English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > Support > support.WinUAE

 
 
Thread Tools
Old 07 January 2021, 13:44   #61
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
Oh I´m glad i found this post! I really hate microstutter and has had this problem for years now (aparantly since 3.3 version). I´ve had minor crackles (audio crackle) here there but I can reliably reproduce the bug in Xtreme Racing CD32 version. If i run 040 with fast as possible and JIT it audio crackles up and the game almost freezes. But if i lower JIT cache size to 1Mb and lower cpu speed to maximum 190% it never crackles up. I admit I don´t know what I´m doing but if it starts to crackle it seems i have to toggle some Advance JIT Setting to reset it, Hard flush or direct to indirect seems to flush the lag/crackle away. I tried the "3.3" version of WinUAE and I cant get it to trigger the crackle!

Last edited by boondoggle; 07 January 2021 at 14:08.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 13:54   #62
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
Here is a log when I´m running the game fast as possible full cache size then changing to 1Mb cache and cpu 190% and the indirect direct and hardflush toggle to get it smooth again.
Attached Files
File Type: txt winuaebootlog.txt (12.9 KB, 23 views)
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 15:40   #63
hexaae
Bug hunter

hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 45
Posts: 1,629
Quote:
Originally Posted by boondoggle View Post
Oh I´m glad i found this post! I really hate microstutter and has had this problem for years now (aparantly since 3.3 version). I´ve had minor crackles (audio crackle) here there but I can reliably reproduce the bug in Xtreme Racing CD32 version. If i run 040 with fast as possible and JIT it audio crackles up and the game almost freezes. But if i lower JIT cache size to 1Mb and lower cpu speed to maximum 190% it never crackles up. I admit I don´t know what I´m doing but if it starts to crackle it seems i have to toggle some Advance JIT Setting to reset it, Hard flush or direct to indirect seems to flush the lag/crackle away. I tried the "3.3" version of WinUAE and I cant get it to trigger the crackle!
Let's try to help Toni find what has changed...
I noticed it all started with >= 3.4.0b1, can you please confirm?
3.4.0b1 download: http://eab.abime.net/showpost.php?p=1107166&postcount=1
hexaae is offline  
Old 07 January 2021, 15:43   #64
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,627
Lets keep config standard A500/A1200/CD32 only. Too many unknown variables when using fastest possible, JIT etc..
Toni Wilen is online now  
Old 07 January 2021, 16:02   #65
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
I really like to help. I seems to be unable to get hold of that 3.4.0b1?
@Toni I actually triggered the crackling using nothing but 020 and "+0%" cpu speed.
I had it all in a windowed mode and i decided to go out and start task manager. When i started task manager crackling started. And also when i started the browser. Is it some kind of non focused window thing?
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 16:07   #66
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
I´ll add that I´m on quite an old cpu rig here. i7 860. But I doubt that has anything to do with it. Earlier today i tried to see if cpu usage was too high and i noticed some that we uae only uses one core (as most programs do) and that it actually spiked when that crackling appeared. That was why i was starting it during this test as well.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 16:19   #67
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
On 3.4.0 x64 (not beta) i had to use JIT and fast as possible and start task manager to get a small crackle. One more thing I noticed is that the game run really slow (CPU boost doesnt seem to work at all?) on newer UAE with JIT 020 and fast as possible compared to 3.4.0 and 3.3.0.

Last edited by boondoggle; 07 January 2021 at 16:36.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 16:35   #68
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
32bit and 64bit version seem identical, are they? Problem existed in 32bit (4.4.0) as well though.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 16:50   #69
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
I could get 3.3.0 to crackle up aswell if I started IntelBurnTest to max the cpu usage.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 16:52   #70
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,522
Why do people insist on using JIT when playing games?

It's totally not necessary; and can cause issues.

Out of the 3220 games I've setup in my collection; only 27 have JIT enabled... but these are very intensive RTG games like "Heretic & Hexen", "Nightlong: Union City Conspiracy", "Quake" and "ScummVM games".
DamienD is offline  
Old 07 January 2021, 17:03   #71
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by DamienD View Post
Why do people insist on using JIT when playing games?

It's totally not necessary; and can cause issues.

