English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > abime.net - Hosted Projects > project.Green Amiga Alien GUIDES

 
 
Thread Tools
Old 08 March 2016, 01:34   #701
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Starting the hardware list so please hit me up with what you have and how well it works. Detail is nice but don't feel like it's required. Preferably what the motherboard supports (nic, audio, number of PCI slots) and if you have a GFX card and is it hardware accelerated or builtin/vesa-1 modes. Same for sound cards or network cards.

Thanks for any input. I'm wanting real use hardware

Here's an example of some of what I've done.
--------------------
Motherboards:
Gigabyte GA-P35-DS3L MB - Socket LGA775 (3 PCI slots)
Chipset Type Northbridge: Intel® P35 Express - Southbridge: Intel ICH9
IDE (kernel 3 & 4)
SATA (kernel 4)
USB

Asus A8N-E MB - Socket 939 (3 PCI slots)
Chipset Type NVIDIA nForce4 Ultra
IDE (kernel 3 and 4)
USB
NIC - 1 GB

GA-MA790FXT-UD5P MB - Socket AM3 (2 PCI slots)
Chipset Type - North Bridge: AMD 790FX - South Bridge: AMD SB750
IDE (kernel 3 and 4)
SATA (kernel 3 and 4)
USB

Gigabyte GA-M52L-S3P MB - Socket AM2 (4 PCI slots)
Chipset Type - NVIDIA nForce 520LE

Asus K7V MB - Slot A (5 PCI slots, 1 AGP)
Chipset Type - VIA Apollo KX133
IDE (kernel 3 and 4)
USB

Video Cards:
Nvidia FX 5500 PCI 256 MB (hardware accelerated)
Nvidia FX 5200 PCI 256 MB (hardware accelerated)
Nvidia PCX5750 PCIe 256 MB (builtin/vesa mode)

Nic:
Realtek RTL8139D 10/100 Mbps PCI Fast Ethernet Adapter
IBM ThinkPad T30 802.11b Intel M3AWEB56GA 91P7215 26P8520 MINI-PCI (laptop)

Sound:
Soundblaster Live PCI

Systems - Desktop/Tower


Systems - Laptop
Dell Latitude C610
Onboard Audio, USB, IDE, NIC
Video (vesa)
Mini-PCI slot

Dell Inspiron 5150
Onboard Audio, USB, IDE, NIC
Video (vesa) (Radeon 9000 or Nvidia FXgo5200)
Mini-PCI slot
SnkBitten is offline  
AdSense AdSense  
Old 08 March 2016, 16:14   #702
themamboman
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Atlanta, USA
Posts: 138
Some motherboards I've used:

MSI k8t neo2 v2.0 (socket 939)
USB and sound supported with 3.10

Shuttle AK32 (socket A)
USB and sound with 3.10

Abit AN7 (socket 462)
USB with 3.10

Dell dimension b110 (socket 478)
USB and sound with 3.10)

Last edited by themamboman; 08 March 2016 at 16:15. Reason: Spelling
themamboman is offline  
Old 08 March 2016, 16:44   #703
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by themamboman View Post
Some motherboards I've used:

MSI k8t neo2 v2.0 (socket 939)
USB and sound supported with 3.10

Shuttle AK32 (socket A)
USB and sound with 3.10

Abit AN7 (socket 462)
USB with 3.10

Dell dimension b110 (socket 478)
USB and sound with 3.10)
Awesome, thanks!
SnkBitten is offline  
Old 08 March 2016, 16:58   #704
shaf
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Toronto / Canada
Posts: 101
In 2012 I tested a Gigabyte GA-K8NF-9 (Socket 939) Motherboard that worked for USB with 3.10 , for sound I used a SB128 card and Video was with a Nvidia GS7800 in VESA mode.
I plan to attempt a build with an ASUS A7N8X-E Motherboard within the week.
shaf is offline  
Old 08 March 2016, 17:42   #705
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by shaf View Post
In 2012 I tested a Gigabyte GA-K8NF-9 (Socket 939) Motherboard that worked for USB with 3.10 , for sound I used a SB128 card and Video was with a Nvidia GS7800 in VESA mode.
I plan to attempt a build with an ASUS A7N8X-E Motherboard within the week.
Thanks, your NVidia GS7800, what interface was it (AGP, PCI, PCIe)?

