English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 30 December 2020, 23:42   #201
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
There is the Variable "Mediator/VoodooMemOS" to enable/disable mapping vram as system memory. I prefer it off for the sake of potentially better compatibility. Not to mention that it must be slower in the real world to have vram over Z2 as apposed to directly on the cpu card.
Mad-Matt is online now  
Old 30 December 2020, 23:49   #202
AC/DC HACKER!
Registered User

AC/DC HACKER!'s Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: SCC-NAC-dC-iNT
Posts: 797
When I load WinUAE, select Quickstart A4000 + CSPPC.. Set config, then go to RAM/Memory Settings & and I see Chip is at 2 MB but advanced memory settings shows Chip RAM at 1 MB. If I move either slider attempting to go to 8 MB..let say, and let go, neither will stay at 8.
AC/DC HACKER! is offline  
Old 31 December 2020, 15:56   #203
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
Experimental feature: allow direct VRAM access if current graphics mode is little-endian compatible. 8-bit mode and any mode that includes "PC" or "BGR" or "BGRA".

Should increase speed especially in m68k JIT/PPC modes but it might also break 3D support.

Checkbox option in Expansion panel (Graphics boards -> Voodoo. Ignore ROM setting, it does nothing). Log also shows when VRAM mode is indirect vs direct. Most likely only works with Mediator in Z3 mode because it has 1:1 Amiga/PCI side mapping.
Toni Wilen is offline  
Old 01 January 2021, 10:41   #204
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 1,048
currently with voodoo driver some artifacts remain when moving windows.
this does not happen with the picassoIV driver even having only 4mb of memory with the 4.1.
Will it be corrected later?
Thanks
White is offline  
Old 01 January 2021, 11:59   #205
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
It's important to note that the same random corruption happens on real hardware as well (odd random squares appearing, icons vanishing and sometimes text doubling) using med/voodoo3 combo so in that sense the emulation is accurate.
Mad-Matt is online now  
Old 01 January 2021, 12:13   #206
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 1,048
then I really have no words
but who bought this card kept the amiga computer in this way?

"only amiga makes its possible"

Last edited by White; 01 January 2021 at 12:32.
White is offline  
Old 01 January 2021, 18:25   #207
White
Registered User
 
Join Date: Sep 2016
Location: italy
Posts: 1,048
If it can be useful, the problem is solved by using themes that use datatypes and the problem disappears.
the menus remain slightly delayed, but I have to see better
this is an important aspect if used with 4.1 otherwise it becomes impossible to work with a default workbench
White is offline  
Old 15 January 2021, 11:42   #208
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Has anyone managed to run Warp 3d demo "Engine" as well as Wipeout (in 68K hardware mode) with a 3.1 workbench / kickstart.

Here are the problems :

"No mode ID" issue with "Engine".

For WipeOut, I click on "Select mode ID" and nothing happens.

An idea ? Thank you.

Original Mediator + update 2.6
Warpos 3D elbox version 4.2.
Voodoo.card 4.35.
PCI.library v 13.10.
Picasso96API v 2.34 (I also tried with P96 aminet version ).
Rtg.library 41.38 ( I also tried with P96 aminet version ).
Zarnal is offline  
Old 15 January 2021, 12:03   #209
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,629
It expects some specific resolution/depth combination and you don't have it configured? (Picasso96Mode)
Toni Wilen is offline  
Old 15 January 2021, 13:10   #210
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
Engine doesnt like Voodoo for unknown reasons and doesnt work on my real Amiga either (med/voodoo3). On Permedia2 Engine normaly asks what mode you want to use 15/16/24 and runs on whatever is selected. It works on an emulated CVision3D 15bit screen as well. Not working on Emulated Voodoo with cgx or p96.

My thoughts are that it does something very specific for Warp3D v2/v3 and there is no v3 HW driver for Voodoo. Likely similar reason why early StormMesa demos dont run on Voodoo either. with Permedia2 you can force Warp3D v4 to fall back on Warp3Dv3 compatability (although sometimes you really need to drop the v3 hardware driver back in).

Wipeout Wont work in 68k as its a ppc game!!

Last edited by Mad-Matt; 15 January 2021 at 13:16.
Mad-Matt is online now  
Old 15 January 2021, 17:08   #211
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
It expects some specific resolution/depth combination and you don't have it configured? (Picasso96Mode)

I'll recheck all my P96 modes and read the documentation again. Thanks.
Zarnal is offline  
Old 15 January 2021, 17:18   #212
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Mad-Matt View Post
Engine doesnt like Voodoo for unknown reasons and doesnt work on my real Amiga either (med/voodoo3). On Permedia2 Engine normaly asks what mode you want to use 15/16/24 and runs on whatever is selected. It works on an emulated CVision3D 15bit screen as well. Not working on Emulated Voodoo with cgx or p96.

My thoughts are that it does something very specific for Warp3D v2/v3 and there is no v3 HW driver for Voodoo. Likely similar reason why early StormMesa demos dont run on Voodoo either. with Permedia2 you can force Warp3D v4 to fall back on Warp3Dv3 compatability (although sometimes you really need to drop the v3 hardware driver back in).

