English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   support.WinUAE (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=5)
-   -   WinUAE QEMU PPC (http://eab.abime.net/showthread.php?t=75062)

Toni Wilen 10 September 2014 17:33

WinUAE QEMU PPC
 
QEMU PPC core is now included. Previous PPC thread is closed. (http://eab.abime.net/showthread.php?t=74710)

QEMU PPC core requirements:

- WinUAE 2.9.0 b23 or newer requirements:
- QEMU built as a library: http://www.winuae.net/files/b/qemu-uae.zip Unpack to winuae directory, dll gets unpacked to plugins directory.
- Old dependency DLLs are not needed or used anymore. They can be deleted.

EDIT: DLL updated. Based on QEMU 2.2.0rc3.

Old requirements:

- WinUAE 2.9.0 b17 or newer required.
- QEMU dependencies: download and unpack to <winuae dir>\plugins\qemu http://www.winuae.net/files/stuff/qemu_dependencies.zip
- QEMU built as a library: http://www.winuae.net/files/b/qemu-uae.zip Unpack to same directory as dependecy dlls. (Yes, it is big dll but QEMU is not designed to to be used as a CPU-only emulator)

Previous requirements are still valid: Only CyberStorm PPC is supported. Do not enable any "UAE" devices/controllers if running non-m68k OS and so on..

OS4.x install guide: http://eab.abime.net/showthread.php?t=75264

Mad-Matt 10 September 2014 18:39

A great update and running notably faster than before and more compatible as well.

Nightlong PPC almost starts now, it will freeze at random during animated intro which is made up of rainbow colours for some reason. (68k version works fine)

QuakePPC (QuakeWOS) runs at a much more playable rate. Timedemo demo2 reports 13.9 fps for me (320x240 8bit). was 2-3 fps before with broken gfx.

So far a great update in my few minutes of testing. Aos4.0 running much better as well. Only issue ive noticed is if doing a keyboard reset while in my WarpOS environment, the entire emulation will freeze on the wb screen.

Locutus 10 September 2014 18:54

MOS1.4.5 curiously enough crashes when creating the initial kernel threads.

Is the gdb stub accessible in some way?

FOL 10 September 2014 19:37

Any chance of a mirror link, cant get winuae.net. Seems to be hammered to death.

amigafreak68k 10 September 2014 19:40

http://eab.abime.net/showpost.php?p=...&postcount=603

FOL 10 September 2014 19:51

Quote:

Originally Posted by amigafreak68k (Post 975164)

Try clicking links, none work, servers obviously being hammered.

TCD 10 September 2014 20:01

Works fine here.

tero 10 September 2014 20:01

Quote:

Originally Posted by FOL (Post 975166)
Try clicking links, none work, servers obviously being hammered.

No problems here

bubbob42 10 September 2014 20:10

Same problem here; no connection to winuae.net atm.

bartekxyz 10 September 2014 20:21

Is JIT enabled/disabled by default for PPC emulation or is "jit" setting responsible for both m68k and PPC emulation?

Toni Wilen 10 September 2014 20:39

Quote:

Originally Posted by bartekxyz (Post 975178)
Is JIT enabled/disabled by default for PPC emulation or is "jit" setting responsible for both m68k and PPC emulation?

PPC JIT is always enabled, QEMU does not seem to have non-JIT mode, emulated instructions are translated to "micro-ops" that JIT converts to host CPU instructions.

Ami_GFX 11 September 2014 00:00

2 Attachment(s)
Ok, I gave it a quick try. The PPC emulation is much faster but I ran into some incompatiblities that weren't there before. On OS3.9 I tried some PPC datatypes. Jpg and tiff images loaded at the speed they do on a real Amiga with a Cyberstorm PPC. Imagine PPC worked at the normal speed. Then I started FXPaint. It took a chunk of ram and didn't load any further and I couldn't display images with datatypes I used before.

Tried loading OS4.0 and it got stuck in a loop and never loaded after going through the boot colors. When I hit F12 and tried to reset it, it just froze and I had to hit ctrl alt del to bring up the task manager and force quit it. Logs attached for both test runs.

Schlachtwerk 11 September 2014 00:18

FXPaint hangs at start here too and after Reset WinUAE Crashing.

Michael Sykes 11 September 2014 23:02

SysSpeed says CPU ~20000 MIPS(WTF/wow) but FPU ~70 MFLOPS(mhh?).
Does QEMU JIT work for CPU only and not for the FPU? Or is it me doing something wrong?
Or is it just to early to ask and I should wait for the next beta?

FrodeSolheim 11 September 2014 23:15

Note: reset behavior with UAE+QEMU isn't sane yet. So until this is fixed in newer WinUAE/FS-UAE releases, just restart the emulator instead of using the reset function (if PPC CPU has been started)!

Toni Wilen 12 September 2014 10:14

Quote:

Originally Posted by Michael Sykes (Post 975421)
SysSpeed says CPU ~20000 MIPS(WTF/wow) but FPU ~70 MFLOPS(mhh?).
Does QEMU JIT work for CPU only and not for the FPU? Or is it me doing something wrong?
Or is it just to early to ask and I should wait for the next beta?

QEMU FPU (at least PPC FPU) is using softfloat library = all FPU operations are done in software. There is nothing we can do about it.

Sandro 12 September 2014 14:30

I have been testing this and works fast it seems
yet I can't tell how fast is this compared to no JIT

OK
mpega.library warup now can play MP3 files at full speed

Adoom PPC ( warp UP) works very fast maybe 35 fps here ( which is the maxium this port can do)


but winuae freezes here after some time ppc is working, ex..playing doom or playing a mp3 file using mpega library

yet I can't make any powerup program to work: example now I run vaxen.elf and says file is not executable ?????


btw, I done a new workbench installation and Im running all of this on AGA

can I use uaegfx or I must install picassoIV emulation ?

tolkien 12 September 2014 14:57

What is the min spec machine to can use AOS4 "comfortable"?

waldiamiga 12 September 2014 20:05

Quote:

Originally Posted by tolkien (Post 975518)
What is the min spec machine to can use AOS4 "comfortable"?

At this time a strong Intel i5/i7

Toni Wilen 12 September 2014 20:15

Quote:

Originally Posted by Sandro (Post 975517)
but winuae freezes here after some time ppc is working, ex..playing doom or playing a mp3 file using mpega library

Freeze as in doing nothing or using one (or more) CPU cores 100%?

Quote:

yet I can't make any powerup program to work: example now I run vaxen.elf and says file is not executable ?????
Not emulation problem. Probably explained in PowerUP documentation.

Quote:

btw, I done a new workbench installation and Im running all of this on AGA

can I use uaegfx or I must install picassoIV emulation ?
UAEGFX works fine with PPC CPU as long as m68k is "master" CPU.


All times are GMT +2. The time now is 23:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.05855 seconds with 11 queries