English Amiga Board Amiga Lore


Go Back   English Amiga Board > Support > support.Hardware > Hardware mods

 
 
Thread Tools
Old 07 August 2017, 17:53   #1
SpeedGeek
Registered User
SpeedGeek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Wisconsin USA
Age: 54
Posts: 330
Cool 4MB Romy Functional!

Hello guys!

Yes, the 4MB Romy version is functional by Cosmos:

http://leblogdecosmos.blogspot.com/2...mo-a4000d.html

...and the new "Ramy" adapter by Cosmos is interesting:

http://leblogdecosmos.blogspot.com/2...y-arrivee.html

BTW the 4MB version was available (but untested) for a long time now...

Thanks to Cosmos!
Attached Files
File Type: lha 4MB_ROMY.LHA (649 Bytes, 30 views)

Last edited by SpeedGeek; 23 August 2017 at 16:59.
SpeedGeek is offline  
AdSense AdSense  
Old 07 August 2017, 18:57   #2
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,630
this again raises the question: Cosmos was banned from EAb, because ...
emufan is offline  
Old 07 August 2017, 20:18   #3
Matt_H
Registered User
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Boston, MA
Posts: 121
Serious question: What can one put in a 4MB Kickstart? Does 4MB of ROMable stuff even exist? I've got Poseidon and ROM updates in my Deneb Flash, and it's nowhere near full...
Matt_H is offline  
Old 07 August 2017, 20:19   #4
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,678
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
this again raises the question: Cosmos was banned from EAb, because ...
Guessing it was this thread:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=60037
Akira is offline  
Old 07 August 2017, 20:46   #5
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,630
Quote:
Originally Posted by Akira View Post
Guessing it was this thread:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=60037
today noone talks about his patched versions, ppl use them or not.
but we lost an enthusiastic member :/

Matt_H: you can add all the c: commands, there is a script to make a module out of them.
with an editor for example, booting from floppy, or w/o startup-sequence,
can help in some circumstances.
i'm sure, once the possibility is given, some creative minds will come up with more usefull stuff.
emufan is offline  
Old 07 August 2017, 21:05   #6
SpeedGeek
Registered User
SpeedGeek's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Wisconsin USA
Age: 54
Posts: 330
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
this again raises the question: Cosmos was banned from EAb, because ...
FYI Cosmos was also banned on Amibay for basically the same reason (having a bad temper).

Fortunately, the very generous moderating staff here on EAB understands the profound difference between banning a member and banning all discussion of a banned member. Unfortunately, on Amibay the moderating staff was not so generous.

Quote:
Originally Posted by Matt_H View Post
Serious question: What can one put in a 4MB Kickstart? Does 4MB of ROMable stuff even exist? I've got Poseidon and ROM updates in my Deneb Flash, and it's nowhere near full...
Well, practically there is about 2MB of ROMable stuff now, maybe more in the future. You don't actually have to use the full 4MB if you don't need it (e.g. a pair of 27C800 EPROMS = 2MB).

Last edited by SpeedGeek; 07 August 2017 at 21:24.
SpeedGeek is offline  
Old 07 August 2017, 21:07   #7
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,678
If you have more storage space on ROM you can do lots of things!
If this works on A600/A1200 I'm very interested.
Akira is offline  
Old 07 August 2017, 21:15   #8
Locutus
Registered User

 
Join Date: Jul 2014
Location: Finland
Posts: 714
4MB of ROM space would be quite nice for AROS/68k actually.
Locutus is online now  
Old 08 August 2017, 09:30   #9
alexh
Thalion Webshrine
alexh's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Oxford
Posts: 11,868
Very good work by Cosmos (and SpeedGeek).

I still like Cosmos a lot. His work shines above most other hw tinkerers. His blog (even translated by Google) is always a good read.
alexh is offline  
Old 08 August 2017, 11:17   #10
demolition
Unregistered User
demolition's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Copenhagen / DK
Age: 37
Posts: 3,248
I guess a 4MB ROM would just take up space from fast ram if used with a CPU with 24 bit address bus? So why not just load those extra modules into fast ram? Yes, it would need to load them from HDD and it will take a few secs but when would you need that much in ROM before booting from HDD? #8 mentioned AROS but I don't know much about that, except that it sounds like it is a massive resource hog.
demolition is offline  
Old 08 August 2017, 17:56   #11
Jope
-
Jope's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Helsinki / Finland
Age: 37
Posts: 6,224
Send a message via Skype™ to Jope
There are no 24bit A4000s. :-)
Jope is offline  
Old 08 August 2017, 18:19   #12
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 632
Quote:
Originally Posted by Matt_H View Post
Serious question: What can one put in a 4MB Kickstart? Does 4MB of ROMable stuff even exist? I've got Poseidon and ROM updates in my Deneb Flash, and it's nowhere near full...
Answer is romdisk.device. https://github.com/cnvogelg/romdisk

With it is possible to put bootdisk to rom. Something like CD32 emulator from IdeFIx package, That would make a nice CD32 setup and also allow CD boot. Possible to setup custom OS3.9 setup with HDInstall tools on ROM? etc
utri007 is offline  
Old 08 August 2017, 19:12   #13
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,630
Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
Answer is romdisk.device. https://github.com/cnvogelg/romdisk
it does work, a bit slow - there should be a progress bar or something,
but maybe after 15 seconds you have a working workbench
it's like the c64, *power on* and you have a working system - now looking for a C2N to plug in

IIRC, the archimedes did it the same way, no boot medium, but could enter it's gui, am I right?
this was a cool feature.

maybe this is usefull for plasmab and his cd32.