Wipeout Wont work in 68k as its a ppc game!!



Thank you very much for these detailed explanations. Yes, for WipeOut I made an unfortunate mistake talking about 68K. But the question remains the same (but in PPC).



Did you successfully launch Wipeout with OS 3.1 in PPC mode and full screen ?
Zarnal is offline  
Old 15 January 2021, 17:46   #213
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
Wipeout works fine in 3.1 and fullscreen using A4000/Grex/Voodo combination.

A4000/Mediator/Voodoo works in fullscreen, but it runs too slowly to enjoy. (Likely due to issue with gfx base address and ppc - causing huge slowdown)

EDIT: A1200/Grex/Voodoo is working fullscreen but speed is erratic. 603ppc emulation is notably slower in general though.
A1200/Mediator/Voodoo3 is a little better, but not by much. (although winuae could hardcrash after the title screen)

Last edited by Mad-Matt; 15 January 2021 at 17:58.
Mad-Matt is online now  
Old 16 January 2021, 14:25   #214
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Mad-Matt View Post
Wipeout works fine in 3.1 and fullscreen using A4000/Grex/Voodo combination.

A4000/Mediator/Voodoo works in fullscreen, but it runs too slowly to enjoy. (Likely due to issue with gfx base address and ppc - causing huge slowdown)

EDIT: A1200/Grex/Voodoo is working fullscreen but speed is erratic. 603ppc emulation is notably slower in general though.
A1200/Mediator/Voodoo3 is a little better, but not by much. (although winuae could hardcrash after the title screen)

Same thing with a real machine or it's emulation related ?


I did some tests and it is indeed very slow ( my actual PC is too old ).

I have found what was wrong with my full screen issue.

It's in fact an environment variable which was not present in Prefs / Env-Archive / Mediator : Warp3D = YES.

I will be doing some tests later with Grex and OS3.1. For now, I'm going back to do some tests on OS4.
Zarnal is offline  
Old 17 January 2021, 11:42   #215
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
What name should I put for the " board " tooltype with CGXMODE grex ( OS 3.1/A1200 ) after install ? "Voodoo" is useless. Thank you.
Zarnal is offline  
Old 17 January 2021, 12:36   #216
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
I'll give you a hint. It has to match the driver name.
Mad-Matt is online now  
Old 18 January 2021, 21:37   #217
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Quote:
Originally Posted by Mad-Matt View Post
I'll give you a hint. It has to match the driver name.

I have another hint for myself : don't forget to replace with correct 68040.library... All is ok now.

Last edited by Zarnal; 18 January 2021 at 21:42.
Zarnal is offline  
Old 19 January 2021, 19:46   #218
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
I have another issue with GREX+OS 3.1 : when i select an resolution, I have the image of the Voodoo 3 but cannot open any directory or launch a file. After a few seconds everything freezes. I have tested many mode/settings and always same issue.

OS 3.1 fresh installation.
Specific grex drivers/libs.
Cyberstorm PPC 040.

PCI Scan ( pic 1 )
ShowGxConfig ( pic 2 )
CGXmode settings ( exemple, pic 3 )
Test is Ok ( pic 4 )
Saving ( pic 5 )
Voodoo mode 640*480*16 and freeze ( pic 6 ).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	36
Size:	65.7 KB
ID:	70478   Click image for larger version

Name:	2.jpg
Views:	32
Size:	43.9 KB
ID:	70479   Click image for larger version

Name:	3.jpg
Views:	33
Size:	80.8 KB
ID:	70480   Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	41
Size:	81.8 KB
ID:	70481   Click image for larger version

Name:	5.jpg
Views:	36
Size:	69.7 KB
ID:	70482  

Click image for larger version

Name:	6.jpg
Views:	28
Size:	56.2 KB
ID:	70483  
Zarnal is offline  
Old 19 January 2021, 19:47   #219
Mad-Matt
Longplayer

Mad-Matt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Lincoln / UK
Age: 41
Posts: 1,784
Send a message via ICQ to Mad-Matt Send a message via MSN to Mad-Matt
Disable Jit.
Mad-Matt is online now  
Old 19 January 2021, 20:06   #220
Zarnal
Registered User

 
Join Date: Feb 2018
Location: France
Posts: 172
Thanks. I will try.
Zarnal is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MAME now fully open source - time for Voodoo 3 emulation in WinUAE? jbenam support.WinUAE 32 12 December 2020 10:43
Crash of WinUAE v2.8.1.0 when testing NetSurf tygre support.WinUAE 4 28 August 2016 02:34
Voodoo GFX Emulation FOL request.UAE Wishlist 6 20 February 2015 23:55
Experimental/testing builds of WinUAE 2.7.0 with VS 2013 mark_k support.WinUAE 18 09 September 2014 23:26
Need help with CD32 emulation on Winuae trydowave support.WinUAE 9 31 August 2012 11:07

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09847 seconds with 15 queries