English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 10 September 2017, 17:31   #1
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 3,094
CPU idle setting and Shapeshifter/Mac emulation

I normally have the CPU idle slider set all the way to the right. That minimises host CPU usage, but the emulated Amiga is still fast/responsive.

Running the ShapeShifter Mac emulator, I noticed that certain CPU-intensive Mac programs don't seem to trigger WinUAE's use-more-CPU behaviour when needed. The emulated Mac itself does boot quickly however.

Unpacking an archive with StuffIt Expander 5.5:
1. If you drag a .sit icon and drop it on the StuffIt Expander icon, the program runs and unpacks the archive very quickly.
2. However, if you run StuffIt Expander then choose the File->Expand... menu item, unpacking is really slow. CPU% indicator shows around 10% for me while that's in progress.

If I change the CPU idle slider position to the second-rightmost position, CPU% indicator constantly shows 100% and the second method above runs quickly.
mark_k is offline  
Old 27 September 2017, 16:56   #2
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 3,094
I've uploaded an archive (~34MB) to
Code:
https://www.media!fire.com/file/n3zthtxtlrds8zh/SS_test_for_upload.tar.7z
That contains 20MB HDF, WinUAE config, and two Mac hardfiles (to be put in shared directory).

Load config (adjust paths to suit your system), boot HDF. Run ShapeShifter, click Start. Mac OS 7.5.3 will boot.

With CPU idle slider all the way to the right, drag & drop Archive.sit icon onto the StuffIt ExpanderTM icon above it. You might find the unpacking (of file Disk9.image, its icon appears on desktop) actually happens very quickly. But then change CPU idle all the way to the left, repeat unpacking (also very quick). Finally, move CPU idle all the way to the right again and unpack the archive again. This time it should be really slow.

You may also be able to see slowness if you open Read Me (in Sys7.1 volume). Click and hold down arrow at lower right of window to scroll down. It scrolls slowly, with CPU indicator remaining at 0% for me. Same with CPU idle slider in the 2nd-rightmost position. But with slider in the 3rd-right position, scrolling is fast and CPU indicator always shows 100%.
mark_k is offline  
Old 05 October 2017, 17:46   #3
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,125
Seems like something is missing: "PrepareEmul is not installed"
Toni Wilen is online now  
Old 05 October 2017, 20:17   #4
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 3,094
I couldn't get PrepareEmul to work in emulation, just got a very fast reset/reboot loop. Didn't bother looking into that, instead I patched Kickstart so chip memory starts at $2000. No need for PrepareEmul then. Check your Kickstart ROM path in the config file...

But actually, you could just tick ShapeShifter support in ROM settings instead.
mark_k is offline  
Old 06 October 2017, 18:01   #5
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 44
Posts: 23,125
I didn't notice it was patched rom..

Can you still duplicate cpu idle issue with latest beta? It reduces idle state when DMA-like HD access happens, including uaehf.device. Which was previously detected as fully idle (If program that accessed HD was the only active task)
Toni Wilen is online now  
Old 06 October 2017, 19:04   #6
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 3,094
I couldn't reproduce the slow-unpacking with 3.6.0b5, but then I went back and tried with b4 and didn't see the issue there either.

However the slow scrolling in SimpleText is still there. Open Sys7.1 icon, double-click Read Me. Hold down the down arrow at lower right. When the CPU idle slider is in the two rightmost positions scrolling is very slow and CPU% stays at 0%. CPU% is 100 with the idle slider anywhere else (and scrolling is fast).

The same issue is noticeable with the menus at the desktop. Move mouse to menu strip, hold left button and move pointer left and right. Drawing the different menus is relatively slow and CPU% stays at 0.

Last edited by mark_k; 06 October 2017 at 21:11.
mark_k is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stopped M68K CPU idle mode function Leandro Jardim support.WinUAE 2 12 December 2015 18:29
CPU Idle works good with 68020 CE Leandro Jardim support.WinUAE 1 30 April 2014 18:15
Help with 'CPU Idle' slider in WinUAE antonvaltaz support.WinUAE 18 14 September 2009 16:26
Mac os 7.5.3 on shapeshifter _ThEcRoW support.Apps 23 09 March 2006 12:37
Problems with Detect Idle CPU mode bdoe support.WinUAE 6 27 September 2002 13:44

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09908 seconds with 13 queries