English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 12 June 2018, 15:07   #441
mark_k
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location:
Posts: 2,961
Yes, I meant Amiga lines. E.g. with line mode double and vertical scaling 3×, there are 12 black monitor pixels at the bottom of the Amiga display area. (Easy way to check is to enable End+F9 colour bars, press Pause then PrtSc, paste into MS Paint.)
mark_k is offline  
Old 12 June 2018, 15:39   #442
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
It looks it does.. Fixed now but I am not yet sure if it causes side-effects.
Toni Wilen is online now  
Old 12 June 2018, 19:55   #443
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
http://www.winuae.net/files/b/winuae_4000b13.7z
http://www.winuae.net/files/b/winuae64_4000b13.7z

Beta 13: (Hopefully final next week)

- Toccata sound was not fully closed when reset/reset and caused crash if new config was loaded and started.
- Returning back to D3D11 fullscreen from GUI didn't automatically recapture mouse. (b12)
- Debugger f <start> <end> was broken.
- Corrupted OSD graphics (if OSD was enabled) and extra dark/bright line was drawn at the bottom of display in lagless D3D11 fullscreen mode after exiting GUI.
- Second to last line was not drawn in lagless mode. Very last line is invisible by design.
- FMOVE and FMOVEM to memory didn't check if destination addressing mode was invalid (PC relative) and didn't generate F-line.
- FMOVE to control register didn't check if more than 1 control register bit was set which is also invalid and should generate F-line.
- FMOVEM to (An)+ and from -(An) are invalid.
- Softfloat FABS and FNEG didn't handle infinity correctly.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 09:42   #444
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
After some reboots with A+A+CTRL or using a reboot shell command WinUAE sometimes freezes with a grey screen, in boot phase, even before the screen goes black and Amiga bootload starts.
Logs: https://nofile.io/f/R8jTHYwPUFm/winuaelog.7z
Used cfg: https://nofile.io/f/QNw8ApnQbJV/Beta+4.0.0.uae
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 10:18   #445
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
After some reboots with A+A+CTRL or using a reboot shell command WinUAE sometimes freezes with a grey screen, in boot phase, even before the screen goes black and Amiga bootload starts.
Logs: https://nofile.io/f/R8jTHYwPUFm/winuaelog.7z
Used cfg: https://nofile.io/f/QNw8ApnQbJV/Beta+4.0.0.uae
Question that needs answer: does it happen with 3.6.x official? This thread is beta only as usual.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 12:02   #446
jdog320
I dunno

jdog320's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Anywhere City
Posts: 171
When booting up a fresh install of Mac OS 7.6.1, there seems to be an extension that's causing a HALT10, though I can't pinpoint which. Tried on both SS and Fusion but same issue persists.
jdog320 is offline  
Old 14 June 2018, 12:20   #447
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Same reply as above.

EDIT: halt10 = supervisor stack pointer pointed to non-existing memory. Almost surely software side-conflict/bug and nothing to do with emulation (or config is something that software didn't expect).

Last edited by Toni Wilen; 14 June 2018 at 13:45.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 14:59   #448
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Question that needs answer: does it happen with 3.6.x official? This thread is beta only as usual.
It starts with 4.0b1.
3.6.10 was ok and I could reboot 100 times without crashes.
Tell me what logs/dumps you need as the task crashes directly without WER requester. Grey screen after Amiga reboot and crashes. Always the same exception code:

Nome dell'applicazione che ha generato l'errore: winuae64.exe, versione: 4.0.0.0, timestamp: 0x5b2007a4
Nome del modulo che ha generato l'errore: ntdll.dll, versione: 10.0.17134.112, timestamp: 0x6529f37c
Codice eccezione: 0xc0000374
Offset errore 0x00000000000f4d1b
ID processo che ha generato l'errore: 0x49e8
Ora di avvio dell'applicazione che ha generato l'errore: 0x01d403cfbc72061f
Percorso dell'applicazione che ha generato l'errore: D:\WinUAE\winuae64.exe
Percorso del modulo che ha generato l'errore: C:\WINDOWS\SYSTEM32\ntdll.dll
ID segnalazione: 39f59d7c-c24b-40df-b7ef-6af3f8f75816
Nome completo pacchetto che ha generato l'errore:
ID applicazione relativo al pacchetto che ha generato l'errore:
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 15:11   #449
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Dump file is needed but only if you can duplicate it without JIT.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 15:20   #450
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
there is no dump file saved in WinUAE dir after (silent) crash
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 15:25   #451
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
there is no dump file saved in WinUAE dir after (silent) crash
Try in windowed mode. EDIT: Make sure nothing is disabled in windows error reporting.

