English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   project.ClassicWB (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Which classicwb for me? (http://eab.abime.net/showthread.php?t=99129)

liquidsmoke 11 October 2019 05:23

Which classicwb for me?
 
ive got a vanilla pal a1200 with 8mb fast ram board
16gb sd card-ide
kickstart roms 3.0 onboard. buty have got some new 3.1 roms from cloanto.



should i use only full, or is adv doable on my setup?


size of the install doesnt matter. only performance, looks and playing games.

edit - i know classicwb lists the requirements, but real world usage usually differs from that.
as does testing in winuae.

PeterK 11 October 2019 14:25

Hmm, I would not recommend anymore to use ClassicWB nowadays. It once was a nice distro 5-10 years ago, but it was not maintained or updated for long and especially the Scalos 1.2d GUI is outdated and causes a lot of problems now.

An alternative could be OS 3.1 with BetterWB or OS 3.1.4 with BestWB for a start.

DamienD 11 October 2019 14:43

Quote:

Originally Posted by liquidsmoke (Post 1350444)
should i use only full, or is adv doable on my setup?

Personally I'd go with Classic WB Lite; which doesn't eat up too much valuable Chip RAM ;)

Mark sealey 11 October 2019 15:34

I've got classicWB 3.9 on my A600 Furia....works good for me....?

liquidsmoke 11 October 2019 20:26

interesting.


i know classicwb is outdated by about 4 years or so.
my follow up question was actually going to be about how do you update classicwb to the latest versions of things. i guess thats not possible?


never heard of os 3.1.4
is that an official release of workbench?
where do i get it?

PeterK 11 October 2019 20:45

Do not even try to update ClassicWB, it has a very special system configuration and will not work when you install OS 3.1.4 on top of it.

Backup your private data and make a clean install without ClassicWB.

Edit: But OS 3.1.4 needs its own Kickstart Rom from Hyperion and not that from Cloanto.

http://www.hyperion-entertainment.co...88-amigaos-314

http://lilliput.amiga-projects.net/BestWB.htm

liquidsmoke 11 October 2019 22:05

ok, thanks


its going to have to wait a bit then because ive got to buy the disks+rom combo.


and will 3.1.4 + bestwb work nicely on my vanilla 1200 + 8mb fast ram?

PeterK 11 October 2019 22:23

That's indeed a good question.

I don't have any real Amiga hardware and never used an A1200 in my life. I think a plain A1200 is not much faster than my slow A2000 with 68020@14MHz once was. Not enough speed to fun with it, but 3.1.4 should work at least. Better ask other users about their experience.

liquidsmoke 12 October 2019 04:25

looking at that bestwb, i notice something called betterwb on the same site


using that would mean saving money for me, is that recommended to use?
- is it up to date?
- can things like whdload, igame and mui be installed on it?

gulliver 12 October 2019 05:07

@liquidsmoke

BetterWB is for AmigaOS 3.1 while BestWB is for AmigaOS 3.1.4(.1).

Both are free.

Yes, you can install WHDLoad, and all that jazz. BTW, in the BestWB page there is an optional download for an easy to install WHDload .ADF image.

PeterK 12 October 2019 15:09

BetterWB is for OS 3.1, but will it still get any updates in future?

gulliver 12 October 2019 17:53

@PeterK

Yes, it will, the problem is the lack of time.

I am currently too busy with lots of Amiga related work to cover twice the free time I have available till at least the end of the year.

blade002 23 October 2019 16:30

I never knew about this, would have gone for it instead of spending all day with ClassicWB again.

quantum8 24 October 2019 06:32

There's also been an update to classicWB to be able to use 3.1.4...I think it was bestclassicWB.

On top of that there's hstWB which simplifies the process of workbench installation using a choice of all the above mentioned ones; classicwb, bestWB and betterWB, as well as hst launchers.

Loads of choice these days!

lesta_smsc 24 October 2019 06:38

Quote:

Originally Posted by gulliver (Post 1350677)
Yes, you can install WHDLoad, and all that jazz. BTW, in the BestWB page there is an optional download for an easy to install WHDload .ADF image.

I couldn't see the WHDLoad image on the site?

gulliver 24 October 2019 09:46

Quote:

Originally Posted by lesta_smsc (Post 1353749)
I couldn't see the WHDLoad image on the site?

From the BestWB webpage you can download any of them by clicking on their name which is highlighted in red color. It says:

As optionals plug-ins you have:

DOpus that lets you quickly replace DirWork with the popular Directory Opus.

WHDLoad that quickly installs WHDLoad v18.5

liquidsmoke 24 October 2019 11:48

Quote:

Originally Posted by quantum8 (Post 1353747)
There's also been an update to classicWB to be able to use 3.1.4...I think it was bestclassicWB.

On top of that there's hstWB which simplifies the process of workbench installation using a choice of all the above mentioned ones; classicwb, bestWB and betterWB, as well as hst launchers.

Loads of choice these days!


what is a hst launcher?

quantum8 25 October 2019 02:47

Quote:

Originally Posted by liquidsmoke (Post 1353795)
what is a hst launcher?


It's a games and demo launcher that uses very little memory that runs at bootup. Workbench isn't loaded at all which helps conserve memory usage.

Anubis 30 October 2019 15:16

For plain Amiga 1200 with extra memory - ClassicWB Light. Only one that will give you all tools, will not eat your chip ram and allow you to run everything that is already included in ClassicWB.

You don't need WB 3.1.4 to get all out of 30 year computer. IMHO just money throwing out. If you need bigger HD than 4 GB - create more paritions of 4 GB. Whole WHDLoad will fit in 2 x 4GB parittions, and that includes multiple releases of the same games and all languages. :)

If you want to slow down your computer, then use something else.

BTW, I used CWB light on plain A1200, no extra ram and it works. You can't run a lot of WHDLoad games with it (only one with small slave and definitely without preload in config. :D) With any ram extension CWB just works better and frees chip ram.


All times are GMT +2. The time now is 16:04.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.04451 seconds with 11 queries