English Amiga Board


Go Back   English Amiga Board > News

 
 
Thread Tools
Old 20 February 2018, 13:38   #1
kgc210
Registered User

 
Join Date: Jun 2016
Location: Stoke-On-Trent, England
Posts: 425
BetterWB 4.3

Long overdue update to BetterWB is out, been almost 2 years since last update.

History & changelog:

4.3 – Minimal public update 08-02-2018
Icon.library updated to 46.4.473
Redit updated to 1.16
BoardsLib updated to 3.42
Say updated to 38.5
Speak-Handler updated to 39.1
HardWiz updated (AcaTune 1.91)
Fixed mathtrans.library bug

http://lilliput.amiga-projects.net/BetterWB.htm

I like to use it as an alternative to ClassicWB when I don't need all the eye candy.
Also makes a good base if you want build your own WB
kgc210 is offline  
Old 20 February 2018, 14:34   #2
malko
Registered User

malko's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: CH
Posts: 616
Thanks .
malko is offline  
Old 20 February 2018, 19:09   #3
Seoman
Registered User

 
Join Date: Nov 2007
Location: Spain
Posts: 24
Great!!!
Seoman is offline  
Old 21 February 2018, 10:42   #4
enzoboss
Registered User
enzoboss's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Cava de' Tirreni/Nocera Superiore - Italia
Posts: 31
Thanks for update.Taken and installed.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	HD_Better_Workbench_4.3_WHDLoad_Demo_by_Enzo_000.jpg
Views:	281
Size:	355.0 KB
ID:	56916  
enzoboss is offline  
Old 22 February 2018, 00:23   #5
Retrofan
Ruler of the Universe

Retrofan's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Lanzarote/Spain
Posts: 5,946
Nice. Can I ask you about "Say updated to 38.5"? Isn't Say copyrighted?
Thanks a lot.
Retrofan is offline  
Old 22 February 2018, 01:49   #6
PeterK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Hangover
Posts: 2,232
Don't care if someone says "it's copyrighted", just use it, if you really need it. Dead companies have no copyrights!
PeterK is offline  
Old 16 March 2018, 01:35   #7
Marmes
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Portugal
Posts: 105
Did anyone try to run this on CS MK3 ? I cannot make it run. It runs on Apollo 4060 with onboard ide/scsi(A4000/3000) with onboard 030, but it doesn't run on CS MK3. Just stalls. I install WB3.1 with 060 libs everything is ok, after installing BetterWB, stops working.
Please share your experience.

Thanks!
Marmes is offline  
Old 17 March 2018, 00:23   #8
Sandancer
Registered User

 
Join Date: Mar 2017
Location: Wakefield/United Kingdom
Posts: 25
Nice one will try this out Thank You
Sandancer is offline  
Old 17 March 2018, 00:47   #9
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,394
Quote:
Originally Posted by Marmes View Post
Did anyone try to run this on CS MK3 ? I cannot make it run. It runs on Apollo 4060 with onboard ide/scsi(A4000/3000) with onboard 030, but it doesn't run on CS MK3. Just stalls. I install WB3.1 with 060 libs everything is ok, after installing BetterWB, stops working.
Please share your experience.
Thanks!
I did not understand your problem, if you are using a 060 install this package of libraries on your system
AMIGASYSTEM is online now  
Old 17 March 2018, 15:39   #10
Marmes
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Location: Portugal
Posts: 105
My problem is with remlib, that doesn't work with CS MK3, it's needed to remove the icon.library so the new one can be used without a reboot. Computer crashes.
An alternative way was used. Now it works.
I used setpatch 44.38 from OS3.9 and loadmodule, wich has an option for no reboot. Setpatch I skip the icon.library. Of course remlib would be better for this, but fot this board, who cares?
Marmes is offline  
Old 18 March 2018, 20:56   #11
kolla
Registered User
kolla's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 1,359
Quote:
Originally Posted by Marmes View Post
I used setpatch 44.38 from OS3.9 and loadmodule, wich has an option for no reboot. Setpatch I skip the icon.library. Of course remlib would be better for this, but fot this board, who cares?
Hm, if you are using Setpatch from OS3.9 anyways, you don't really need to use LoadModule to load new icon.library, as Setpatch itself will replace icon.library with LIBS:icon.library if that one exists. Same for workbench.library.
kolla is offline  
Old 08 April 2018, 13:09   #12
drwhy
Registered User
drwhy's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Austria / Kärnten
Posts: 51
thanks !
drwhy is offline  
Old 11 April 2018, 10:31   #13
thyslo
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Dresden / Germany
Posts: 5
Maxon/Hisoft C++ 4.0 crashes if I use it with BetterWB and UAEGFX

Many thanks for creating BetterWB as it is a good choice for people who want to use an updated and minimalistic OS 3.1 system.