Last edited by SnkBitten; 10 March 2016 at 14:37.
SnkBitten is offline  
Old 08 March 2016, 18:14   #706
Falke_34
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: Germany
Posts: 21
Thank you for you Guide, SnkBitten

But...
I have a Notebook Sony Vaio VGN-SZ71MN/B

Core 2 Duo T8100
4GB DDR2 ram
Nvidia Geforce 8400M
and a SSD

And I get Amithlon it not to run, what am I doing wrong?
Falke_34 is offline  
Old 08 March 2016, 19:30   #707
themamboman
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Atlanta, USA
Posts: 138
Graphics Cards:
------------------
GeForce 4200Ti AGP: full acceleration

GeForce 4 Ti AGP: full acceleration

DIAMOND Stealth S120 AGP 256M (ATI Radeon 9550) - (I *think* this was full acceleration, can't remember)



Sound Cards:
----------------
Creative Labs SoundBlaster Live! EMU10K - supported by AHI via OpenPCI (had to disable pciinsmod to avoid driver conflict)



Network Cards:
---------------------
Realtek RTL8139D - support via OpenPCI driver

Linksys USB200M - USB->ethernet adapter with Poseidon/ArakAttack and usbasixeth.device driver (had to type in that device manually, even though no file existed on the harddrive...weird). This adapter was slower and less stable than the PCI Realtek card
themamboman is offline  
Old 08 March 2016, 19:39   #708
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by Falke_34 View Post
Thank you for you Guide, SnkBitten

But...
I have a Notebook Sony Vaio VGN-SZ71MN/B

Core 2 Duo T8100
4GB DDR2 ram
Nvidia Geforce 8400M
and a SSD

And I get Amithlon it not to run, what am I doing wrong?
Too much ram. Amithlon only supports 1 GB. There have been the rare occasions that certain boards have supported 2 GB (single stick) but for the most part, use (2) 512 MB chips or (1) 1 GB chip. The 8400M isn't supported either but "may" work in vesa modes.
SnkBitten is offline  
Old 08 March 2016, 20:29   #709
shaf
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Toronto / Canada
Posts: 101
The NVidia GS7800 was PCIe.
shaf is offline  
Old 08 March 2016, 20:53   #710
themamboman
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Location: Atlanta, USA
Posts: 138
Does anyone know if kernel4 sound cards are supported without pciinsmod in the kernel (not via OpenPCI)?

I'm still having issues running pciinsmod when kernel 4 is loaded. Still getting the message that Linux side component is missing.

Thanks!
themamboman is offline  
Old 08 March 2016, 21:58   #711
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Have you updated the drivers for Kernel 4? Looking at the pci_modules file that goes in S: and is called by pciinsmod (without any parameters), the Soundblaster ID's are commented out and shouldn't load.
Creative Labs vendor ID is 0x1102 and device ID is 0x0002 (Sound Blaster audigy! (Also Live! 5.1))

pci_modules file contains:

#1102 0004
#1102 0002
# sound/soundcore.o
# sound/acore/snd.o
# sound/acore/snd-page-alloc.o
# sound/acore/snd-pcm.o
# sound/acore/snd-timer.o
# sound/acore/oss/snd-pcm-oss.o
# sound/acore/oss/snd-mixer-oss.o
# sound/acore/snd-rawmidi.o
# sound/acore/seq/snd-seq-device.o
# sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.o
# sound/pci/emu10k1/snd-emu10k1x.o

and the SB 128 is commented out as well
#######################################
# SB128 --- commented out #
#######################################
#1102 8938
#1274 5880
#1274 1371
# sound/soundcore.o
# sound/acore/snd.o
# sound/acore/snd-page-alloc.o
# sound/acore/snd-pcm.o
# sound/acore/snd-timer.o
# sound/acore/oss/snd-pcm-oss.o
# sound/acore/oss/snd-mixer-oss.o
# sound/acore/snd-rawmidi.o
# sound/acore/seq/snd-seq-device.o
# sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.o
# sound/pci/snd-ens1371.o


pciinsmod shouldn't be loading drivers for your Soundblaster, do you have onboard audio that needs to be disabled in the BIOS?

Here's my system with SoundBlaster Live and kernel 3. The kernel drivers are ignored as the SB driver is in the kernel itself. Pciinsmod is showing the network card only.
Click image for larger version

Name:	Workbench.jpg
Views:	124
Size:	177.0 KB
ID:	47810

Last edited by SnkBitten; 08 March 2016 at 23:23.
SnkBitten is offline  
Old 09 March 2016, 21:02   #712
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Here's a start for hardware. Once I go through the threads and see what others have used successfully I'll add them and then start breaking thing out as fully supported (ide/sata/audio/nic for motherboards) and accelerated (video card) vs. what people have used (needing additional cards for network/audio and if video is builtin/vesa).

