English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > New to Emulation or Amiga scene

 
 
Thread Tools
Old 04 May 2012, 22:12   #1
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Slowdown Amiga 4000D

System is 4000D/030 and ClassicWB 3.9 i have very big slowdown if i start any program WHLoad text for example is loading in cut's very very slow.
I try to remove all cards and daughterboard swap all memory modules. no help.
If i conecct hard disk to WinUAE si working fine no problems...
I find on search at there can be trouble with Cyberbugfix than i disabled in C by clicking on disable file? But stil same slowdown....
Maybe iu have to disable some other software in system startup sequence?
Any help is appreciated.
Thanks
amigatv is offline  
AdSense AdSense  
Old 04 May 2012, 22:36   #2
mfilos
Paranoid Amigoid

mfilos's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Athens/Greece
Age: 35
Posts: 1,527
Send a message via Yahoo to mfilos Send a message via Skype™ to mfilos
030's aren't the best experience for OS3.9. If you tinker it a bit, you can see some ok responsive system but nothing compared to an 040 or 060.

Also, don't compare a real Amiga with WinUAE as both the disk access and performance is way more better on the PC (unless you use Cycle exact config).

I'd suggest disabling every component for starters, leaving only enabled the Fblit/Ftext, BlazeWCP, IconBeFast and tell us what you think.
mfilos is offline  
Old 06 May 2012, 18:38   #3
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Here is my startup sequence what i should remove turn off?
Maybe is there some hidden (for me) problem?

;ClassicWB Startup-Sequence
;--------------------------
;OS39

;Start OS3.9 Checks
C:LoadModule Devs:scsi.device >NIL:
IF EXISTS C:SquirrelSCSI
C:SquirrelSCSI
EndIF
Set SCSIUpdate 1
;IF EXISTS C:IDEFix
;C:IDEFix
;Set SCSIUpdate 0
;EndIF
IF EXISTS SYS:Expansion/XSurfIDE
Set SCSIUpdate 0
EndIF
IF EXISTS SYS:Prefs/Env-Archive/NOSCSIUPDATE
Set SCSIUpdate 0
EndIf
;IF $SCSIUpdate EQ 1
;C:SetPatch QUIET
;ELSE
C:SetPatch SKIPROMMODULES "scsi.device" QUIET
;EndIF
Unset SCSIUpdate
;End OS3.9 Checks

C:GetMouseInput LOCAL

IF $MouseInput EQ 1
Unset MouseInput
C:Assign >NIL: ENV: RAM:
C:Assign >NIL: T: RAM:
C:Execute S:Maxmem-Sequence
EndCLI >NIL:
EndIF

IF $MouseInput EQ 2
Unset MouseInput
C:Execute S:Bootmenu-Sequence
EndCLI >NIL:
EndIF

Unset MouseInput

IF EXISTS C:StackAttack
C:StackAttack
EndIF

C:Version >NIL:
FailAt 21

IF EXISTS SYS:WBstartupD
C:Rename >NIL: SYS:WBStartup SYS:WBStartupM
C:Rename >NIL: SYS:WBStartupD SYS:WBStartup
EndIF

Resident >NIL: C:IconX PURE
Resident >NIL: C:WBRun PURE
Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE
Resident >NIL: C:SetEnv PURE REPLACE

IF EXISTS L:env-handler
C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards
L:env-handler
ELSE
C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ
Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
EndIF

Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

IF EXISTS C:BlazeWCP
C:BlazeWCP
EndIF

IF EXISTS SYS:System/FBlit/FBlit
SYS:System/FBlit/FBlit
SYS:System/FBlit/FText
EndIF

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVSOSDrivers/~(#?.info)

C:LoadMonDrvs

SetEnv Language "english"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

;IF EXISTS C:CyberBugFix
;C:CyberBugFix
;EndIF

;IF EXISTS C:IconBeFast
;C:IconBeFast 0
;EndIF

C:AddDataTypes REFRESH QUIET
IF EXISTS SYS:System/VPrefs/VisualPrefs
Run > NIL: SYS:System/VPrefs/VisualPrefs
EndIF
C:IPrefs
SYS:System/FPalette/FPPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

SYS:System/REXXMast >NIL:

IF EXISTS S:User-Startup
Execute S:User-Startup
EndIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

IF EXISTS C:StackAttack
C:StackAttack AUTO
EndIF

C:LoadWB

EndCLI >NIL:
amigatv is offline  
Old 06 May 2012, 18:49   #4
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 34
Posts: 5,780
Send a message via MSN to fitzsteve
All features of Classic Workbench can be turned on/off from within the menu's from inside the OS, take a look at the documentation on the Classic Workbench site or look for Setting/Components/ under the right click menu, I forget the exact route off hand but you should be able to find it.

