English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.FS-UAE

 
 
Thread Tools
Old 14 April 2012, 22:38   #1
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Thumbs up FS-UAE Developement Series 1.1.x - "Freeze/Crash Issue (Intel GMA X3100)"

Hi FS-UAE users!

I've found another issue that occurs using FS-UAE 1.1.2 and later.

The emulator freezes:
-when it has just been started (black screen/about 5 seconds)
-when the F12 key is pressed for the first time (freeze during 4 seconds)
-when the FS-UAE window has been minimized and restored (freeze and crash)

System:

-CPU: Core2Duo/2.40 Ghz
-CHIPSET: i965
-RAM: 2GB
-OS: Windows XP SP3
-GPU: Intel GMA X3100 (128MB/Shared memory) - Driver V6.14.10.5218
-What else?

OpenGL compatibility (Intel):
http://www.intel.com/support/graphics/sb/cs-010479.htm

Test version (1.1.5 - Freeze/Crash issue partially fixed):
http://fengestad.no/fs-uae/files/fs-...t1-windows.zip

FS-UAE version 1.1.2:
* You can also configure parallel port joysticks from the menu now.
* Show CD-CDROM drive selector in GUI (for all Amiga models) if CD-ROM drive is enabled.
* Cloanto ROMs are now properly scanned on startup. No need to specify kickstart_file unless you want to use a non-standard kickstart.
* Choice between soft and hard reset when choosing "Amiga Reset"; also gives a bit more protection against accidental reset.
* Fix crash on Linux/Mac when non-existing CD is specified for cdrom_drive_0.
* No scanlines are rendered in RTG mode unless the new option rtg_scanlines is also set to 1.
* Quit FS-UAE if Alt+F4 (Cmd+F4) is pressed.
* Fixed a bug where all subsequent hard drives were mounted read-only if one was mounted read-only.
* Re-enabled bsdsocket.library for Linux and Mac.
* Use path resolving function for *_dir path options too.
* Match more disk names with built-in regexp (for name shortening).
* Write read configuration key/values to log file (for debugging, no need to send config + log file any longer; just the log file will do).
* Re-organized the FS-UAE on-screen main menu.
* Menu font re-drawn a bit smaller and thinner.
* Use only older OpenGL features, should work fine on OpenGL 1.4/1.5 implementations now (possibly also OpenGL 1.1).
* Use a texture atlas for GUI elements to reduce the amount of state changes.
* BEAMCON0 hack for P96 restricted to only setting PAL bit.
* Support new naming scheme for controller configuration files (used for config files created by new new external controller configuration tool).
* Added controller configurations: usb_2_axis_8_button_gamepad.ini, (thrustmaster) t_mini_wireless.ini
* Showing FS-UAE application icon in window menu and application switcher on Windows.
* Disable most Windows hot keys (the "Windows" key, etc) when running FS-UAE.
* Disable sticky keys shortcut (and toggle keys etc) on Windows so these don't interfere with game play.

Any help welcomed!
The topic will be updated consequently

Last edited by AmigaOnline; 15 April 2012 at 11:31.
AmigaOnline is offline  
AdSense AdSense  




Old 14 April 2012, 23:04   #2
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 33
Posts: 2,216
Is this one any better?
http://fengestad.no/fs-uae/files/fs-...t1-windows.zip
FrodeSolheim is offline  
Old 14 April 2012, 23:16   #3
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
Issue freexed Yes it's far better
AmigaOnline is offline  
Old 14 April 2012, 23:19   #4
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 33
Posts: 2,216
Quote:
Originally Posted by AmigaOnline View Post
Issue freexed Yes it's far better
Good Just to be 100% sure what fixed it, would you test the recently released 1.5.0 (non-test1) too?
EDIT: I meant 1.1.5

Last edited by FrodeSolheim; 14 April 2012 at 23:24.
FrodeSolheim is offline  
Old 14 April 2012, 23:23   #5
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
Good Just to be 100% sure what fixed it, would you test the recently released 1.5.0 (non-test1) too?
yes, the 1.1.5 (non-test1) is affected by the freeze issue
What was the problem exactly?
AmigaOnline is offline  
Old 14 April 2012, 23:28   #6
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 33
Posts: 2,216
Quote:
Originally Posted by AmigaOnline View Post
yes, the 1.5.0 (non-test1) is affected by the freeze issue
What was the problem exactly?
The only difference between 1.1.5 and 1.1.5test1 is that the texture used for text rendering / caching is 1024x1024 instead of 2048x2048. (Current consequence of using 1024x1024 (without further modification) is that the text strings cannot be as long, and fewer strings can be cached).