Last edited by Toni Wilen; 14 June 2018 at 15:40.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 17:16   #452
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
No help from window mode for both native & rtg.
WER is ok, but this looks like a Windows vs WinUAE bug, so WinUAE (silently) crashes before the dump, closing also the -log window. From the last log lines:

Code:
54-308 [2600 000-000]: -> -360.000000 270.341614 360.000000 -270.341614 0.957447 0.941957
54-309 [2600 000-000]: Buffer size (752*574) Native
54-311 [2600 000-000]: ActiveHeight: 1080 TotalHeight: 1111 VFreq=75002/1000=75.00Hz HFreq=173320000/2080=83.327KHz
54-311 [2600 000-000]: ActiveHeight: 1080 TotalHeight: 1111 VFreq=75002/1000=75.00Hz HFreq=173320000/2080=83.327KHz
54-311 [2600 000-000]: RTGFREQ: 312*49.9204 = 15575.1680 / 75.0 = 207
54-311 [2600 000-000]: D3D11 Shader and extra textures restored
54-318 [2600 000-001]: TOD HACK reset 50,60 2615,2615
54-322 [2601 169-002]: CPU reset PC=1fffac48 (Zorro III Fast RAM)..
54-322 [2601 169-002]: clipboard: reset (1008c5c0)
I tried to disable shared clipboard but nothing changed.
0xc0000374 from the net looks like an heap corruption...
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 21:40   #453
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
@Toni
Found the culprit!
I use in my WB env: Devs/DOSDrivers/CD0 loaded on startup, containing the following CD0: mountlist:
Code:
/***************************************************************/
/*  CacheCDFS mountlist entry © 1993 Elaborate Bytes, O. Kastl */
/***************************************************************/
	FileSystem     = L:CacheCDFS /* The name of the game */
	Device         = "uaescsi.device" /* Name of exec device driver */
	Unit           = 0 /* exec device unit */
	Flags          = 0 /* OpenDevice flags */
	BlocksPerTrack = 1 /* Unused */
	BlockSize      = 2048 /* True, but unused */
	Mask           = 0xffffffff /* Memory mask for direct read */
    MaxTransfer    = 0xffffffff /* Maximum amount of bytes for direct read */
	Reserved       = 0 /* Unused */
	Interleave     = 0 /* Unused */
	LowCyl         = 0 /* Unused */
	HighCyl        = 0 /* Unused */
	Surfaces       = 1 /* Unused */
	Buffers        = 8 /* Number of cache lines */
	BufMemType     = 0 /* MEMF_PUBLIC|MEMF_24BITDMA */
	BootPri        = 2 /* Boot priority for MountCD */
	GlobVec        = -1 /* Do not change! */
	Mount          = 1 /* Mount it immediately */
	Priority       = 10 /* Priority of FileSystem task */
	DosType        = 0x43443031 /* Currently unused */
	StackSize      = 4096 /* Minimum stack required is 3000! */
	Control        = "MD=16 LC=1 DC=1 S L LV AL LFC=1 HR=.rsrc Q AUDIO=S:BatchFiles/StartCDAudioProgRX"
   /* The Control field is for special adjustments */
   /* L/S convert all file/volume names to lowercase */
   /* LV/S convert volume names to lowercase */
   /* AL/S Auto-Lower converts only non-Amiga CDs */
   /* LFC/N start converting at this character */
   /* LC/N/A number of blocks per cache line */
   /* DC/N/A number of cache lines for the data cache */
   /* MD/N/A number of blocks, when starting direct read, not using */
   /*        the cache. 0 will be a reasonable default (LC*DC+1) */
   /* S/S Do SCSI direct commands, no Trackdisk like commands! */
   /* NC/S Do NOT use TD_ADDCHANGEINT, poll for DiskChange! */
   /* M/S Issue a TD_MOTOR (OFF) command after read */
For some reason this causes big issues here, but only on subsequent WB reboots (never on very first boot). At reboot and in normal Windows usage, sometimes, I can actually hear the drive like "reactivating": usual Intel power state hack…
Maybe this causes some problems to WinUAE and device emulation.


Attached CD0 and CacheCDFS required for CD0: https://nofile.io/f/fYvRAV88o9n/xToni.zip
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 22:03   #454
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
I can't duplicate. Does it still happen if you remove dosdriver mounting from startup-sequence and manually mount it after WB has booted? (shell "mount cd0:"?)

Run with -log -logflush -scsilog -scsiemulog command line parameters and attach the log after crash.
Toni Wilen is online now  
Old 14 June 2018, 22:23   #455
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
No, can't reproduce if I mount it manually by double-click every time after WB boot and I don't leave it in DEVS:DOSDrivers.
The log window output is the same saved in the winuaelog.txt file? Because I don't have the time to collect it since WinUAE suddenly crashes silently closing that log with no .dmp file either…


EDIT:
Adding a Wait 1 in my sseq before the mount is a valid workaround and WinUAE won't hang anymore: seems a too fast loading can cause the issue, even with JIT off.
Code:
My Startup-Sequence

...
BindDrivers
Wait 1
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

;IF EXISTS DEVS:Monitors
;  IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
;    DEVS:Monitors/VGAOnly
;  EndIF
;  C:List >NIL:  DEVS:Monitors/~(#?.info) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
;  Execute T:M
;  C:Delete >NIL: T:M
;EndIF

LoadMonDrvs  
...
EDIT2:
never mind, WinUAE crashed on A+A+CTRL again from WB (but never using the shell cmd!?) :(

EDIT3:
aargh! 1/30+ crashed after reboot even when CD0: gets started manually (checked with a loop script)

EDIT4:
in short: it won't EVER crash only when NOT using CD0:, I'm almost sure it's a Intel hack's powersaving side effect. Maybe rebooting WinUAE finds the device in a strange status or simply slow to kick-in and crashes...

