English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 18 January 2017, 20:34   #1
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 313
Simon CD32 on A1200

Hi Guys,

I have managed to make a floppy disk that will boot a Simon the sorceror CD32 iso image.

I have managed to get Music, sound and talking working fine. The one thing I can't get working is the saving. I know this would be the CD32's backup ram normally. Is this just a case of using an assign for this?
gazj82 is offline  
Old 20 January 2017, 10:29   #2
Retro1234
Bo Bo

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 3,988
I cant quite remeber but it is very simple the default path is something like - sys:/prefs/env-archive and probably need nonvolatile library maybe someone can remember or ill try and look it up.
Retro1234 is offline  
Old 20 January 2017, 10:46   #3
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
this may help:
Quote:

A: The game tries to use nonvolatile.library to save to the CD32's NVRAM.
Make sure that this can be accessed in LIBS: and you create a file
called "ENVARC:sys/nv_location" - a single line of text that is the
directory name of where you would like saved data to be stored.
direct link to this cd32 faq does not work.
hmm, a SHIFT+reload of the website fixed it, but if not:
try faberp.tripod.com - search for CD32 link, next page use link "Amiga CD32 FAQ Part Two".

Last edited by emufan; 20 January 2017 at 11:03.
emufan is offline  
Old 20 January 2017, 14:24   #4
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 37
Posts: 1,229
Can you share it with us?
ancalimon is offline  
Old 22 January 2017, 15:10   #5
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 313
Unfortunately I can't get the save game to work so it's pretty useless. I can post it if you don't mind playing the game in a single run.
gazj82 is offline  
Old 22 January 2017, 15:21   #6
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 313
I guess ENVARC: was hard coded in the CD32 as there is no assign for it on the CD's startup-sequence. I guess non-volatile.library was in rom too. I have tried putting non-volatile library in df0:libs and have assigned that folder to libs: before starting the CD but it still won't work.

I have also assigned ENVARC: to df0: and then created the file df0:sys/nv_location and put a line in it saying "df0:saves"

Has anyone got any ideas?
gazj82 is offline  
Old 22 January 2017, 17:20   #7
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 313
Ok I have got saving and loading working.

Find the adf file simcd32.adf in the zone.

edit the follwing line if df0:s/startup-sequence to point to the location of your simon.iso on one of your hardisks.

Code:
run >nil: sys:SimCD32/SimCD32 dh1:iso/simon.iso
Saved games will be saved on the floppy disk in a folder called saves.
gazj82 is offline  
Old 22 January 2017, 17:59   #8
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 4,546
thanks for posting your solution.
someone should have mentioned that earlier: for example IdeFix and AsimCDFS comes
also with some sort of CD32 emulators. they can be found on the ftp.
emufan is offline  
Old 23 January 2017, 21:24   #9
ancalimon
Supernormal

ancalimon's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Istanbul / Turkey
Age: 37
Posts: 1,229
Quote:
Originally Posted by gazj82 View Post
Ok I have got saving and loading working.

Find the adf file simcd32.adf in the zone.

edit the follwing line if df0:s/startup-sequence to point to the location of your simon.iso on one of your hardisks.

Code:
run >nil: sys:SimCD32/SimCD32 dh1:iso/simon.iso
Saved games will be saved on the floppy disk in a folder called saves.
Thanks a lot!

I'll have a look at the floppy to see how you solved the problem.
ancalimon is offline  
Old 23 January 2017, 22:56   #10
roberthazelby
Amiga user since 1990
 
Join Date: Sep 2005
Location: Bristol, England
Age: 43
Posts: 335
Wow. That's brilliant. Thanks to you I've finally got Simon's CD32 up and running on my 030/50 1200.

The intro was a tiny bit slow, and the speech very occasionally glitchy, but everything ingame seems good. Speed is fine and saving to floppy works a treat.

I wonder if this method would work for other CD32 games?
roberthazelby is offline  
Old 24 January 2017, 00:08   #11
gazj82
Registered User

gazj82's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Cambs / UK
Posts: 313
It should work for some other games. Although I don't think CD audio will work so you might aswell just use WHDLoad. AFAIK there is no WHDload for Simon and it doesn't use CD audio, thats why I went to the trouble of creating this boot disk.
gazj82 is offline  
Old 24 January 2017, 19:21   #12
spannernick
Retro Nuts

spannernick's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: London/UK
Age: 47
Posts: 1,077
Yes it works,Like you seid audio don't work but you can't use Iso and wav anyway but you can use the iso for the games, I have isos on my A1200,did it a long time a go,i have the CD200 on mine as a iso,just couldn't get the save to work on Simon(Thanks for getting it working),I started to use the Amiga CD32 emulator,you can save with that.I am talking about the emulator on the Amiga(its a program with a menu).oh as well had to changed the files system,its was playing the animation on Simon like its was shuddering and speech was stopping for a few seconds,so could use the one that comes with HDtoolbox.I think I used PFS.

Oh and mine boot from the HD and I don't need to use the floppy,I use Amiga Boot Selector to boot the iso games like Simon,Microcosm and Beneath a Steel Sky.the games with audio I use my CD32 thats next to my A600 and A1200,yep all on one desk..

[ Show youtube player ]

more info here.. if you read the thread I am spanner in it..

http://eab.abime.net/showthread.php?t=25833

Last edited by spannernick; 24 January 2017 at 21:35.
spannernick is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting Simon The Sorcerer CD32 to run from an A1200 with HD? Legerdemain support.Games 12 12 June 2015 14:52
WTB: Simon the Sorcerer CD32 mk1 MarketPlace 0 01 October 2008 20:05
Simon the Sorcerer CD32 messyhead request.Old Rare Games 16 18 June 2008 17:17
Simon the Sorcerer Cd32 (talkie) Theformula request.Old Rare Games 6 27 February 2008 22:19
simon the sorcerer cd32.. poppe support.Games 18 20 February 2006 21:39

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 09:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07649 seconds with 15 queries