English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Games

 
 
Thread Tools
Old 16 January 2020, 19:24   #1
dschallock
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: Northern California
Posts: 92
games on an 060 accelerated Amiga

Having trouble getting many running on an Amiga 3000T with a Cyberstorm 060 accelerator installed along with 80 megs of fast ram and 2 megs of chip ram. OS is 3.1.4

WHDLoad is the obvious fix and I am very grateful for that, but there are newly developed titles that I buy, to support the development and of course to play them, and those titles are not in WHDload and they never seem to work.

The new-ish titles I am talking about at the moment are:

Riveraid reloaded
Worthy
Tales of Gorluth

I can't get any of these to load.
Even Riverraid and Worthy which have bootable floppies won't work when I boot from the floppies.

Is it my accelerator board/060 CPU that is causing this?
Is there a common way of making most games work with this sort of configuration?

Thanks for helping.
Dan
dschallock is offline  
Old 16 January 2020, 20:00   #2
zipper
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: finland
Posts: 1,579
I had all kinds of problems with my A500T/060 or A4000T/CSPPC/060. One by one dropping first 060 spesific caches, then data cache, perhaps setting VBR to zero did solve some gaming problems. And closing internet connection when WHDLoading.
zipper is offline  
Old 16 January 2020, 20:12   #3
malko
Ex nihilo nihil

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 2,687
You can try to PM :
- alpine9000 regarding Worthy
- Alpha One regarding River Raid Reloaded
- viddi regarding the Gorluth séries.

and ask them if their games are intended to run on a 060 ?
malko is offline  
Old 16 January 2020, 20:19   #4
viddi
Moderator

viddi's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Germany
Age: 40
Posts: 3,685
Gorluth works fine on 060.
The problem might be OS 3.1.4!
viddi is offline  
Old 16 January 2020, 21:53   #5
dschallock
Registered User

 
Join Date: Jul 2016
Location: Northern California
Posts: 92
Quote:
Originally Posted by zipper View Post
I had all kinds of problems with my A500T/060 or A4000T/CSPPC/060. One by one dropping first 060 spesific caches, then data cache, perhaps setting VBR to zero did solve some gaming problems. And closing internet connection when WHDLoading.
What program would you use to drop these cashes and what not before loading one of these games?
dschallock is offline  
Old 16 January 2020, 23:02   #6
jotd
This cat is no more
jotd's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: FRANCE
Age: 48
Posts: 3,691
whdload has a built-in unsupported instructions patch for instructions that were removed from the 68060 (the most known being MOVEP). 68060.library does the same, so if the game is using the OS and is HD installable, it shouldn't be a problem.

By booting a game from floppy, you can be sure that those patches aren't active so it could crash if such instructions are used (ex: Speedball 2). This can probably be debugged using WinUAE.

But VBR is set to zero when booting from floppy. Caches can also be disabled in early startup.

Note that you can disable Phase 5 boards by pressing a key at startup. 68060 Phase 5 board can be disabled by pressing "2" on startup while rainbow screen is showing.
jotd is offline  
Old 17 January 2020, 02:45   #7
TjLaZer
Registered User
TjLaZer's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Tacoma, WA USA
Age: 48
Posts: 1,573
Try the tool Embedder II. On Aminet. You run the tool then the name of the exe of the game in a Shell. It helps run stuff on 040/060's. ie Embedder Game.exe
TjLaZer is offline  
Old 17 January 2020, 09:05   #8
StingRay
move.l #$c0ff33,throat

StingRay's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Berlin/Joymoney
Posts: 6,381
Quote:
Originally Posted by dschallock View Post
The new-ish titles I am talking about at the moment are:

Riveraid reloaded
Worthy
Tales of Gorluth

I can't get any of these to load.

What does "I can't get any of these to load" mean exactly? What happens when you try to load these games?
StingRay is offline  
Old 17 January 2020, 11:30   #9
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,062
Quote:
Originally Posted by TjLaZer View Post
Try the tool Embedder II. On Aminet. You run the tool then the name of the exe of the game in a Shell. It helps run stuff on 040/060's. ie Embedder Game.exe

hooverphonique is offline  
Old 17 January 2020, 13:55   #10
AmigaHope
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: New Sandusky
Posts: 572
The best degrader I remember using is TUDE, which fixed almost all of my problems on my A4000/060 before WHDLoad came out:

http://m68k.aminet.net/package/util/misc/TUDE

However you can of course always go back to Chris Hames' classic Degrader, the one that started it all:

http://aminet.net/package/util/misc/Degrader
AmigaHope is offline  
Old 17 January 2020, 14:54   #11
Photon
Moderator

Photon's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Eksjö / Sweden
Posts: 4,818
I assume these 3 games support NTSC (if you're playing them on an NTSC Amiga). Normally, the early boot screen supports degrading options (primarily: chipset), and normally, the relevant caches are off until the accelerator software or CPU command is run. Your rig is more compatible with games written for A500 or A1200 if they're off. Maybe the CyberStorm is different, but I don't think so.
Photon is offline  
Old 17 January 2020, 16:00   #12
Exodous
Registered User

 
Join Date: Sep 2019
Location: Leicester / England
Posts: 36
You could also try my "baby"

http://aminet.net/package/util/misc/bootute_v2.7

EDIT: Don't bother with the one on TOSEC. It was never released on floppy and the hacked keyfile included actually made it work less than the trial version. The version above is not limited in any way and is 100% functional.

Last edited by Exodous; 17 January 2020 at 16:01. Reason: Link went funny when pasted in
Exodous is offline  
Old 18 January 2020, 14:36   #13
Hanzi
Registered User
Hanzi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Denmark
Age: 66
Posts: 75
Have the same problem in AMIGASYS4 with 68060 processor. WHDLoad just close down with a error code wich differs from game to game. Some games works though.
Hanzi is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current IDE or Compact Flash solutions for accelerated Amiga 2000 MoreBITS support.Hardware 2 17 November 2014 22:17
Powerful PSU for Accelerated A1200 crocked request.Other 13 30 September 2014 04:52
Best games for accelerated Amigas desiv support.Games 36 18 August 2011 19:46
NV1 PC accelerated games for Diamond Edge 3D keropi Retrogaming General Discussion 14 28 February 2009 19:21
Xopa and accelerated Amigas Iznougoud support.Hardware 1 25 December 2008 02:17

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.12842 seconds with 15 queries