English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 10 October 2019, 12:03   #1
zzap64
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: Ireland
Posts: 18
Installing Workbench 3.0 onto a HD

Am I right in thinking that "installing" WB3.0 basically means copying over each disk into the System boot partition?


I was using the tool from Amiga Kit on the OS-Install disk, but it seems to be copying rather than installing.


For example, the fonts from the fonts floppy are just all over the parent directory of System, seems ugly, but I can't remember if that's how thing where / looked back in 1993!


Also, do I need to have KS3.1 to install WB3.1?


I'm looking to build a clean system for a WHDLoad install and thinking of buying KS 3.1.4 and WB 3.1.4, but really, is there much of a need to do that?

p.s. Thread should probably be moved to support->other.

Thanks!

Last edited by zzap64; 10 October 2019 at 12:10. Reason: added bit about moving thread
zzap64 is offline  
Old 10 October 2019, 12:44   #2
DamienD
Global Moderator

DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 43
Posts: 15,465
Quote:
Originally Posted by zzap64 View Post
Am I right in thinking that "installing" WB3.0 basically means copying over each disk into the System boot partition?
No, you need to format / partition the .HDF and then install Workbench properly using the installer; not just copy the files from disks.
DamienD is offline  
Old 10 October 2019, 12:53   #3
zzap64
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: Ireland
Posts: 18
I did use the HDInstTools program, so that is doing more than just copying? Should the fonts all just be in the root directory though?

I am using an actual A1200 BTW.
zzap64 is offline  
Old 10 October 2019, 13:00   #4
zzap64
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: Ireland
Posts: 18
Booted up my A1200 just now and I think I just used the "copy disks" option from within HDInstTools after formatting the drives.

I see there is a OS-Install program in the "c" folder of the OS-Install disk, so I guess I should go again and try using that. I don't think I used that already.... but not actually sure! :-o
zzap64 is offline  
Old 10 October 2019, 13:47   #5
Hewitson
Registered User
Hewitson's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Melbourne, Australia
Age: 37
Posts: 3,377
Why are you not using the Installer on the Install disk?

WB 3.1 generally works fine on KS 3.0.
Hewitson is offline  
Old 10 October 2019, 14:01   #6
zzap64
Registered User

 
Join Date: Aug 2017
Location: Ireland
Posts: 18
I don't have an install disk for WB 3.0. I do have one for WB3.1 but it's in ADF format, so was looking for an easier method first before trying to convert and get that over to the Amiga.

I think I have found the solution now anyway:

Booted from the WB3.0 disk. Inserted the OS-Install disk from AmigaKit. Loaded c/OS-Install and that did all the correct installation.

If I booted form the OS-Install disk, it tried to copy to an non existing device.

No more font files all over the root folder so it looks good.
zzap64 is offline  
Old 10 October 2019, 17:41   #7
Daedalus
Registered User

Daedalus's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Dublin, then Glasgow
Posts: 4,285
You can get away with copying the various files across, but there are a few subtle differences when installed using the proper installer. For instance, the installer will back up older versions of files it finds already installed, and will automatically copy across various items from storage and Locale to their active locations based on your installer choices. HDToolbox will be missing as well, and IIRC there were a couple of minor changes to the S:Startup-sequence, but in general there's nothing magical about the install that can't be done by hand if you understand the OS file structure.
Daedalus is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing Diskmaster2 on Workbench 3.1 Sadface support.Apps 1 03 February 2011 16:46
Installing Workbench Muerto request.Other 1 17 February 2008 15:37
Help installing workbench onto a hardfile mexon support.WinUAE 4 22 May 2007 20:55
Installing Workbench 3.1 Keiko Hiraoka New to Emulation or Amiga scene 2 04 September 2006 10:42
Installing Workbench 3.1 Hicks New to Emulation or Amiga scene 1 05 January 2003 20:45

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.06548 seconds with 15 queries