Motherboards
Gigabyte GA-P35-DS3L MB - Socket LGA775 (3 PCI slots)
Chipset - Northbridge: Intel® P35 Express - Southbridge: Intel ICH9
IDE (kernel 3.10 and 4)
SATA (kernel 4)
USB

Asus A8N-E MB - Socket 939 (3 PCI slots)
Chipset - NVIDIA nForce4 Ultra
IDE (kernel 3.10 and 4)
USB
NIC - 10/100/1000

GA-MA790FXT-UD5P MB - Socket AM3 (2 PCI slots)
Chipset - North Bridge: AMD 790FX - South Bridge: AMD SB750
IDE (kernel 3.10 and 4)
SATA (kernel 3.10 and 4)
USB

Gigabyte GA-M52L-S3P MB - Socket AM2 (4 PCI slots)
Chipset - NVIDIA nForce 520LE
IDE

Asus K7V MB - Slot A (5 PCI slots, 1 AGP)
Chipset - VIA Apollo KX133
IDE (kernel 3.10 and 4)
USB

MSI k8t neo2 v2.0 MB - Socket 939 (1 AGP, 5 PCI slots)
Chipset - VIA K8T800 Pro - South Bridge VIA VT8237
USB (kernel 3.10)
AC97 Sound (kernel 3.10)

Shuttle AK32 MB - Socket A (1 AGP, 5 PCI slots)
Chipset - VIA KT266A
USB (kernel 3.10)
AC97 Sound (kernel 3.10)

Abit AN7 MB - Socket 462 (1 AGP, 5 PCI slots)
Chipset - NVIDIA nForce2 Ultra 400 - South Bridge NVIDIA nForce2 MCP-T
USB (kernel 3.10)

Gigabyte GA-K8NF-9 MB - Socket 939 (3 PCI slots)
Chipset - NVidia nForce4
USB (kernel 3.10)


Video Cards
Nvidia GeForce FX 5500 PCI 256 MB (hardware accelerated)
Nvidia GeForce FX 5200 PCI 256 MB (hardware accelerated)
Nvidia GeForce 4200Ti AGP (hardware accelerated)
Nvidia GeForce 4 Ti AGP (hardware accelerated)
Nvidia GeForce PCX5750 PCIe 256 MB (builtin/vesa mode)
Nvidia GeForce GS7800 PCIe (builtin/vesa mode)

Network Cards
Realtek RTL8139D 10/100 Mbps PCI Fast Ethernet Adapter (OpenPCI driver)
IBM ThinkPad T30 802.11b Intel M3AWEB56GA 91P7215 26P8520 Mini-PCI (laptop) (Prism2v2 driver)

Sound Cards
Soundblaster Live PCI
Soundblaster 128 PCI

Systems - Desktop/Tower
Dell Dimension B110
Onboard USB (kernel 3.10)
Onboard AC97 Audio (kernel 3.10)

Systems - Laptop
Dell Latitude C610 (kernel 3.10)
Onboard AC97 Audio
Onboard USB
Onboard IDE
Onboard NIC
Onboard Video (vesa)
Mini-PCI slot

Dell Inspiron 5150 (kernel 3.10)
Onboard AC97 Audio
Onboard USB
Onboard IDE
Onboard NIC
Onboard Video (vesa) (Radeon 9000 or Nvidia FXgo5200)
Mini-PCI slot

Misc Hardware
Linksys USB200M - USB to ethernet adapter with Poseidon/ArakAttack and usbasixeth.device driver
SnkBitten is offline  
Old 09 March 2016, 22:34   #713
huepper
Registered User

huepper's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: GDR
Age: 44
Posts: 247
I have an ASRock K7VT4a+ in my setup.
Amithlon boots into workbench, kernel is 3.10.

I have to do more tests and then i tell you details from motherboard and other cards i use.
But first i have to setup amithlon.
huepper is offline  
Old 09 March 2016, 23:35   #714
croupier
Registered User

 
Join Date: Jan 2014
Location: Koper, Slovenia
Posts: 53
I have an old Compaq Presario 700 laptop that runs kernel 3.10.....also kernel 4 boots but never had time to solve the issues with drivers...something with the Linux side...

Anyway, onboard ide works (CD/DVD and HD), floppy works, USB works, NIC works, video is vesa only....the only thing that I cannot get to work is the audio...should be AC97 compatible but never managed to get it up and running...
croupier is offline  
Old 10 March 2016, 09:21   #715
Methanoid
Retired Quartex Sysop
Methanoid's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Roman Verulamium
Age: 52
Posts: 1,713
Quote:
Originally Posted by SnkBitten View Post
Making some headway with the documentation. Walked through a build in virutalbox taking screen grabs for key parts. Need to work on the initial DOS install parts to make it less confusing as I think that's where most people get hung up anyway...what does DOS have to do with AmigaOS

I'm hoping I can have it completed by this weekend. Some more screen grabs to go (I'm done through patching, now the extras...USB, Picasso96Mode, etc..).
PDF or HTML? PDF means you get all the pics included and HTML often relies on them being hosted at some free hosting site.. then 2 years later they just become deadlinks
Methanoid is offline  
Old 10 March 2016, 12:05   #716
Falke_34
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: Germany
Posts: 21
Quote:
Originally Posted by SnkBitten View Post
Too much ram. Amithlon only supports 1 GB. There have been the rare occasions that certain boards have supported 2 GB (single stick) but for the most part, use (2) 512 MB chips or (1) 1 GB chip. The 8400M isn't supported either but "may" work in vesa modes.
OK
I have tested now (first i replace the 2x 2GB Ram with 1x 1GB)