Nonetheless I have to report an instability here regarding BetterWB on a WinUAE emulation using Picasso96/UAEGFX: Maxon/Hisoft C++ 4.0 crashes if I use it with BetterWB.

Here are the steps to reproduce the problem:

1) SetUp WinUAE to Kickstart 3.1, 2MB Chip, 64MB Z3 Fast, 16 MB RTG, 68030, 00MB HDD DH0

2) Installing Original OS 3.1 on DH0

3) Installing LHA, Installer 43 and Picasso96

4) Change Screenmode setting to UAEGFX, 1280 x 720, 8 Bit, 256 Colors

5) Install Maxon/Hisoft C++ 4.0

Now I can run Maxon/Hisoft C++ 4.0 without problems. It openes on a screen 1280 x 720, it clones the Workbench screen.

6) Install BetterWB 4.3

Now Maxon/Hisoft C++ 4.0 crashes the system when starting. GURU 8000 000B Task 4000 225C occurs.

I'm only able to start it without crash if I change the Workbench screenmode to PAL Highres. Then it's running fine. But no chance to get it on an UAEGFX screen.

I'm running Maxon/Hisoft C++ 4.0 on another WinUAE emulation using a full OS3.9 and installed BoingBag 1 to 4. There it runs fine on UAEGFX. So I'm thinking the problem might come from one of the BetterWB extras. But I don't know which one. Disabling most of the new features inside the startup-sequence (PatchRAM, PatchWB, ..) didn't help.
thyslo is offline  
Old 11 April 2018, 10:51   #14
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,394
Quote:
Originally Posted by kolla View Post
Hm, if you are using Setpatch from OS3.9 anyways, you don't really need to use LoadModule to load new icon.library, as Setpatch itself will replace icon.library with LIBS:icon.library if that one exists. Same for workbench.library.

I'm wrong or do not need to use LoadModule also for dos.library layers.library ?
AMIGASYSTEM is online now  
Old 11 April 2018, 10:52   #15
kolla
Registered User
kolla's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 1,359
Quote:
Originally Posted by thyslo View Post
Now Maxon/Hisoft C++ 4.0 crashes the system when starting. GURU 8000 000B Task 4000 225C occurs.
Sounds like BetterWB replaces the math libraries with ones that require FPU.

Check if it works if you add 68882 emulation to the config ("uae_fpu_model = 68882" irc)
kolla is offline  
Old 11 April 2018, 10:53   #16
kolla
Registered User
kolla's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 1,359
Quote:
Originally Posted by AMIGASYSTEM View Post
I'm wrong or do not need to use LoadModule also for dos.library layers.library ?
You need LoadModule for those, yes - Setpatch _only_ takes care of workbench.library and icon.library.

Remember - workbench is something that optionally is loaded far out in the boot process, so it is not really needed at boot.
Layers handles _all_ Intuition window graphics and needs to be there from boot, and dos.library is needed for accessing filesystems, and also need to be there from boot.
kolla is offline  
Old 11 April 2018, 11:24   #17
thyslo
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Dresden / Germany
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by kolla View Post
Check if it works if you add 68882 emulation to the config ("uae_fpu_model = 68882" irc)
I think that I've enabled the 68882 FPU in my WinUAE setting. I will check it after work.
thyslo is offline  
Old 11 April 2018, 11:40   #18
Toni Wilen
WinUAE developer
 
Join Date: Aug 2001
Location: Hämeenlinna/Finland
Age: 43
Posts: 21,759
Too small stack?
Toni Wilen is offline  
Old 11 April 2018, 12:23   #19
thyslo
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Dresden / Germany
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Toni Wilen View Post
Too small stack?
In BetterWb's startup-sequence this is patched:
C:MinStack 8192

I can't check it now 'cause I'm on work but from memory I think the tooltype of MaxonC++ is set to a stack size of 10000. But I can try to give it more.
thyslo is offline  
Old 11 April 2018, 13:15   #20
AMIGASYSTEM
Registered User
AMIGASYSTEM's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brindisi (Italy)
Posts: 3,394
Quote:
Originally Posted by kolla View Post
Hm, if you are using Setpatch from OS3.9 anyways, you don't really need to use LoadModule to load new icon.library, as Setpatch itself will replace icon.library with LIBS:icon.library if that one exists. Same for workbench.library.

Thank you Kolla, am not a developer, analyzing Setpatch 44.38 i had noticed in the file also the presence of dos.library and layers.library.
AMIGASYSTEM is online now  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
BetterWB 3.8 gulliver News 27 24 November 2014 20:52
BetterWB 3.9 gulliver News 13 22 November 2014 07:14
BetterWB 3.6 gulliver News 114 30 September 2014 12:11
BetterWB 3.4 gulliver News 21 17 April 2014 19:55
BetterWB 3.3 gulliver News 6 22 February 2014 12:38

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 02:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Page generated in 0.09178 seconds with 15 queries