English Amiga Board

English Amiga Board (http://eab.abime.net/index.php)
-   support.Apps (http://eab.abime.net/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Can you mount bin/cue on Amiga? (http://eab.abime.net/showthread.php?t=89368)

Akira 07 November 2017 16:22

Can you mount bin/cue on Amiga?
 
I'm looking at a way to be able to mount a bin/cue (or a .img) file on Amiga, so I can keep CD Audio tracks working.

Is this possible at all? All that I have found has been how to mount an ISO, and I can successfully mount an ISO using xfs and the amicdfs handler.

Sir_Lucas 07 November 2017 22:57

Have you tried this one? Readme says it can mount *.img and bin/cue.
http://aminet.net/package/disk/misc/diskimage.m68k-aos

Daedalus 07 November 2017 23:57

You can mount the images with diskimage indeed, but that probably won't keep the audio tracks working in the same way since you still don't have the hardware to play them. CDDA audio tracks weren't played by the computer; they were played by the CD drive's audio hardware. With the image mounted, you still have access to the track data (and thus would be able to rip the audio, or stream it with a CDDA player), but games etc. that used the hardware will still be without music sadly.

Akira 08 November 2017 00:13

Good call Daedalus... I guess we're shit out of options for that, then.
Unless someone writes some kind of driver/emulator that would read the CDDA, but on a stick machine, probably not possible :(

DamienD 08 November 2017 00:16

Hmmm, if my memory servers me correctly, gazj82 managed to get a "CD32" game (with audio tracks) running on his A1200 not so long ago :great

...ok, so you needed to use a floppy disk to boot first, but so what?

Objective achieved, well done that man!!! :agree

Ah yes, see this thread: Simon CD32 on A1200

Maybe one of you EAB Amiga "gurus" could come up with something more generic for use with any "audio track" games?

Daedalus 08 November 2017 00:28

I'm sure there was a patched cd.device at one stage that did just that - redirected CD player commands to stream the audio to AHI. But that'll only work with games that actually use cd.device of course, and probably only games that allow multitasking. Worth checking out anyway for those cases where it would work.

Akira 08 November 2017 00:47

Simon doesn't use CDDA tracks, that's why it worked.
Quote:

Originally Posted by gazj82 (Post 1136772)
It should work for some other games. Although I don't think CD audio will work so you might aswell just use WHDLoad. AFAIK there is no WHDload for Simon and it doesn't use CD audio, thats why I went to the trouble of creating this boot disk.

What I am trying to do seems impossible as of yet.

Yeah can't use AHI or anything like that. My idea was to run an ISO off a CD32, and there's no way to run an AHI audio stream on one of those.

I wonder if there's any way for the CD hardware to decode and play the audio tracks found elsewhere in the system? So even if you have a broken CD device, it could be used to play audio (?). I know, I am talking out of my ass here.

AMIGASYSTEM 11 November 2017 03:07

Quote:

Originally Posted by Sir_Lucas (Post 1197872)
Have you tried this one? Readme says it can mount *.img and bin/cue.
http://aminet.net/package/disk/misc/diskimage.m68k-aos

Yes works, done little change (you can also mount Audio CD with .NRG extension), you should test on Amiga Real, see video.
With winUAE i can not try to copy or play tracks, for a security problem, Toni will fix it soon, you can read HERE the discussion with Toni

https://youtu.be/dqAyyPmnWYM

gazj82 11 November 2017 13:31

Quote:

Originally Posted by DamienD (Post 1197898)
Hmmm, if my memory servers me correctly, gazj82 managed to get a "CD32" game (with audio tracks) running on his A1200 not so long ago :great

...ok, so you needed to use a floppy disk to boot first, but so what?

Objective achieved, well done that man!!! :agree

Ah yes, see this thread: Simon CD32 on A1200

Maybe one of you EAB Amiga "gurus" could come up with something more generic for use with any "audio track" games?


I did get Simon CD32 to work, but as far as I know Simon does not use CD Audio from memory.

DamienD 11 November 2017 13:47

Yeah, my memory was a bit hazy when I made the comments in this thread :blased

gazj82 11 November 2017 14:00

Even PC's for the longest time used to patch the cd drive hardware audio through the sound card. I am guessing it was this way because the CPU overhead would have been to great to do it any other way at the time. So doing this on the Amiga would probably be very difficult. Plus as said above any software solution most likely wouldn't work with any games that bang on the hardware directly.

Daedalus 11 November 2017 16:20

Hmmm... To follow up on my previous comment, it's cdplayer.library, not cd.device that needs to be updated. So if a game uses cdplayer.library, swapping this one in will play it via AHI instead. But games that directly send commands to the CD drive won't benefit.

Retro1234 11 November 2017 19:36

Quote:

Originally Posted by Daedalus (Post 1198722)
Hmmm... To follow up on my previous comment, it's cdplayer.library, not cd.device that needs to be updated. So if a game uses cdplayer.library, swapping this one in will play it via AHI instead. But games that directly send commands to the CD drive won't benefit.

So you can play CDA music from a mounted image? How cpu intensive is this compared to playing a mp3?

AMIGASYSTEM 11 November 2017 19:45

Quote:

Originally Posted by Retro1234 (Post 1198769)
So you can play CDA music from a mounted image?

http://eab.abime.net/attachment.php?...1&d=1510427299

Retro1234 11 November 2017 19:48

are you mounting the image on Amiga? or Windows?

AMIGASYSTEM 11 November 2017 19:52

Quote:

Originally Posted by Retro1234 (Post 1198772)
are you mounting the image on Amiga? or Windows?

Mounted CD with Mountlist AmigaOS did not you see the video attached to it?

https://youtu.be/dqAyyPmnWYM

Retro1234 11 November 2017 19:57

Quote:

Originally Posted by AMIGASYSTEM (Post 1198774)
Mounted CD with Mountlist AmigaOS did not you see the video attached to it?

https://youtu.be/dqAyyPmnWYM

Thanks for your Reply.



Quote:

Originally Posted by Daedalus (Post 1198722)
Hmmm... To follow up on my previous comment, it's cdplayer.library, not cd.device that needs to be updated. So if a game uses cdplayer.library, swapping this one in will play it via AHI instead. But games that directly send commands to the CD drive won't benefit.

Do you know what games use cdplayer.library?

AMIGASYSTEM 11 November 2017 19:59

I do not know of precise

Retro1234 11 November 2017 20:06

Maybe someone can get some interesting results with SimCD32's cd.device & patched cdplayer.library and diskimage.device.

Retro1234 12 November 2017 22:26

Is cdplayer.library within the CD32 Kick Roms because I couldn't see it in the Surf Squirrel software so I assume no games use this?


All times are GMT +2. The time now is 01:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.

Page generated in 0.04521 seconds with 11 queries