack (I think this may be normal until the next copper emulation because it is a really complicated case). Am I right ? You had already spoken about it during the first report. Thanks.
It needs 68000 undefined behavior update. Blitter update simply made old bug visible.

Quote:
Originally Posted by ross View Post
Hi Toni, with the latest beta I've a black stripe at the bottom, visible in any windowed mode (this is a 'Quickstart' A500 one, but also on my usual configurations).
Which monitor DPI value?
Toni Wilen is online now  
Old 24 January 2021, 20:24   #485
ross
Defendit numerus

ross's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Crossing the Rubicon
Age: 50
Posts: 3,126
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Which monitor DPI value?
Do you mean DPI Scaling Level? 125%
ross is offline  
Old 24 January 2021, 21:02   #486
Retroplay
Lemon Curry ?

Retroplay's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Denmark
Age: 46
Posts: 3,663
Same issue here on DPI 125%.
Retroplay is offline  
Old 25 January 2021, 18:36   #487
amilo3438
Amiga 500 User
 
Join Date: Jun 2013
Location: EU
Posts: 1,154
Quote:
Originally Posted by Zarnal View Post
The OCS demo "TommyKnockers" freezes again with this new hack (I think this may be normal until the next copper emulation because it is a really complicated case). Am I right ? You had already spoken about it during the first report. Thanks.
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It needs 68000 undefined behavior update. Blitter update simply made old bug visible.
As temporary solution just use 68010 ! (it doesn't freezes the demo)
amilo3438 is offline  
Old 25 January 2021, 20:05   #488
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,172
i don't know if is beta 4.5, but i saw that i have so many instability and fpu crash using 68040 and 68060 in jit mode, while if set 68030+68882 (always in jit mode) warp3D apps run much better and more stable.

Always on standard Workbench 3.1.
Seiya is offline  
Old 25 January 2021, 21:38   #489
hexaae
Bug hunter

hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 45
Posts: 1,629
Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
i don't know if is beta 4.5, but i saw that i have so many instability and fpu crash using 68040 and 68060 in jit mode, while if set 68030+68882 (always in jit mode) warp3D apps run much better and more stable.

Always on standard Workbench 3.1.
(Remember to apply http://m68k.aminet.net/package/util/boot/NoMoreDiv0 if you use JIT for Workbench, for much improved stability against DIVIDE BY ZERO gurus on faaaast emulated systems... Is a benign must-have patch.)
hexaae is offline  
Old 25 January 2021, 21:38   #490
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,532
Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
i don't know if is beta 4.5, but i saw that i have so many instability and fpu crash using 68040 and 68060 in jit mode, while if set 68030+68882 (always in jit mode) warp3D apps run much better and more stable.
Doesn't happen for me; and I've tested all these 68040 / FPU / JIT / RTG games in my collection:

Code:
Abuse [RTG]   [MS-DOS conversion].uae
CannonBall - The Enhanced OutRun Engine [RTG]   [Arcade conversion].uae
Cave Story [RTG]   [Windows conversion].uae
Descent - Freespace - The Great War [AmigaCD] [RTG].uae
Doom II - Hell on Earth [RTG]   [ZDoom].uae
Doom [RTG]   [ZDoom].uae
Duke Nukem 3D [RTG]   [AmiDuke].uae
Earth 2140 & Earth 2140 - The Final Conflict - Mission Pack [AmigaCD] [RTG].uae
Fortress of Fear [RTG]   [unreleased] [demo].uae
Heart of Darkness [RTG]   [Windows conversion].uae
Heretic & Hexen [AmigaCD] [RTG]   [MS-DOS conversion].uae
Hydra Castle Labyrinth [RTG]   [3DS conversion].uae
Nightlong - Union City Conspiracy [AmigaCD] [RTG].uae
Spear of Destiny - Mission 2 - Return to Danger [RTG]   [AmiSpear].uae
Spear of Destiny - Mission 3 - Ultimate Challenge [RTG]   [AmiSpear].uae
Spear of Destiny [RTG]   [AmiSpear].uae
The Feeble Files [AmigaCD] [RTG].uae
The Griffon Legend [RTG]   [Windows conversion].uae
Wild Flying [RTG]   [unreleased] [demo].uae
Wolfenstein 3D [RTG]   [AmiWolf].uae
...but I guess you're talking about "Warp3D" mainly; which I've never setup / used.