(But the strange thing is that the 2048x2048 texture works fine on a much older and weaker Intel GMA 945 chipset / Acer Aspire One..)
FrodeSolheim is offline  
Old 14 April 2012, 23:35   #7
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
The only difference between 1.1.5 and 1.1.5test1 is that the texture used for text rendering / caching is 1024x1024 instead of 2048x2048. (Current consequence of using 1024x1024 (without further modification) is that the text strings cannot be as long, and fewer strings can be cached).

(But the strange thing is that the 2048x2048 texture works fine on a much older and weaker Intel GMA 945 chipset / Acer Aspire One..)

Hehe, yes it's strange
On my side, it's now better (almost like the 1.0.x versions). It's not perfect because the FS-UAE window can't be used when it has been minimized and restored (but this time, no crash ).
I've noticed that switching from full screen to window takes a lot of time too. The image is not displayed/resized instantly (compared to the old versions)

Last edited by AmigaOnline; 14 April 2012 at 23:47.
AmigaOnline is offline  
Old 14 April 2012, 23:49   #8
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 33
Posts: 2,216
Quote:
Originally Posted by AmigaOnline View Post
Hehe, yes it's strange
On my side, it's now better (almost like the 1.0.x versions). It's not perfect because the FS-UAE window can't be used when it has been minimized and restored (but this time, no crash ).
How can't it be used?

Quote:
Originally Posted by AmigaOnline View Post
I've noticed that switching from full screen to window takes a lot of time too. The image is not displayed instantly (compared to the old versions)
The OpenGL context is destroyed and recreated, and textures are re-uploaded, when switching to/from fullscreen...

I'll try to use "video_format" (BGRA) for text uploads as well, should be faster, especially on Intel...

Last edited by prowler; 14 April 2012 at 23:51. Reason: Fixed quote.
FrodeSolheim is offline  
Old 14 April 2012, 23:56   #9
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
How can't it be used?
in fact you can see the window (yeaah), but it's frozen/empty or white
One exception though: if a very (very very) small FS-UAE window is minimized/restored, it works! (no freeze/no crash)


Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
The OpenGL context is destroyed and recreated, and textures are re-uploaded, when switching to/from fullscreen...

I'll try to use "video_format" (BGRA) for text uploads as well, should be faster, especially on Intel...
It's possible for me to try other test versions later

Last edited by AmigaOnline; 15 April 2012 at 00:22.
AmigaOnline is offline  
Old 15 April 2012, 00:26   #10
FrodeSolheim
FS-UAE Developer

FrodeSolheim's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Førde, Norway
Age: 33
Posts: 2,216
Using BGRA format by default for text rendering:
http://fengestad.no/fs-uae/files/fs-...t2-windows.zip
FrodeSolheim is offline  
Old 15 April 2012, 00:36   #11
AmigaOnline
Online Amiga Gaming
AmigaOnline's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Paris/France
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by FrodeSolheim View Post
Using BGRA format by default for text rendering:
http://fengestad.no/fs-uae/files/fs-...t2-windows.zip
Exactly like test 1 not better, not worse
AmigaOnline is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Reminder "Lincs Amiga User Group aka "LAG" Meet Sat 5th of January 2013" rockape News 4 30 January 2013 00:06
CD32 Image-Name-Bug: "...(bla)[!].zip" -> "...(bla)[" / "...[test].zip" -> "...[tes" cfTrio support.WinUAE 8 18 December 2012 16:31
FS-UAE Developement Series 1.1.x - "White Screen Problem" nexusle support.FS-UAE 6 15 April 2012 23:24
SFS and "no dos disk" after crash RogerWilco09 support.Apps 6 11 April 2009 12:56
Amiga spotted in TV series "Bones" ppill Amiga scene 34 02 April 2009 03:47

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.20787 seconds with 13 queries