Last edited by hexaae; 15 June 2018 at 01:47.
hexaae is offline  
Old 14 June 2018, 23:05   #456
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 39
Posts: 1,592
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
Quote:
Originally Posted by jdog320 View Post
When booting up a fresh install of Mac OS 7.6.1, there seems to be an extension that's causing a HALT10, though I can't pinpoint which. Tried on both SS and Fusion but same issue persists.
I believe its the Appleshare Extension that needs removing to boot 7.6.1 properly. It does happen on real hardware as well so not really emu related.
Mad-Matt is offline  
Old 15 June 2018, 10:01   #457
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
No, can't reproduce if I mount it manually by double-click every time after WB boot and I don't leave it in DEVSOSDrivers.
The log window output is the same saved in the winuaelog.txt file? Because I don't have the time to collect it since WinUAE suddenly crashes silently closing that log with no .dmp file either…
-logflush flushed file to disk after each file so crash won't cause lost log messages.

It could be driver/drive issue too but lets try some more debugging:

- does it happen if you have CD in drive?
- does it happen if you use CD image? (Harddrives/CD panel: select image file, not CD drive letter)
- If you have some virtual CD program (that simulates true CD drive, Windows' own isn't good enough): does same happen if you use it instead of real drive?
- when you added delay to startup-sequence, does it reduce crashes if delay is at the end of s-s or just before loadwb? (Trying to find out if it is WB that does something with the CD or some other program in s-s)

400b1 does not have any CD access related changes which makes this as weird as your older sound/slowdown issue..
Toni Wilen is online now  
Old 15 June 2018, 10:15   #458
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Using from shell or WHDLoad installer very small values for JIT cache (e.g. uae-configuration cachesize 8) makes WinUAE 4.0 beta freeze and 3.6.1 popup error "Couldn't allocate pool size!"... Maybe it's better to add some safe checks? Must be a multiply of <n> (?) or the whole range between 0-max is allowed?

EDIT: what about the single line option to control direct/indirect JIT CACHE (e.g. uae-configuration comp_trust direct/indirect)?

Last edited by hexaae; 15 June 2018 at 14:00.
hexaae is offline  
Old 15 June 2018, 14:22   #459
hexaae
Registered User
hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 42
Posts: 1,112
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
-logflush flushed file to disk after each file so crash won't cause lost log messages.

It could be driver/drive issue too but lets try some more debugging:

1 does it happen if you have CD in drive?
2 does it happen if you use CD image? (Harddrives/CD panel: select image file, not CD drive letter)
3 If you have some virtual CD program (that simulates true CD drive, Windows' own isn't good enough): does same happen if you use it instead of real drive?
4 when you added delay to startup-sequence, does it reduce crashes if delay is at the end of s-s or just before loadwb? (Trying to find out if it is WB that does something with the CD or some other program in s-s)

400b1 does not have any CD access related changes which makes this as weird as your older sound/slowdown issue..
Before we start, notice I use these settings in WinUAE:



1: yes, still happens
2: yes, still happens
3: I don't use them. Before Win7/10 I used WinCDEmu… Should I try creating a virtual CD drive letter, then in WinUAE assign ("Add SCSI/IDE CD Drive" button) a CD drive to it, and mount it from Amiga mountlist?
4: only slightly alleviate the problem but after many attempts still happens. Reduces the chances a little bit, doesn't matter where I put it in my SSeq.

Another strange thing, it ALWAYS crashes if:
- after very first boot with CD0: in DEVS:DOSDrivers
- I use A+A+CTRL to reboot
In this case WB looks freezed for a couple of secs and WinUAE silently crashes, not even reboot + grey screen attempt. A C:reboot cmd from shell instead will trigger reboot + the grey screen etc.

Last edited by hexaae; 15 June 2018 at 14:42.
hexaae is offline  
Old 15 June 2018, 15:04   #460
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,919
Ok, so it is not CD drive related if CD image does the same. Log using above command line (-log -logflush -scsilog -scsiemulog) would be really useful because it is most likely some SCSI command that does something bad.
Toni Wilen is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE 3.2.2 beta series Toni Wilen support.WinUAE 21 20 December 2015 17:35
WinUAE 3.1.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 305 06 June 2015 23:25
WinUAE 2.3.3 beta series Toni Wilen support.WinUAE 124 17 September 2011 15:48
WinUAE 2.0.0 beta series Toni Wilen support.WinUAE 445 13 December 2009 14:46
WinUAE 1.6.1 beta series Toni Wilen support.WinUAE 54 18 June 2009 11:05

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.34704 seconds with 16 queries