English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Other

 
 
Thread Tools
Old 14 May 2020, 11:37   #1
BarryB
Amigaholic

 
Join Date: Dec 2009
Location: UK
Posts: 3,303
Bootable Diskspare Floppy?

Just wondering if it's technically possible to make a Diskspare floppy bootable or is that simply not possible?
BarryB is offline  
Old 14 May 2020, 11:43   #2
ppill
CON: artist
ppill's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Poland
Age: 39
Posts: 1,217
Quote:
Originally Posted by BarryB View Post
Just wondering if it's technically possible to make a Diskspare floppy bootable or is that simply not possible?
Only via rad: so not really booting from it exactly.
ppill is offline  
Old 14 May 2020, 11:51   #3
musashi5150
move.w #$4489,$dff07e
musashi5150's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Norfolk, UK
Age: 38
Posts: 2,307
It's probably feasible to make a dual format floppy with a small OFS/FFS section that can be booted, setup Diskspare and hand over control to the newly mounted device. Bootblock, rootblock etc would have to be tweaked as necessary.

But you'd have to really WANT to Could be a fun task just for the hell of it.
musashi5150 is offline  
Old 14 May 2020, 12:54   #4
BarryB
Amigaholic

 
Join Date: Dec 2009
Location: UK
Posts: 3,303
Quote:
Originally Posted by musashi5150 View Post
It's probably feasible to make a dual format floppy with a small OFS/FFS section that can be booted, setup Diskspare and hand over control to the newly mounted device. Bootblock, rootblock etc would have to be tweaked as necessary.

But you'd have to really WANT to Could be a fun task just for the hell of it.
That's what I was thinking, but no idea how to do it! Something like tracks 0-1 as standard 11 blocks + bootblock so the Amiga will recognise the disk and somehow mount diskspare to use the rest?
BarryB is offline  
Old 14 May 2020, 21:20   #5
Retro1234
Banned

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,643
Someone did it with Xfloppy it's like Diskspare, seems like you'd need to split it into three maybe 4 ? partitions Track 1- AmigaDos BootBlock, Track 40 - AmigaDos with your commands and Mountlist etc, and the rest DiskSpare.
Retro1234 is offline  
Old 14 May 2020, 21:51   #6
BarryB
Amigaholic

 
Join Date: Dec 2009
Location: UK
Posts: 3,303
Yeah, forgot the important track 40! Was xfloppy was ever finished, the one on aminet is buggy and prone to read/write errors!
BarryB is offline  
Old 14 May 2020, 23:19   #7
Retro1234
Banned

Retro1234's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: 5150
Posts: 4,643
I don't think so but a member who is now banned put a Hard Drive version of B.C. Kid on 1 floppy to prove 1 floppy version using XFloppy.
Retro1234 is offline  
Old 15 May 2020, 12:30   #8
BarryB
Amigaholic

 
Join Date: Dec 2009
Location: UK
Posts: 3,303
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
I don't think so but a member who is now banned put a Hard Drive version of B.C. Kid on 1 floppy to prove 1 floppy version using XFloppy.
Was that post on EAB? xfloppy doesn't contain an example mountlist but I guess it will be the same as diskspare, only mountable under workbench unless the disk is setup to boot lke mushasi said!
BarryB is offline  
Old 15 May 2020, 15:22   #9
hooverphonique
ex. demoscener "Bigmama"

 
Join Date: Jun 2012
Location: Fyn / Denmark
Posts: 1,096
Quote:
Originally Posted by Retro1234 View Post
Someone did it with Xfloppy it's like Diskspare, seems like you'd need to split it into three maybe 4 ? partitions Track 1- AmigaDos BootBlock, Track 40 - AmigaDos with your commands and Mountlist etc, and the rest DiskSpare.
The block number of the root block (normally 880) is in the bootblock though - is this not honoured by AmigaDOS, so you could put the root block on track 0?
hooverphonique is offline  
Old 15 May 2020, 17:59   #10
Phantasm
Not a Rebel anymore
Phantasm's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Age: 47
Posts: 327
i'm pretty sure its not
Phantasm is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Make DH0 bootable from Workbench 3.1 floppy instal mitchec support.FS-UAE 12 10 October 2019 23:02
A script to create a bootable floppy from Blitz Basic 2 iso TenLeftFingers support.Apps 17 20 November 2016 21:09
Help: Bootable floppy with 1MB of text as Amiga Guide? TenLeftFingers support.Apps 25 17 November 2016 00:39
How to create a bootable floppy disk for Amiga? UK-Wobbie support.Apps 3 25 November 2011 19:03
Simply bootable floppy disk JackTheKnife New to Emulation or Amiga scene 6 21 December 2008 00:38

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 22:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.10859 seconds with 14 queries