Tested with kernel310 and kernel4

With nvidia grafik i have no luck... (all LEDs blinking, no bouncing ball)
With Intel Grafik i have this.....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20160309_155139.jpg
Views:	109
Size:	343.2 KB
ID:	47835  
Falke_34 is offline  
Old 10 March 2016, 12:13   #717
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by Falke_34 View Post
OK
I have tested now (first i replace the 2x 2GB Ram with 1x 1GB)

Tested with kernel310 and kernel4

With nvidia grafik i have no luck... (all LEDs blinking, no bouncing ball)
With Intel Grafik i have this.....
Is that booting from the CD or your hard drive. That looks like you used smallird.gz instead of bigird.gz (loadlin @small vs. loadlin @amithlon). Usually you get that screen because it doesn't see the HD and is just sitting at the "Insert Workbench Disk" kickstart screen (without syncing the display).

bigird.gz (loadlin @amithlon) boots with an embedded "workbench" partition to allow you to partition your virtual HD (or real HD) depending on your setup, and then of course installing OS 3.9 and setting the partition bootable.
SnkBitten is offline  
Old 10 March 2016, 12:26   #718
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by Methanoid View Post
PDF or HTML? PDF means you get all the pics included and HTML often relies on them being hosted at some free hosting site.. then 2 years later they just become deadlinks
Actually a Google Doc. I have my own domains and have it published on one which allows me to edit it as a Google Doc and the updates/changes are automatically made available. I also exported it as a .pdf and .docx as well, and have them available on my site....though I have to go back and manually save and then upload them to my site if I need to make any corrections or addtions, etc..

Plus the Google Doc allowed for animated .gif images to be animated (PC, Android phone, iPhone, etc..)

I understand the deadlinks frustration.....when you've found what you are looking for but the link included is no longer valid. I've run across a lot of those searching Amithlon stuff.
SnkBitten is offline  
Old 10 March 2016, 12:53   #719
Falke_34
Registered User

 
Join Date: Mar 2016
Location: Germany
Posts: 21
Quote:
Originally Posted by SnkBitten View Post
Is that booting from the CD or your hard drive. That looks like you used smallird.gz instead of bigird.gz (loadlin @small vs. loadlin @amithlon). Usually you get that screen because it doesn't see the HD and is just sitting at the "Insert Workbench Disk" kickstart screen (without syncing the display).

bigird.gz (loadlin @amithlon) boots with an embedded "workbench" partition to allow you to partition your virtual HD (or real HD) depending on your setup, and then of course installing OS 3.9 and setting the partition bootable.
I have copy all Files (smallird, birgid, small, amithlon, kern310, kernel4) to HD and start with loadlin @amithlon.....

I've followed your instructions
Falke_34 is offline  
Old 10 March 2016, 14:03   #720
SnkBitten
Amithlon Fanatic

SnkBitten's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Lexington, SC / US
Posts: 591
Quote:
Originally Posted by Falke_34 View Post
I have copy all Files (smallird, birgid, small, amithlon, kern310, kernel4) to HD and start with loadlin @amithlon.....

I've followed your instructions
Hmm...hard to tell. Specs show the display is 1280x800 so you can try editing "amithlon" and changing the vga=769 to vga=867 and see if that helps.

You can also make the change above and remove the video=dovesa as another test.

See if booting into the device's BIOS and if you can change the SATA controller to "legacy" or "ide mode" or something similar.
While in the BIOS, can you specify the amount of video ram for the Intel GMA X3100? If you can, lower it to 128 MB or 256 MB instead of it's max 384 MB.

Unfortunately not all systems will be able to run Amithlon. I have an HP laptop and couldn't get Amithlon to boot on it. Thanks for the feedback as I know I need to add some trouble shooting tips for situations like yours.

Does it boot from CD into Amithlon or does it error the same as above?

Last edited by SnkBitten; 10 March 2016 at 14:41.
SnkBitten is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My first guide - Drakkhen leveling guide Fragger Nostalgia & memories 2 08 April 2010 21:35
Amithlon / AHI Sound Configuration Guide? dframeli New to Emulation or Amiga scene 10 11 September 2009 22:51
Amithlon-Guide / PDF-version Paul News 0 10 March 2006 15:43
Amithlon Peter Leyland Amiga scene 1 11 February 2003 02:43
Amithlon eldiablo10 support.WinUAE 6 20 September 2001 19:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.13483 seconds with 15 queries