English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   support.Hardware (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=20)
-   -   How do I add support for CF cards (via A1200 PCMCIA port) to WB 3.1? (http://eab.abime.net/showthread.php?t=102886)

c0dehunter 28 June 2020 10:48

How do I add support for CF cards (via A1200 PCMCIA port) to WB 3.1?
 
Hello all,
I just installed a fresh copy of WB 3.1 on my Escom A1200, and I would like to know how can I add support for reading from a CompactFlash card inserted in the PCMCIA port.


Thanks!

thomas 28 June 2020 11:06

http://aminet.net/package/disk/misc/fat95
http://aminet.net/package/driver/media/CFD133

Copy fat95 to Sys:L, compactflash.device to Sys:Devs and CF0 to Sys:Devs/DosDrivers.

lesta_smsc 28 June 2020 11:42

@thomas does it not require the relevant drivers being called upon on boot to implement?

c0dehunter 28 June 2020 11:58

Thanks!

indigolemon 28 June 2020 11:59

@lesta_smsc CF0 in DosDrivers will be mounted on boot. That should be enough to do it.

Unless you mean Cardpatch and Cardreset? Those are both optional though.

solarmon 28 June 2020 13:32

I've put together some info on what is required at:
https://sites.google.com/one-n.co.uk...ct-flash-guide

lesta_smsc 28 June 2020 17:43

Quote:

Originally Posted by solarmon (Post 1410364)
I've put together some info on what is required at:
https://sites.google.com/one-n.co.uk...ct-flash-guide

Nice website! Very neat to view on mobile and keeps everything simple.

c0dehunter 28 June 2020 19:47

Quote:

Originally Posted by solarmon (Post 1410364)
I've put together some info on what is required at:
https://sites.google.com/one-n.co.uk...ct-flash-guide

I tried the steps in the guide, but my A1200 still can not see my CF card.

I have tried different CF cards, and PCMCIA adapters, with no luck.

solarmon 28 June 2020 20:16

Thanks. The website is just a stock Google Sites one, and just really a collection of my notes that I refer to.

I don't know how to softkick to a higher kickstart.

What is it you want to test? You can test most things in emulation, if it does not warrant any hardware deprendencies/requirements.

c0dehunter 28 June 2020 20:28

Quote:

Originally Posted by thomas (Post 1410331)
http://aminet.net/package/disk/misc/fat95
http://aminet.net/package/driver/media/CFD133

Copy fat95 to Sys:L, compactflash.device to Sys:Devs and CF0 to Sys:Devs/DosDrivers.


Dear Thomas.
Tried these steps *exactly* as you mentioned (double-checked for any mistakes) with no luck.


Used different branded CF cards, and PCMCIA readers, no luck.



I even followed solarmon's guide last step involving editing the A1200 startup-sequence:

Copy the CardReset and CardPatch files to C:


The Startup-Sequence file needs to be updated to include the following commands before LoadWB:


C:CardPatch
Run >NIL: C:CardReset TICKS 50

Still no go.

thomas 28 June 2020 22:28

Quote:

Originally Posted by thomas (Post 1410331)
and CF0 to Sys:Devs/DosDrivers.

Did you copy CF0.info along with CF0?

There is one line missing in CF0 which is in the tooltypes of CF0.info:
Activate = 1
You can as well edit CF0 and add this line.

What happens if you open a shell window and enter dir cf0: ?

What happens if you insert an empty CF card, open a shell window and enter
format drive cf0: name empty noicons quick

c0dehunter 28 June 2020 23:07

"Did you copy CF0.info along with CF0?"

Yes, I did.


"There is one line missing in CF0 which is in the tooltypes of CF0.info:
Activate = 1
You can as well edit CF0 and add this line.


I just did that: added Activate = 1, at the end.

What happens if you open a shell window and enter dir cf0: ?

I get an error message:
Could not get information for CF0
object not found

What happens if you insert an empty CF card, open a shell window and enter
format drive cf0: name empty noicons quick"


Format failure: object is not of required type.

It simply can not find my CF card (tried different cards, card reader)

Any further guidance, assistance would be really appreciated!

solarmon 29 June 2020 09:18

You formatted the CF cards as FAT32, correct?

Some CF just don't work. Did you try different brands of CF cards.

solarmon 29 June 2020 10:49

Also, are the cards detected in CardPrep?

c0dehunter 30 June 2020 22:23

Yes, tried different CF Cards, and different branded CF (PCMCIA Adapter) readers.


When I bought my A1200, the original owner also included a CF card with Workbench, and WHDLoad games already installed on it, and when I connect that CF card to my A1200, it reads/displays the very *same* cards (that don't show up using your install method) with no problem.


He had Classic WB installed on that CF card), whereas I am using a fresh install of WB 3.1 using genuine Commodore (and Escom) floppy diskettes.


This is really frustrating to say the least, I have followed your instructions to the 'T', still no go!

solarmon 30 June 2020 22:40

You can also test with my boot disk, if you have a Gotek or a way of writing the ADF image to disk:

https://sites.google.com/one-n.co.uk...boot-cfd-fat95

But if you say that a ClassicWB setup works with your cards , but doesn't with your Workbench 3.1 setup then there must be something in that setup that is breaking it.

If you could make an image of your Workbench 3.1 setup then I'm happy to test it in my A1200 rev 2B and try to figure out what is wrong.

S0ulA55a551n 30 June 2020 22:54

Obvious question, do other pcmcia cards work ? Are some of the pins bent in the port ?

Can you take the machine apart and make sure the adapter is correctly connecting ?

I ask this form previous experience from a long time ago with an external pcmcia cd rom.

As somebody else mentioned should show In prep card I think.

EDIT: Ignore I finished reading the rest of the ports and see that its a software issue

c0dehunter 30 June 2020 23:09

As I mentioned, when I insert the original CF card that came with my A1200, it works with all the CF cards / PCMCIA Adapters that I currently have.


But the moment I replace that CF card (which was pre-installed with Classic WB), and use either CF or real IDE Hdds, with fresh copy of WB 3.1 install, and follow your instructions, it does not see it.



So I know it is not the fault of the CF, nor the PCMCIA readers.

amiman99 30 June 2020 23:19

What is the size of the CF cards you have?
I have few 4GB cards and they don't work. I have bunch of 512MB CF cards and all work fine.

solarmon 30 June 2020 23:28

@c0dehunter What Kickstart do you have?


All times are GMT +2. The time now is 03:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.04673 seconds with 11 queries