Mind you, last time I tested them all was v4.5.0 beta 4 or something...
DamienD is offline  
Old 26 January 2021, 00:32   #491
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,172
yes.. i talking about "Warp3D" and with diskmag The Vague that is Warp3D. Now i will try this patch suggested by hexaae
Seiya is offline  
Old 26 January 2021, 16:12   #492
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,627
Quote:
Originally Posted by Seiya View Post
i don't know if is beta 4.5, but i saw that i have so many instability and fpu crash using 68040 and 68060 in jit mode, while if set 68030+68882 (always in jit mode) warp3D apps run much better and more stable.

Always on standard Workbench 3.1.
You need to "know" if it is beta before posting here..
Toni Wilen is online now  
Old 26 January 2021, 16:46   #493
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,172
i search for testing only, the lastest fix of winuae 4.5 b14 (if yet available)

Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
You need to "know" if it is beta before posting here..
i intended "i don't know if it is a bug of WinUAE".
Seiya is offline  
Old 26 January 2021, 17:12   #494
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 6,412
"DiskMag The Vague" works with all v45.0 betas, tested with b13, b14, b15 and b16.

Works well with 040/060 FPU with Voodoo 3 and UAE Zorro III video cards, does not work with Picasso IV card.

Test Video: The Vague (OS 3.1 base 040/FPU Voodoo3)

Last edited by AMIGASYSTEM; 26 January 2021 at 17:22.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 26 January 2021, 17:25   #495
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
This is beta thread, only for new bugs/issues introduced with new beta versions of WinUae...

For others problems, you can post directly in " Support WinUae " for issues unrelated to new betaversions.
Zarnal is offline  
Old 26 January 2021, 17:37   #496
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It needs 68000 undefined behavior update. Blitter update simply made old bug visible.
I understand better now. I didn't realize that this was an old CPU bug causing the problem.



Quote:
Originally Posted by amilo3438 View Post
As temporary solution just use 68010 ! (it doesn't freezes the demo)

Thanks.
Zarnal is offline  
Old 26 January 2021, 18:15   #497
James
Registered User

 
Join Date: Mar 2010
Location: Beckenham/England
Posts: 672
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
"DiskMag The Vague" works with all v45.0 betas, tested with b13, b14, b15 and b16.

Works well with 040/060 FPU with Voodoo 3 and UAE Zorro III video cards, does not work with Picasso IV card.

Test Video: The Vague (OS 3.1 base 040/FPU Voodoo3)
No, that is broken - the background should change and the menu should appear on the left when the text displays.
Could be correct behaviour for Voodoo3 though, someone with real hardware would need to confirm...
James is offline  
Old 26 January 2021, 18:44   #498
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 6,412
Yes, I confirm that with the Video Card "UAE Zorro III" The Vague can be seen correctly with the menu on the left, with "UAE Zorro III" it works well even in the window (see screenshot).

With Vooodoo3 32Bit it works only in Full Screen in Window it makes the system crash!

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 February 2021 at 02:59.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 26 January 2021, 18:55   #499
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 6,412
With a Voodoo 3 Video Card and a 16Bit Screen, The Vague works well even in windowed mode but the graphics are uncovered and the texts are hidden, see screendhot.

Last edited by AMIGASYSTEM; 14 February 2021 at 02:59.
AMIGASYSTEM is offline  
Old 26 January 2021, 21:48   #500
Seiya
Registered User

Seiya's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Italy
Posts: 1,172
the Vague work good also with CybverVision64/3D emulation, but with beta 15/16 when i run with Virge on, i must reset my computer. Windows totally crash. With beta 14 is all ok. this afternoon i tried Voodoo 3 with the lates fix of beta 14 (unfortunately i delete it) and working good so many GL Apps and with great quality. I was really speechless. This evening i try again with first beta 14 release and newer beta, but nothing.

so again. someone has the latest fixed beta 14 version?. I want check again this thing.

ps:
with the latest beta 16 of 24 January is much better, more stable.

however some days ago with beta 14 fixed + voodoo3 i run GLExcess, Glaxium, Chromium, Tuxracer with excellent quality and speed (60 fps). With beta 16 + Voodoo 3 no more working, but with beta 16 + Cybervision64/3D every of these games and app working good.
Now i start again, to retest with voodoo 3 because is strange this thing.

Last edited by Seiya; 28 January 2021 at 15:40.
Seiya is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 4.2.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 69 09 April 2019 19:31
WinUAE 3.4.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 464 20 December 2016 16:56
WinUAE 3.2.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 385 09 November 2015 00:06
WinUAE 2.4.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 223 09 May 2012 17:16
WinUAE 2.2.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 119 28 June 2010 03:35

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.14918 seconds with 16 queries