#1) speed above when using the debug version!
release version of romdisk.device is much faster: boot time to full workbench: 1 second

Last edited by emufan; 08 August 2017 at 21:53.
emufan is offline  
Old 08 August 2017, 19:18   #14
kgc210
Registered User

 
Join Date: Jun 2016
Location: Stoke-On-Trent, England
Posts: 111
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
it does work, a bit slow - there should be a progress bar or something,
but maybe after 15 seconds you have a working workbench
it's like the c64, *power on* and you have a working system - now looking for a C2N port

maybe this is usefull for plasmab and his cd32.
You can get the 2MB ROM chips in 100ns or 50ns versions.

50ns is quicker than "FAST RAM" as most CPU cards that use 80ns down to 60ns RAM?

Or is there something else in the A4000 limiting ROM access to slower speeds?
I know there is a jumper on the motherboard for ROM speed. But can that be bypassed all together and force them to runt 50ns?
kgc210 is offline  
Old 08 August 2017, 19:27   #15
idrougge
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Stockholm
Posts: 2,981
Obviously the speed of the ROM is not the limiting factor, or they wouldn't have put the core components of the operating system there.
idrougge is offline  
Old 08 August 2017, 19:27   #16
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,630
oh, i should've added: I did it in emulation, using JIT 030/882 32 mb Z3 fast ram.
emufan is offline  
Old 08 August 2017, 20:45   #17
utri007
mä vaan
 
Join Date: Nov 2001
Location: Finland
Posts: 632
Romdisk in boot menu and CD32 emulator inside of kickstart. If CD is not presented it boots to very Basic Workbench 3.1.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	romdisk_bootmenu.PNG
Views:	92
Size:	19.0 KB
ID:	54088   Click image for larger version

Name:	romdisk_cd32_emu.PNG
Views:	95
Size:	25.9 KB
ID:	54089  
utri007 is offline  
Old 08 August 2017, 20:45   #18
trixster
Guru Meditating

 
Join Date: Jun 2014
Location: England
Posts: 767
Quote:
Originally Posted by emufan View Post
this again raises the question: Cosmos was banned from EAb, because ...
Maybe it's time to extend an olive branch and see if he'd like to return? In all the dealings I've had with him he's been nothing but friendly and helpful. Let bygones be bygones?
trixster is online now  
Old 08 August 2017, 21:20   #19
emufan
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: #DrainTheSwamp
Posts: 3,630
Quote:
Originally Posted by trixster View Post
Maybe it's time to extend an olive branch and see if he'd like to return? In all the dealings I've had with him he's been nothing but friendly and helpful. Let bygones be bygones?
good idea, 1st step should be to unlock his account

Quote:
Originally Posted by utri007 View Post
Romdisk in boot menu and CD32 emulator inside of kickstart. If CD is not presented it boots to very Basic Workbench 3.1.
thats cool, I was thinking about that, but the author already did it the right way
this way you have a emergency disk, with tools you can choose on ur own.

btw. one reason for the "slow" speed is the result of packing/unpacking the content of the disk.

#1) it is ultra fast, maybe faster than booting the C64.
initially i was using the debug version, now i 'm using the release build of the romdisk.device.
now u push reset , one second later you have the workbench

Last edited by emufan; 08 August 2017 at 21:49.
emufan is offline  
Old 08 August 2017, 21:53   #20
Akira
Registered User

Akira's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: New York
Posts: 17,678
I had never heard of ROMdisk. It's a great idea.
Can I softkick a modified ROM with MAPROM or does this only work with real ROM chips/emulation?
Akira is offline  
AdSense AdSense  
 


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wanted: Non functional GVP DSS8+ sampler or DCE ScanMagic scandoubler HardStep MarketPlace 0 15 April 2017 04:04
FS:Retina Z3 4MB/Cyberstorm MKI 060/SCSI MKI/Cybervision 64 4MB/Arxxon SD/Fastlane Z3 Jon Hare MarketPlace 2 01 January 2013 07:18
For Sale: A3K Romy PCB SpeedGeek MarketPlace 0 27 October 2012 15:26
Lc1230 + 4mb JohnnyD MarketPlace 4 02 June 2010 23:47
4MB of CHIP - is it possible? JackTheKnife support.Hardware 16 28 December 2008 04:19

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 19:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Page generated in 0.24216 seconds with 14 queries