English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 02 February 2007, 10:22   #1
Gooberslot
 
Posts: n/a
Problem with WinUAE and booting from floppy

Starting from version 1.3.2 if I use a 3.1 rom and set the cpu to "fastest possible, but maintain chipset timing" it won't boot from the floppy. It works fine when using 1.3 though. Version 1.3.1 is the last version that seems to work right for me under these conditions.
 
AdSense AdSense  
Old 02 February 2007, 11:39   #2
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 5,878
Wow, that is weird, doesn't happen here. Which CPU did you select?
StingRay is offline  
Old 03 February 2007, 10:59   #3
Gooberslot
 
Posts: n/a
68000
 
Old 03 February 2007, 12:17   #4
Paul
RIP Friends
Paul's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: UK
Posts: 2,157
Works fine here with Winuae 1.4.0 public beta 4

Maybe it's because you are using the wrong kickstart 3 ROM for the 68000 CPU setting?

Works with: KS ROM v3.1 (A500,A600,A2000) rev 40.63 (512k)

When using KS ROM v3.1 (A1200) rev 40.68 (512k) I get message alert saying The selected system ROM requires a 68EC020 or higher CPU
Paul is offline  
Old 05 February 2007, 02:52   #5
Gooberslot
 
Posts: n/a
Well, I tested it again and now it's working. The difference: I recently upgraded my CPU. Before I was using a Celeron 900mhz and now I'm using a Celeron 1.2ghz. I guess it's a bug that only shows up when using a cpu below a certain speed.
 
Old 07 February 2007, 09:02   #6
Gooberslot
 
Posts: n/a
Well I'm an idiot and it's still not working. I forgot I had the old version (1.3.1) installed, that's why it was working. I tried the new version again and it still doesn't work.

I just did some more testing and it seems that it only doesn't work with the 68000 and 68010 cpu's. Every other cpu combination seems to work. Checking the "more compatible" option does nothing.

BTW, I'm using kickstart version 40.63
 
Old 07 February 2007, 11:28   #7
Paul
RIP Friends
Paul's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: UK
Posts: 2,157
Ah got Winuae to reproduce problem...so it's not just you

Code:
2007-02-07 10:08:45
45-765: Resetting frame rate hack
45-781 [1 226x312]: Illegal instruction: 4e7b at 00F80C38 -> 00F80CC0
45-843 [4 226x312]: MOTORDELAY! fc018e
45-843 [4 226x312]: MOTORDELAY! fc018e
Steps to reproduce:

load winuae
Select quickstart config A500/A2000, most common for easiness
Move the Compatibility vs Required CPU Power slider one setting to the right from Best Compatibility
Goto ROM properties and select kickstart 3 version 40.63 ROM
Goto CPU properties and select fastest possible, but maintain chipset timing
Insert e.g. workbench disk in DF0: and click start

But all works fine with same cong, when you set CPU properties to Match A500 speed which should be the setting to use for the 68000 CPU anyway AFAIK

Last edited by Paul; 07 February 2007 at 11:33.
Paul is offline  
Old 07 February 2007, 16:08   #8
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,174
Confirmed (and finally post with all important pieces collected in one post, thanks Paul)

It is caused by floppy hack needed by one or two games, it was already only enabled when CPU was set to 68000 or 68010 but I forgot about fastest possible setting.

In next version hack is only enabled if speed is set to A500.
Toni Wilen is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A 1200 not booting from some floppy's Quiet_Man New to Emulation or Amiga scene 4 31 December 2011 20:41
Booting from an external floppy drive? Dreedo support.Hardware 8 09 November 2011 21:30
Booting Floppy Images Anakirob support.Other 2 27 May 2011 10:07
WB 3.x: Problems in booting up WB w/all floppy drives off andreas support.Apps 2 27 September 2006 13:27
Floppy question about booting. DeltaWolf7 support.Hardware 3 04 September 2002 06:13

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.07478 seconds with 15 queries