Steve.
fitzsteve is offline  
Old 06 May 2012, 18:51   #5
duga
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sweden
Posts: 290
Are you using squirrel-scsi?
duga is offline  
Old 06 May 2012, 18:55   #6
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Quote:
Originally Posted by duga View Post
Are you using squirrel-scsi?
Hmm don't know. I guess No, using normal IDE for HDD
amigatv is offline  
Old 06 May 2012, 18:56   #7
duga
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sweden
Posts: 290
Then you can comment it out like this:

;IF EXISTS C:SquirrelSCSI
;C:SquirrelSCSI
;EndIF
duga is offline  
Old 06 May 2012, 19:01   #8
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 34
Posts: 5,780
Send a message via MSN to fitzsteve
Classic workbench uses these IF Exists commands, but of course the driver only loads if that device/driver exists so you don't need to comment it out
fitzsteve is offline  
Old 06 May 2012, 20:35   #9
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
So what is minimum for start in my startup sequence?
amigatv is offline  
Old 06 May 2012, 20:48   #10
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Quote:
Originally Posted by mfilos View Post
030's aren't the best experience for OS3.9. If you tinker it a bit, you can see some ok responsive system but nothing compared to an 040 or 060.

Also, don't compare a real Amiga with WinUAE as both the disk access and performance is way more better on the PC (unless you use Cycle exact config).

I'd suggest disabling every component for starters, leaving only enabled the Fblit/Ftext, BlazeWCP, IconBeFast and tell us what you think.

But i have Picasso IV and have same problems i think that help to 030 to work and render faster?
amigatv is offline  
Old 07 May 2012, 05:13   #11
magnetic
Banned
 
Join Date: Oct 2010
Location: Los Angeles, USA
Posts: 244
with an 030 and a4000 with picasso iv OS 3.9 runs great. Dont know why people are always telling guys its not usable... its just not factual. Classic wb should run even faster due to patches.
magnetic is offline  
Old 07 May 2012, 08:12   #12
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
And i forget 030 is cloacked att 033mhz by Cosmos.
amigatv is offline  
Old 07 May 2012, 13:42   #13
Galahad/FLT
Going nowhere

Galahad/FLT's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: United Kingdom
Age: 41
Posts: 5,541
You sure its not Buster chip problems? Some revisions of the Buster chip caused bus errors.

Amikit should be able to advise on that.
Galahad/FLT is offline  
Old 07 May 2012, 17:32   #14
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
I don't know if is buster... trying to findout what is ? My buster is rev 09...

Last edited by amigatv; 07 May 2012 at 19:10.
amigatv is offline  
Old 07 May 2012, 22:34   #15
duga
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sweden
Posts: 290
Quote:
Originally Posted by fitzsteve View Post
Classic workbench uses these IF Exists commands, but of course the driver only loads if that device/driver exists so you don't need to comment it out
Yes, but IF he happens to have the squirrelscsi in C:...
duga is offline  
Old 07 May 2012, 22:42   #16
fitzsteve
Professional slacker!
fitzsteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kent, UK
Age: 34
Posts: 5,780
Send a message via MSN to fitzsteve
Quote:
Originally Posted by duga View Post
Yes, but IF he happens to have the squirrelscsi in C:...
Why would he have Squirrell Drivers if he has an A4000?
fitzsteve is offline  
Old 08 May 2012, 09:47   #17
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
I just check no squirrel drivers in C
Stil waiting for some help to solve this issue...
amigatv is offline  
Old 09 May 2012, 21:44   #18
TTD
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Location: Copenhagen/Denmark
Posts: 117
Send a message via MSN to TTD
Is the text showing only on WHDLoad text and not other programs?

Is your WHDLoad registred or unregistred version?
I think I can remember non regged WHDLoad have slow text when beginning a demo/game, I think it try to find the key but fails.
TTD is offline  
Old 10 May 2012, 19:38   #19
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Its not just WHDload all programs working in cuts like 10 sec working than stop ...
Paintshop trying to draw circle you get half than straght line.... something is stopping processor or i dont know....But Demos from WHDload work without that trouble...
amigatv is offline  
Old 10 February 2013, 09:44   #20
amigatv
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: Sthm/Sweden
Posts: 57
Problem solved after almost 1 year Yep i was using a1200 instead..
It is LimpidClock by Tom making slowdown and that is bug

Other programs, especially games, shortly freeze every second
Reduce LimpidClock's task priority below 0.

nah
amigatv is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amiga 4000d mal101 support.Hardware 10 21 May 2013 07:12
FS: Amiga 4000D (1 of 2) r.cade MarketPlace 2 21 August 2012 19:35
Swos 96 Slowdown with a PPC equipped Amiga portarinos project.WHDLoad 7 18 January 2012 22:14
Amiga 4000D usb ps/2 heALer support.Hardware 2 10 November 2010 12:00
Problems With My Amiga 4000d, Anyone Can Help? piemmeweb support.Hardware 8 12 August 2009 23:58

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20087 seconds with 13 queries