Out of the 3220 games I've setup in my collection; only 27 have JIT enabled... but these are very intensive RTG games like "Heretic & Hexen", "Nightlong: Union City Conspiracy", "Quake" and "ScummVM games".
And that´s why I use it aswell. And i don´t want to switch setting for each game since i run them all from one image. I noticed that your able to feedback settings from WHDLoad to settings back to WinUAE? Maybe that could solve the issue in the end.
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 17:15   #72
boondoggle
Registered User

 
Join Date: Sep 2018
Location: Sweden
Posts: 25
I turned JIT off and the problems still starts around +240% cpu speed (040/060).
boondoggle is offline  
Old 07 January 2021, 17:28   #73
DamienD
disengaged
DamienD's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: London / Sydney
Age: 44
Posts: 19,522
Quote:
Originally Posted by boondoggle View Post
And that´s why I use it aswell. And i don´t want to switch setting for each game since i run them all from one image. I noticed that your able to feedback settings from WHDLoad to settings back to WinUAE? Maybe that could solve the issue in the end.
Exactly, turn off JIT before starting any WHDLoad game from inside emulation if you must.

Quote:
Originally Posted by boondoggle View Post
I turned JIT off and the problems still starts around +240% cpu speed (040/060).
Same thing really, why would you also need to use "Fastest possible" or any "+ CPU speed" for any WHDLoad game?
DamienD is offline  
Old 07 January 2021, 18:01   #74
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,627
This is getting offtopic! This thread is not about usual PC being too slow and newer WinUAE versions needing more CPU power.

This thread is about having fast PC and still having unstable framerate (microstutters etc) even in basic A500 config.
Toni Wilen is online now  
Old 07 January 2021, 18:18   #75
Retro-Nerd
Missile Command Champion

Retro-Nerd's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Germany
Age: 49
Posts: 12,157
Quote:
This thread is about having fast PC and still having unstable framerate (microstutters etc) even in basic A500 config.

Did you actually find a useful test case for this "issue"? Since i couldn't find something odd in newer WinUAE versions (compared to older), micro-stutter related. At least not with hexaae suggested games. Or is it a nVida+G-sync only problem? AMD+Freesync seems fine here.
Retro-Nerd is online now  
Old 07 January 2021, 18:49   #76
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 45
Posts: 24,627
Quote:
Originally Posted by Retro-Nerd View Post
Did you actually find a useful test case for this "issue"? Since i couldn't find something odd in newer WinUAE versions (compared to older), micro-stutter related. At least not with hexaae suggested games. Or is it a nVida+G-sync only problem? AMD+Freesync seems fine here.
I didn't test yet. Currently with my new G-Sync compatible monitor scrolling appears to be smooth again but I haven't stared at it multiple minutes yet.

And this thread contains far too much noise but not much scientific tests (except from one person) so there is nothing that can be proven.

My guess is "pull" mode WASAPI which reduces latency but reduced latency also introduces more strict timing requirements. Especially if DSOUND still works mostly the same. Better sync to sound output timing might help but it might cause other issues.
Toni Wilen is online now  
Old 09 January 2021, 23:23   #77
hexaae
Bug hunter

hexaae's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Italy
Age: 45
Posts: 1,629
Quote:
Originally Posted by hexaae View Post
4.5.0b14 seems to have reintroduced some rare micro-lags (fps most of the time between 49-50) with games like Fantastic Dizzy AGA I forgot up to 4.5.0b12. Also sound has a bit more "crackles" than usual... mmh
b15 seems to have reverted the situation (good thing) and those games run again 99% fine for me now...
hexaae is offline  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WinUAE AB3D:TKG vs AGA 060 framerate Angus support.WinUAE 14 06 May 2020 17:20
Understanding framerate MartinW Coders. C/C++ 2 05 July 2019 13:15
Saint Dragon framerate fix Puggsy project.WHDLoad 20 22 May 2019 20:05
OS 4.1 FE Classic in WinUAE, very unstable? BarryB support.Other 5 31 May 2018 22:57
Stunt Car Racer framerate john4p support.WinUAE 18 03 December 2008 22:45

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 18:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.20718 seconds with 15 queries